A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Українське ділове мовлення

Дата: 18.01.2021 08:48
Кількість переглядів: 272

18.01.2021р. Українське ділове мовлення . Група № 21 ( урок № 31)

 

Тема:  Приватизаційний сертифікат

 

Ваучер - Державний цінний папір, іцо підтверджує право власності або документ, що підтверджує оплату товарів та послуг

 

Приватизаційний сертифікат - Державний цінний папір, що засвідчує право власника на власність. У 1992 р. державні сертифікати дорівнювали одній п’ятдесятидвохмільйонній усього державного майна

 

Приватизація — процес передання державної власності приватним особам. У процесі приватизації державного майна кожному громадянину видавалися безкоштовні приватизаційні сертифікати, за якими громадянин міг отримати майно одним із нижченаведених способів: вкласти приватизаційний майновий сертифікат у підприємство, на якому він працював, вкласти приватизаційний сертифікат на аукціоні у невідомий об’єкт за деяку кількість акцій; вкласти свій майновий приватизаційний сертифікат у будь-яку інвестиційну компанію або фонд, отримавши взамін немайновий сертифікат. Саме тому більшість громадян України продали свої ваучери, але значно нижче зазначеного у сертифікаті номіналу.

Приватизаційні папери

З метою виконання державної програми приватизації майна державних підприємств, Закону України “Про приватизаційні папери та забезпечення участі громадян України в приватизації з використанням приватизаційних паперів” Наказом Фонду державного майна України №26 від 14 січня 1994 р. затверджено Інструкцію про умови та правила здійснення посередницької діяльності з приватизаційними паперами і контроль за їх додержанням (із змінами та доповненнями, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України №18 від 13 січня 1995 р.).

Обмін приватизаційних паперів на паї

Приватизаційна діяльність з приватизаційними паперами здійснюється шляхом обміну приватизаційних паперів на паї, акції та здійснюється посередником від свого імені, за дорученням, за рахунок і на ім'я власника приватизаційних паперів.

Посередницька діяльність з приватизаційними паперами здійснюється лише за наявності ліцензії Фонду державного майна України.

Посередницьку діяльність з приватизаційними паперами мають право здійснювати фізичні та юридичні особи, в майні котрих державна частка не перевищує 25%.

Посередники мають право здійснювати посередницьку діяльність з приватизаційними паперами на всій території України з моменту видачі дозволу (ліцензії) протягом 3 років.

Права на одержання приватизаційного майнового сертифіката і порядок його використання

Права власника, умови і порядок використання сертифіката

  • 1. Кожен громадянин України має право на одержання приватизаційного майнового сертифіката. Відмова у видачі сертифіката та його прийнятті у розрахунок платежу за придбання об'єкта приватизації може бути оскаржена в суді у встановленому порядку.
  • 2. Приватизаційний майновий сертифікат може бути використаний лише для обміну на акції, паї, інші документи, що засвідчують право власності на частку майна державних підприємств. Сертифікат вільному обігу не підлягає.
  • 3. Видача приватизаційних майнових сертифікатів здійснюється відділеннями Ощадного банку України. При одержанні сертифіката і його обміні на акції, паї та інші документи, що засвідчують право власності на придбані об'єкти, сплачується державне мито. Дивіденди або відсотки з приватизаційного майнового сертифіката не нараховуються.
  • 4. Приватизаційні майнові сертифікати, придбані з порушенням встановленого порядку їх видачі та обміну, вважаються недійсними, а особи, які його порушили, несуть відповідальність на підставі чинних законів України.
  • 5. Право власності на приватизаційний майновий сертифікат у разі смерті його власника переходить у порядку спадкування, визначеному чинним законодавством України. В разі смерті громадянина, що не одержав сертифікат з будь-яких причин, право на його одержання не успадковується.
  • 6. Відновлення втраченого сертифіката здійснюється в порядку, передбаченому чинним законодавством України.
  • 7. Термін чинності сертифіката – до ...

Підприємства, цінні папери яких обертаються на фондовому ринку, мають складати свою фінансову звітність за міжнародними стандартами. Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку – найбільший державний споживач міжнародної звітності, а достовірність фінансових звітів підприємств підтверджують висновки аудиторів.

 

18.01.2021р. Українське ділове мовлення . Група № 21 ( урок № 32)

 

Тема:Декларація про доходи.

(Відомості з мови: тире між підметом і присудком)

 

 

Декларація – офіційна заява з приводу чогось, урочисте проголошення  урядом, партією, з’їздом яких -  небудь принципів, положень, а також документ, у якому вони викладені.

Реквізитами декларації є:

1) назва виду документа;

2) заголовок до тексту;

3) дата одержання;

4) адресат;

5) текст;

6) дата від правлення;

7) підписи відповідальних осіб;

8) відмітка про надходження (назва одержувача, дата перевірки, довідка інспектора обліку, дата проведення документа);

9) підпис керівної особи.

 

Декларація про доходи та майно державних посадових осіб — щорічна декларація, яка подається державними службовцями та іншими публічними посадовими особами відповідно до законодавства про державну службу та закону про протидію корупції.

 

Як відомо, обов'язок осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та посадових осіб юридичних осіб публічного права, які одержують заробітну плату за рахунок державного чи місцевого бюджету, щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік встановлює стаття 12 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції", яка набрала чинності 1 січня 2012 року.

 

якщо головною метою податкової декларації є забезпечення контролю за повнотою та правильністю справляння податків і зборів, встановлених Податковим кодексом України, то декларація, передбачена Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції", подається з метою створення умов прозорості діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також виявлення та недопущення конфлікту інтересів у їх діяльності.

Саме тому особи, визначені у Законі України "Про засади запобігання і протидії корупції", повинні декларувати не лише свій майновий стан, а і майновий стан членів сім'ї та більшість своїх значних за розмірами видатків.

Тире між підметом і присудком

Тире ставиться при відсутності зв’язки, якщо:

1) Присудок виражений іменником або кількісним числівником у називному відмінку і стоїть після підмета (Моя мати наївність, тиха жура і добрість безмежна (М. Хвильовий)).

2) Один із головних членів виражений іменником у називному відмінку, а другий — неозначеною формою дієслова (Говоритиріч нудна. Працювати слід до дна (М. Рильський)).

3) Підмет і присудок виражені неозначеною формою дієслова, навіть коли перед присудком стоїть частка не (Життя прожить не поле перейти (Нар. тв.)).

Тире також ставиться, якщо перед присудком, вираженим іменником у називному відмінку або неозначеною формою дієслова, стоять слова то, це, це значить, ось (Поезія це завжди неповторність (Л. Костенко)).

Тире не ставиться, якщо:

1) Підмет чи присудок виражені особовим або питальним займенником (Він запеклий мисливець (Ю. Збанацький)).

2) До складу присудка входять слова як, ніби, мов, неначе (На гіллі рясному цвіт немов сніжинки (В. Сосюра)).

3) Перед присудком стоїть частка не, крім випадків, коли підмет і присудок виражені неозначеною формою дієслова (Пор.: Кров людська не водиця, проливати не годиться (Нар. тв.) — Любитине знати спокою).

4) Перед присудком є другорядний член речення, що відноситься до нього (Хліб усьому голова (Нар. тв.)).

5) Присудок виражений прикметником або присвійним займенником (З усіх утрат втрата часу найтяжча (Г. Сковорода)).

Тире може ставитися, якщо хочуть виділити присудок, підкреслити його смислове навантаження в реченні; у такому випадку він виділяється й інтонацією (Це моя мати).

 

Завдання в тестовій формі.

1. Тире між підметом і присудком обов’язково слід поставити в реченні (розділові знаки пропущено)
А Усе геніальне просте.
Б Собор як свіча.
В Мова не полова
Г Мова одяг думок.
Д Ти втілення добра.

2. Тире між підметом і присудком обов’язково слід поставити в реченні (розділові знаки пропущено)
А Книги морська глибина.
Б Сини як зима і літо.
В Кохання не іграшка.
Г Усі дерева вкриті інеєм.
Д Квітки конвалії найніжніші.

3. Тире між підметом і присудком обов’язково слід поставити в реченні (розділові знаки пропущено)
А Усі ми не в тім’я биті.
Б У ці дні ранки тепліші
В Літні канікули улюблена пора.
Г Черешні в нашому саду розкішні.
Д Краса Дніпра оспівана в піснях.

4. Тире між підметом і присудком обов’язково слід поставити в реченні (розділові знаки пропущено)
А Ми діти сонця і добра.
Б Кров людська не водиця.
В Тиха вода завжди глибока.
Г Читати нові світи відкривати.
Д Самотність як обірвана струна.

5. Тире між підметом і присудком обов’язково слід поставити в реченні (розділові знаки пропущено)
А Твої очі як зорі.
Б Мова не полова.
В Липневі дні неповторні.
Г Лиш боротись значить жить!
Д Я полководець миру і добра.

6. Тире між підметом і присудком НЕ ОБОВ’ЯЗКОВО ставити в реченні (розділові знаки пропущено)
А «Віють вітри…» за жанром пісня.
Б Життя прожити не поле перейти.
В Сміле слово то наші гармати.
Г Шість і чотири десять.
Д Поле як море.

Завдання:

  1. Законспектувати основне з поданого матеріалу.
  2. Повторити правила постановки тире між підметом і присудком.

Виконати тести


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень