A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

охорона праці

Дата: 20.10.2021 11:22
Кількість переглядів: 158

Урок № 15       Гр.№ 31                  (законспектувати)

Тема: Основи пожежної безпеки. Технічне обслуговування вогнегасників.

Причинами неефективного застосування в Україні первинних засобів пожежогасіння є:
— мала забезпеченість первинними засобами пожежогасіння об’єктів, особливо житлового фонду;
— відсутність у громадян навичок застосування первинних засобів пожежогасіння, особливо вогнегасників нових зразків;
— невідповідність вогнегасників вимогам національних стандартів та нормативних актів, використання для захисту більшості об’єктів великої кількості застарілих та несертифікованих вогнегасників вітчизняних і закордонних виробників;
— застосування для протипожежного захисту об’єктів вогнегасників без урахування їх вогнегасної здатності, граничної захищуваної площі, класу пожежі горючих речовин та матеріалів у захищуваному приміщенні (об’єкті).
З усіх видів первинних засобів пожежогасіння найпоширенішими є вогнегасники: вони ефективні, універсальні та швидкі в застосуванні.

Серед факторів, від яких залежить якість вогнегасників та ефективність їх експлуатації, можна виділити такі:
— наявність нормативної бази, яка регламентує обов’язкові вимоги до технічного рівня вогнегасників, з огляду не тільки на можливості їх виробництва, але й з урахуванням особливостей їх застосування персоналом об’єктів, який не має спеціальної підготовки;
— забезпечення безумовного дотримання технологічного процесу виробництва вогнегасників, створення ефективної системи контролю за їх якістю (зокрема шляхом проведення відповідних випробувань);
— наявність і стан нормативної бази, яка регламентує норми належності вогнегасників, порядок їх вибору та розміщення залежно від особливостей об’єкта, який захищається вогнегасниками, забезпечення ефективного контролю за додержанням встановлених норм;
— рівень технічного обслуговування вогнегасників для забезпечення їх справності упродовж встановленого терміну експлуатації та утилізація вогнегасників після його закінчення;
— наявність системи контролю за виробниками (або постачальниками) вогнегасників з метою підтвердження відповідності їх виробів встановленим нормативним вимогам.

Технічне обслуговування вогнегасників

Приймання вогнегасників для надання послуг з їх технічного обслуговування повинно відбуватися у присутності власника чи його уповноваженого представника і здійснюватися у такому порядку:
—перевірка супровідних документів і заявок споживача щодо надання йому послуг;
— оформлення акта приймання вогнегасників для проведення їх технічного обслуговування.

Прийняття вогнегасників на технічне обслуговування необхідно оформлювати актом, який повинен складатися не менше ніж у двох примірниках і підписуватися представниками споживача послуг і ПТОВ.

Слід також відмітити, що ПТОВ приймає на технічне обслуговування вогнегасники, які мають сертифікат відповідності, та здійснює їх технічне обслуговування відповідно до вимог чинних нормативних та експлуатаційних документів розробника чи виробника вогнегасників.

Не рідше одного разу на рік відповідно до експлуатаційних документів виробника повинно здійснюватися технічне діагностування вогнегасників на ПТОВ.

пусковими пристроями зі зворотним клапаном, здійснювати безпосередньо на підприємстві працівником ПТОВ, який має посвідчення установленого зразка.

Першою стадією технічного обслуговування є технічне діагностування, під час якого визначаються:
— відповідність вогнегасників вимогам нормативних та експлуатаційних документів;
— технічний стан вогнегасників;
— обсяг робіт, який необхідно провести для забезпечення працездатного стану вогнегасників.

Якщо за результатами технічного діагностування вогнегасник визнається придатним до подальшого очікування застосування за призначенням, то на його корпусі працівником ПТОВ прикріплюється етикетка ПТОВ установленого зразка, на якій здійснюється маркування про проведене технічне діагностування (контрольний знак жовтого кольору).

На етикетці ПТОВ мають бути зазначені:
— назва та юридична адреса ПТОВ;
— номер ліцензії;
— номер сертифіката відповідності;
— місця для маркування про проведене технічне діагностування та технічне обслуговування вогнегасника.

За наявності на вогнегаснику етикетки ПТОВ на ній здійснюється маркування про проведене технічне діагностування (контрольний знак жовтого кольору) із зазначенням дати проведення технічного діагностування та номера посвідчення працівника ПТОВ, який його проводив.

У паспорті на вогнегасник працівник ПТОВ повинен записати дату проведення технічного діагностування та номер свого посвідчення на право проведення технічного обслуговування вогнегасників.

Якщо за результатами технічного діагностування вогнегасники визнаються не придатними до подальшого очікування застосування за призначенням, то приймається рішення щодо їх ремонту, технічного опосвідчення, перезаряджання або завершення їх експлуатації.

На корпусах вогнегасників, які пройшли технічне обслуговування, працівником ПТОВ прикріплюється етикетка ПТОВ установленого зразка, на якій здійснюється маркування про проведене технічне обслуговування (контрольний знак зеленого кольору) із зазначенням дати проведення технічного обслуговування та номера посвідчення працівника ПТОВ, який його проводив, а також дати проведення наступного технічного обслуговування (контрольний знак червоного кольору). Така сама інформація записується працівником ПТОВ і в паспорті на вогнегасник.

 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень