A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

інформатика

Дата: 10.11.2020 08:58
Кількість переглядів: 114

Системи електронного урядування

Розвиток інформаційних технологій, зокрема Інтернет, має визначальний вплив на розвиток інформаційного суспільства в державі. Перехід до інформаційного суспільства характеризується реорганізацією відносин в усіх напрямах діяльності суспільства, включаючи такі, як здоров’я, комерція, освіта, дозвілля тощо, у тому числі й у сфері державного управління.

https://lh3.googleusercontent.com/0Dkty9poYQ-sybrHdJXepyGXSubbMZZxIxv0XfgAmN9_bwpWnF_TlR41TxJFMG3DLiE7YHESfGUaFh3kC-f0KzaOOH9XNqmix8mkHJt4twg3xXiB3pTr=w1280

Основні індикатори становлення інформаційного суспільства

Важливим компонентом інформаційного суспільства є електронне урядування — виконання функцій державного управління, за якого вся сукупність як внутрішніх, так і зовнішніх зв’язків та процесів підтримується та забезпечується відповідними інформаційно-комунікаційними технологіями.

Діяльність з електронного урядування відбувається в таких основних напрямах:

• забезпечення конституційних прав і свобод людини та громадянина в галузі одержання й використання інформації;

• забезпечення прозорості державної політики для громадян;

• забезпечення зворотного зв’язку між державою та суспільством.

У вересні 2017 року Уряд України схвалив Концепцію розвитку електронного урядування в Україні. Документом визначено напрями, механізми й терміни формування ефективної системи електронного урядування в Україні для задоволення інтересів та потреб фізичних і юридичних осіб, вдосконалення системи державного управління, підвищення конкурентоспроможності та стимулювання соціально-економічного розвитку держави. Реалізація Концепції передбачена на період до 2020 року.

 

 

Напрямки систем електронного урядування

У рамках реалізації Концепції передбачено створення системи електронного урядування, яка включатиме такі напрями:

• розвиток електронних послуг (надання адміністративних послуг через Інтернет, створення єдиного державного порталу таких послуг, проведення електронних публічних закупівель, електронних договорів і рахунків, електронних аукціонів тощо);

• розвиток відкритих даних (вільний доступ до публічної інформації, стандартизація форматів даних, запобігання корупції, ведення електронних декларацій тощо);

• розвиток електронних інструментів залучення громадян до управління суспільним життям (електронні звернення та електронні петиції, онлайн-обговорення нормативних документів, електронні форми зворотного зв’язку, публікації фінансових звітних документів державних організацій тощо);

• розвиток електронної ідентифікації громадян і довірчих послуг (запровадження електронних паспортів і посвідчень, ведення єдиного електронного демографічного реєстру, електронних баз даних громадян тощо);

• розвиток електронного документообігу (запровадження електронних журналів, електронних архівів, цифрового підпису, визначення формату електронних документів і вимог до них тощо);

• електронне урядування базовими галузями діяльності (розробка та запровадження бази даних здобувачів освіти, електронного вступу в заклади вищої освіти, електронних підручників і щоденників, електронних реєстрів медичних працівників, лікарських засобів, установ; електронної медичної картки пацієнта та електронного рецепту; електронного екологічного моніторингу; електронного кабінету платника податків; електронного проїзного квитка, системи проведення виборчого процесу в електронній формі тощо).

 

 

В Україні створено та функціонують такі онлайнсистеми електронного урядування:

• Електронні петиції (https://petition.president.gov.ua/);

• Єдиний державний портал надання адміністративних послуг (https:// poslugy.gov.ua/);

• Електронна система публічних закупівель (https://prozorro.gov.ua/);

• Єдиний державний реєстр декларацій (https://portal.nazk.gov.ua);

• Громадське обговорення проектів нормативно-правових актів на сайті Уряду України (www.kmu.gov.ua/ua/dostup-do-publichnoyi-infor maciyi /gromadske-obgovorennya-proektiv-normativno-pravovih-aktiv);

• Центр громадянських свобод (http://ccl.org.ua);

• Інформаційна система Конкурс (vstup.info);

• Інформаційна система управління освітою (https://isuo.org/);

• Електронний кабінет платника податків (https://cabinet.sfs.gov.ua/ cabinet/faces/index.jspx);

• Система електронного документообігу (http://sed.reforms.in.ua/) тощо

Впровадження системи електронного урядування стикається з низкою об’єктивних суттєвих перешкод. Ці проблеми тісно пов’язані з новими викликами інформаційного суспільства і належать до економічних, політичних, соціальних, безпекових та ін. Усі ці проблеми об’єднуються в глобальну проблему «цифрового розриву» (digital divide) — нерівного доступу громадян до електронних ресурсів і публічної інформації.

Також інформаційні відносини органів державного управління із суспільством мають відбуватися на основі забезпечення інформаційної безпеки — захищеності життєво важливих інтересів особистості, суспільства і держави, зведення до мінімуму неповноти, невчасності й недостовірності інформації, негативного інформаційного впливу, негативних наслідків функціонування інформаційних технологій.

 

 

Практична робота

Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся вимог безпеки життєдіяльності та санітарно-гігієнічних норм.

1. Відкрийте головну сторінку сайту Prom.ua. Ознайомтеся з інтерфейсом сайту. Знайдіть подарунок для свого друга чи подруги в розділі Подарунки.

З’ясуйте:

a) Які способи пошуку потрібного товару пропонуються на сайті?

б) Яким чином можна зв’язатися з продавцем товару?

в) Які способи оплати товару можна використати на сайті?

г) До якого типу сайтів можна зарахувати цей сайт?

Запишіть відповіді на питання в зошит. Закрийте сайт.

2. Відкрийте головну сторінку сайту Урядовий портал (https://www.kmu. gov.ua.). Ознайомтеся з інтерфейсом і структурою порталу. Визначте можливості цього порталу для здійснення електронного урядування у таких напрямах:

a) електронні послуги;

б) відкритість даних;

в) залучення громадян до управління;

г) електронний документообіг.

Запишіть відповіді на питання в зошит. Закрийте сайт.

 

 

Тренувальні вправи

2. Відвідайте кілька сайтів інтернет-магазинів. Поясніть переваги, які надають такі сайти користувачам. Назвіть недоліки їх використання.

3. Знайдіть в Інтернеті опис понять, які пов’язані з інтернет-бізнесом: сайт-візитка, сайт-вітрина, промо-сайт, бізнес-портал, дошки оголошень, торговельні концентратори тощо, та створіть презента цію на тему Як представити свій бізнес в Інтернеті. Збережіть свою роботу у вашій папці у файлі з іменем завдання 1.5.3.

4. Знайдіть в Інтернеті потрібні відомості та створіть інформаційний буклет, який представить сучасні технології забезпечення безпеки в електронній комерції інтернет-банкінгу. Збережіть свою роботу у вашій папці у файлі з іменем завдання 1.5.4.

5. Відкрийте сайт нашої школи. Ознайомтеся з інтерфейсом і структурою сайту. Визначте можливості цього сайту для здійснення електронного урядування за такими напрямами:

a) електронні послуги;

б) відкритість даних;

в) залучення громадян до управління;

г) електронний документообіг.

Результати подайте у вигляді схеми в текстовому документі. Збережіть свою роботу у вашій папці у файлі з іменем завдання 1.5.6.

Закрийте сайт школи.

 

 

Домашня робота

1. Опрацювати навчальний матеріал п. 1.5 (у підручнику або опорний конспект електронного посібника

2. Виконайте тестові завдання

3. Виконайте практичні завдання

Вправа 1. Спільно з одним із батьків чи близькою людиною відвідайте їх онлайн-банк. З’ясуйте можливості цього сервісу. Перегляньте банківські рахунки, поповніть рахунок свого мобільного телефону, замовте довідку про поточні розрахунки за останній місяць. З’ясуйте, які заходи безпеки вживаються для збереження конфіденційних даних користувачів.

Вправа 9. Знайдіть в Інтернеті відомості про розвиток систем електронного урядування в різних сферах діяльності людини. Ознайомтеся з відповідними сайтами та нормативними документами. Підготовте повідомлення для виступу на уроці.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень