A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

інформатіка

Дата: 04.05.2022 07:53
Кількість переглядів: 30

04.05.2022

Інформатика

ГРУПА 23

 

Тема:  Робота з базою даних.

Завдання

  1. Відповісти на запитання:

Систематизоване сховище структурованої інформації з певної предметної області, до якого можуть мати доступ багато прикладних програм – це… (база даних)

Об’єктами баз даних є: … (таблиці, форми, запити, звіти).

База даних не може існувати без…(таблиць)

Таблиця БД складається з …(рядків, стовпців). Чому?

Стовпець БД називають…(полем БД)

Рядок БД називають…(записом БД)

Що таке СУБД? (система управління базами даних)

Назва системи керування БД, в якій працюємо (Microsoft Access)

Що таке фільтрація даних? (відбір потрібних даних, видалення зайвих)

 

  1. Скласти конспект

Запит  —  це  об’єкт  системи  управління  базами даних,  призначений  для  відбору  даних  із пов’язаних таблиць, які задовольняють заданим умовам.

Запит дає змогу вибрати необхідні дані з однієї або кількох зв’язаних таблиць, провести обчислення та одержати результат у вигляді таблиці, поновити дані в таблиці, створити нову таблицю, додати або видалити записи. Запити також використовують як джерело даних для форм і звітів.

Усі запити за результатами дії поділяють на дві групи:

1.  Запити,  за результатами виконання яких створюються нові таблиці й при цьому не вносяться зміни до джерел запитів, тобто до вихідних таблиць бази даних, її форм і звітів. До цієї групи запитів належать такі.

Запит на вибірку, при застосуванні якого виконується відбір деяких даних з таблиці чи декількох зв’язаних таблиць. Крім умов на вибірку можна задавати в таблиці нові поля, які будуть створені шляхом здійснення обчислень з даними, що зберігаються в одній чи декількох таблицях конкретної бази даних. Отримані дані подаються у вигляді таблиці, що в подальшому дає змогу користувачеві створювати форми або звіти на основі запитів для подання даних у зручному вигляді. На відміну від фільтрів, які працюють лише в межах однієї таблиці й відображають у результаті всі її поля, запити дають змогу вибирати довільну кількість полів, причому в одному запиті можна розміщувати дані з різних зв’язаних таблиць.

Запит з параметром — є різновидом запиту на вибірку. Його доцільно використовувати при виконанні розрахунків в обчислювальних полях чи при формуванні критеріїв відбору потрібних даних тоді, коли значення деякого параметра, що входить до виразу для обчислення або умови відбору, заздалегідь не відоме. При кожному виконанні запиту з параметром користувачу потрібно з клавіатури вводити конкретне значення параметра, яке підставляється до обчислювального виразу. Кількість параметрів може бути довільною.

Перехресний запит — використовується в разі, коли потрібно знайти

 

2.  Запити на дії, результат виконання яких передбачає зміну даних, що розміщуються в таблицях бази даних, які є джерелом запиту. Оскільки результати роботи цих запитів скасувати не можна, доцільно  спочатку  створювати  запити  на  вибірку, а потім змінювати тип запиту на потрібний.

До цієї групи належать такі запити:

Запит на створення нової таблиці — на відміну від  запитів  на  вибірку,  які  створюють  таблицю лише  в  оперативній  пам’яті,  створюється  нова таблиця, що зберігається в базі даних.

Запит  на  оновлення  —  дає  змогу  автоматично  змінювати значення деяких полів таблиці. Після встановлення типу запиту на оновлення в бланку запиту з’являється додатковий рядок — Оновлення, у якому треба задати, які поля мають змінюватись і яким чином. Після виконання запиту дані таблиці-джерела  будуть  автоматично  змінені,  й  повторний  запуск  запиту  може призвести до небажаних змін.

Запит на доповнення — використовується в разі, коли треба об’єднати однорідні дані з двох таблиць однакової структури. У процесі виконання запиту на доповнення спочатку створюється запит-вибірка на основі тієї таблиці, з якої треба перенести дані до іншої, після чого потрібно вказати назву таблиці, до якої необхідно додати відповідні записи.

Запит на знищення — дає змогу знищувати в таблиці-джерелі дані, що відповідають заданій умові. Такий запит є одноразовим, оскільки  після  знищення  даних,  що  відповідають  умові,  повторний  запуск  такого  запиту  не  знайде  записів,  які  відповідали  б  заданій  умові  щодо знищення даних.

 

Запит-вибір — це динамічний набір даних, який містить окремі дані з однієї чи кількох таблиць або вже наявних запитів, відібрані за заданими умовами для подальшої роботи з ними.

Запит створюють за допомогою Майстра або в режимі конструктора.

 

 

 

 

Підручник: Інформатика (10-11), автор О.Бондаренко

Завдання виконати і надіслати скрин викладачу вайбером або телеграмом за телефоном: +380951732156


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень