A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

охорона праці

Дата: 22.10.2020 09:48
Кількість переглядів: 618

Урок №11 Гр.№21                                                          (законспектувати)

Тема : Вимоги охорони праці у навчальних ,навчально-виробничих приміщеннях навчальних закладів.

 

Відповідно до Закону України «Про освіту»  керівник навчального закладу зобов’язаний  забезпечити безпечні умови проведення навчально-виховного процесу, зокрема виробничого навчання. В/н  може  бути  організоване як в майстернях навчального закладу, так і на виробництві.

Приміщення для майстерень розташовуються у будівлі,що розташована окремо. Відповідно до будівельних норм та правил пожежної безпеки, двері майстерень повинні відчинятися назовні. Для створення відповідного мікроклімату на робочих місцях  приміщення майстерень обладнують вентиляційними та опалювальними пристроями. У майстерні повинна бути аптечка.

Обладнання  в майстернях має бути розміщене таким чином,щоб організувати безпечну роботу  і не заважати руху працівників у проходах. Все обладнання, що експлуатується  має бути правильно встановлене та надійно закріплене. Дозволяється експлуатувати тільки справне обладнання.

Робоче місце учня – це зона, обладнана  необхідними технологічними засобами, в якій постійно або тимчасово проходить виробнича діяльність учня.

Учні повинні забезпечуватися справним інструментом та індивідуальними засобами захисту ( спецодягом,захисними окулярами, щитками, касками0,респіраторами,протишумовими навушниками тощо). На робочих місцях мають бути інструкції з безпечного ведення робіт.

 

Урок №12  Гр.21

Тема:  Характерні  причини виникнення пожеж.

Основними причинами пожеж на підприємствах є: порушення пожежний норм і правил у технологічних процесах виробництва; неправильне обладнання систем опалення, вентиляції, електроустаткування; порушення норм і правил зберігання пожежонебезпечних несумісних матеріалів; порушення правил користування електрообладнанням; невиконання протипожежних заходів щодо обладнання пожежного водозабезпечення, влаштування пожежної сигналізації, забезпечення первинними засобами пожежогасіння; використання відкритого вогню факелів, паяльних ламп, куріння у заборонених місцях; погане знання персоналом протипожежного інструктажу; необережна поведінка та дитячі пустощі з вогнем.

Пожежонебезпечні властивості речовин.

Пожежна небезпека в навчальних майстернях, фізико-хімічних та електро-технічних лабораторіях, кабінетах навчальних закладів зумовлена властивостями матеріалів і реагентів, які застосовуються, а також змістом учбових занять, які проводяться. Головні причини пожежної небезпеки в кабінетах і лабораторіях:досліди, які супроводжуються електростатичним розрядом, нагрівом тіл;        досліди з демонстрації вибухів різних газів і пари; необережне поводження з вогнем, вогненебезпечними рідинами; неправильне зберігання вогненебезпечних рідин. Вогне- і вибухонебезпечні речовини, які застосовуються в кабінетах, можна поділити на кілька груп: речовини, здатні до утворення вибухових сумішей (бертолетова сіль та інші нітрати); легкозаймисті й горючі речовини (бензин, ацетон, спирт, гас, фосфор червоний та інші); речовини, які спричиняються до спалаху (бром, азотна та сірчана кислоти тощо); горючі речовини (сірка, вугілля та інші).Самозайматися можуть ганчірка та пакля, просочені машинним маслом. Вогне- і вибухонебезпечні речовини потрібно зберігати загальною кількістю не більше 3 кг в спеціальному металевому ящику встановленому якомога далі від нагрівальних приладів і виходів. Реактиви та інші речовини та матеріали, сукупне зберігання яких може спричинити акумуляцію тепла, утворення пожежонебезпечних концентрацій або бути імпульсом для самозапалювання, потрібно зберігати окремо у вогнетривких шафах у відповідній упаковці. На банках, бутлях та іншій упаковці з хімічними речовинами повинні бути чіткі написи із зазначенням їх найхарактерніших властивостей: "Вогненебезпечні", "Отруйні", "Хімічно активні" тощо. У лабораторіях, майстернях, кабінетах працювати учням а пожежонебезпечними речовинами дозволяється тільки під наглядом і керівництвом викладача або лаборанта. Меблі та обладнання в приміщеннях повинні бути встановлені так, щоб вони не заважали евакуації людей на випадок пожежі. Робочі столи і витяжні шафи, призначені для роботи з пожежонебезпечними речовинами, повинні знаходитись у належному стані, а при роботі з кислотами та іншими активними речовинами — стійкими до їх дії. Всі приміщення повинні бути забезпечені засобами пожежогасіння відповідно до встановлених норм. Перед проведенням учнями дослідів викладач повинен пояснити можливі причини пожежної небезпеки і профілактичні заходи. Забороняється виливати легкозаймисті, і горючі речовини в каналізацію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень