A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

інформатика

Дата: 22.10.2020 09:31
Кількість переглядів: 197

ОПРАЦЮВАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ДАНИХ

Урок

Тема. Мультимедійні дані та робота з ними.

Мета: сформувати поняття мультимедійних даних; формувати вміння працювати з аудіо- та відео файлами, використовувати мультимедійні програвачі для відтворення аудіо- та відео файлів.

Словник термінів:

  • Мультимедіакомбінування різних форм представлення інформації на одному носієві, наприклад текстової, звукової і графічної, або, останнім часом все частіше — анімації і відео. Поняття, що означає сполучення звукових, текстових і цифрових сигналів, а також нерухомих і рухомих образів.

 
 

 

 

 

 

   Текст           Відео            Анімація               Аудіо        Інтерактивність    Зображення

 

  • Мультимедійний контейнер (англ. Container format) — формат файлів, що може містити дані різних типів, стиснених різними кодеками і дозволяє зберігати аудіо, відео i текстову інформацію в єдиному файлі. Мультимедійні контейнери відкриваються більшістю медіаплеєрів.
  • Аудіо (лат. audio «чую») — термін, що стосується звукових технологій. Найчастіше під терміном аудіо розуміють звук, записаний на звуковому носії; рідше під аудіо мається на увазі запис і відтворення звуку та відповідна апаратура.
  • Відео (від лат. video — дивлюся, бачу) — під цим терміном розуміють широкий спектр технологій запису, обробки, передачі, зберігання й відтворення візуального і аудіовізуального матеріалу на моніторах. У побутовому значенні відео означає відеоматеріал, телесигнал або кінофільм, записаний на фізичному носії (відеокасеті, відеодиску тощо).
  • Мультимедійна презентація – презентація, в якій об’єднані різні види подання інформації.
  • Медіа-плеєр - програвач мультимедіа (медіа-плеєр, англ. Media player) —тип комп'ютерних програм, призначених для відтворення мультимедіа файлів. Більшість програмних мультимедіа програвачів підтримують значну кількість медіа-форматів, включаючи аудіо і відео файли. Деякі мультимедіа програвачі призначені для відтворення тільки аудіо або відео файлів і називаються, відповідно, програвачі аудіо (аудіоплеєри) і програвачі відео (відеоплеєри). Розробники таких програвачів прагнуть зробити їх якомога зручнішим для відтворення відповідних форматів

 

Мультимедіа може бути класифіковано як лінійне і нелінійне.

 

Нелінійний спосіб подання

 

Лінійний спосіб подання

Аналогом лінійного способу подання може бути кіно. Людина, що переглядає даний документ жодним чином не може вплинути на його зміст.

Нелінійний спосіб подання інформації дозволяє людині брати участь у поданні інформації, взаємодіючи якимось чином зі засобом відображення мультимедійних даних. Участь людини в даному процесі також називається «інтерактивністю».

Мультимедіа

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як приклад лінійного і нелінійного способу подання інформації, можна розглядати таку ситуацію, як проведення презентації. Якщо презентація була записана на плівку й показується аудиторії, то при цьому способі донесення інформації переглядали дану глядачі не мають можливості впливати на доповідача. У випадку ж живої презентації, аудиторія має можливість задавати доповідачеві питання і взаємодіяти з ним в інший спосіб, що дозволяє доповідачеві відходити від теми презентації, наприклад пояснюючи деякі терміни або більш докладно висвітлюючи спірні частини доповіді. Таким чином, жива презентація може бути представлена, як нелінійний (інтерактивний) спосіб подачі інформації.

Різні формати мультимедіа даних можливо використати для спрощення сприйняття інформації споживачем. Наприклад, надати інформацію не тільки в текстовому вигляді, але й проілюструвати її звуком або відеокліпом. Таким же чином сучасне мистецтво може представити повсякденні речі у новому вигляді.

         Мультимедіа знаходить своє застосування в різних областях, включаючи  рекламу, мистецтво, освіту, індустрію розваг, техніку, медицину, математику, бізнес, наукові дослідження тощо.

         На цьому уроці ми більш детально розглянемо звук та відео.

 

Звукові формати

 

Формати без стиснення

Формати зі стисненням

 

Формати звукосинтезу

 

Без втрат якості

Із втратою якості

 

 

 

 

WAV, AIFF, AU або PCM;

FLAC, Monkey's Audio (розширення APE), Shorten, Tom's lossless Audio Kompressor (TAK), TTA, ATRAC Advanced Lossless, Apple Lossless, MPEG-4 SLS, MPEG-4 ALS, MPEG-4 DST

 

 

MP3, Ogg Vorbis, Musepack, AAC, ATRAC чи lossy Windows Media Audio (WMA).

MIDI, або файли нотних редакторів, які являють собою лише послідовність команд для музичного інструменту, однак не містять інформації власне про звук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Формати цифрового кодування й стиснення відео:

  • MPEG-1 означає групу стандартів на цифрове стиснення аудіо й відео, прийняту MPEG (Moving Picture Experts Group — Групою Експертів в області Відео). MPEG-1 відео використається у форматі Video CD.
  • H.261 — стандарт відеокодека організації ITU-T, затверджено в 1990 році. Цей стандарт було розроблено для передачі інформації по ISDN, де швидкості передачі даних кратні 64 кБіт/с.
  • MiniDV, miniDV (вимовляється мінідіві) — цифровий напівпрофесійний формат відео, створений за рахунок спрощення і, як наслідок, здешевлення професійного формату DV. Використовує так зване intraframe-стискання. Це означає, що кожен кадр стискається незалежно, і ніяк не пов'язаний з попереднім або наступним (на відміну, наприклад, від MPEG-компресії).
  • Theora — відеокодек, розроблений Фондом Xiph.Org як частина їхнього проекту «Ogg» (Метою цього проекту є інтеграція відеокодека On2 VP3, аудіокодека Vorbis та мультимедіа-контейнера Ogg у одне мультимедійне рішення, на зразок MPEG-4). Один із (достатньо відомих) вільних (інший вільний Xvid) кодеків. Аналог кодеків MPEG-4 (таких, наприклад, як H.264 і DivX), RealVideo, Windows Media Video та інших.

Для відтворення аудіо- та відео файлів використовують медіа-плеєри. Найвідомішими  є:

  •  Windows Media Player для операційної системи  Microsoft Windows.

 

 

 

 

 

 

 

  • QuickTime Player для Mac OS X

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Для ОС Unix/Linux

Amarok 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

         Rhythmbox

 

 

 

 

 

 

 

 

та інші

Підручник:

http://interactive.ranok.com.ua/course/pdrychniki/nformatika-rven-standarty-pdrychnik-dlya-10-11-klasy-zakladv-zagalno-seredno-osvti-bondarenko-o-o-lastovetskiyi-v-v-pilipchyk-o-p-shestopalov-a

 

 VIІ. Домашнє завдання

Опрацювати параграф 28, 29. Використовуючи програму захоплення відео запишіть процес декламування вами улюбленого вірша з музичним супроводом.. Обов’язково взяти до наступного уроку свій продекламований вірш чи зберегти його в хмарному середовищі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень