A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

історія України

Дата: 20.12.2022 07:48
Кількість переглядів: 21

21.12.22р.   Історія України.  Група 23.   Урок №  17    Викладач: Руденко Лідія Федорівна
Історія України. Рівень стандарту. 11 клас. Гісем

Історія України 11 клас Гісем 2019 станд - shkola-in-ua
https://shkola.in.ua › 1786-istoriia-ukrainy-11-klas-hise..

Розділ 4. Відновлення незалежності України

Тема:  Початок перебудови в СРСР і УРСР.


Переглянути матеріал за посиланням: 
https://www.youtube.com/watch?v=5Tr3EqDDWvQ

Опрацювати матеріал підручника ( Параграф 16. Стор.131 – 133 )


21.12.22р.   Історія України.  Група 23.   Урок № 18     Викладач: Руденко Лідія Федорівна
Історія України. Рівень стандарту. 11 клас. Гісем

Історія України 11 клас Гісем 2019 станд - shkola-in-ua
https://shkola.in.ua › 1786-istoriia-ukrainy-11-klas-hise..

Тема: Початок перебудови в СРСР .  Чорнобильська катастрофа . 
Чорнобильська катастрофа
У ніч з 25 на 26 квітня 1986 р. відбулася аварія на Чорнобильській АЕС, яку вважають найбільшою екологічною катастрофою в історії людства. Під час підготовки до планових ремонтних робіт на четвертому енергоблоці стався вибух, обвалилися дах і стіни реакторного відділення, що в цілому призвело до викиду радіоактивних речовин в атмосферу. За підрахунками спеціалістів, аварія на Чорнобильській АЕС за викидом радіоактивних речовин у 90 разів перевищувала вибух атомної бомби у Хіросимі в 1945 р.

1 травня 1986 р. в центрі Києва
Проте інформацію про катастрофу ретельно приховували від населення. Перші попередження про шкідливість радіоактивних викидів з’явилися лише на дев’ятий день після аварії.
Документи розповідають
Повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС від Ради Міністрів СРСР (1 травня 1986 р.)
На Чорнобильській атомній електростанції тривають роботи по ліквідації наслідків аварії, яка сталася. У результаті вжитих заходів за минулу добу виділення радіоактивних речовин зменшилося, рівень радіації в районі АЕС і в селищі станції знизився.
Здійснювані спеціалістами з допомогою контрольної апаратури вимірювання свідчать про те, що реактор перебуває в заглушеному стані.
Розгорнуто роботи по очистці забруднених ділянок прилеглої місцевості, до їх виконання залучено спеціалізовані підрозділи, оснащені необхідною сучасною технікою та ефективними засобами. Деякі агентства на Заході поширюють чутки про те, що нібито при аварії на АЕС загинули тисячі людей. Як уже повідомлялося, фактично загинули 2 чоловіка, госпіталізовано всього 197, з них 49 залишили госпіталь після обстеження. Робота підприємств, колгоспів, радгоспів і установ іде нормально.
·Які факти про аварію наводяться в документі?
·Який висновок на підставі аналізу джерела можна зробити: ситуація на АЕС висвітлювалася такою, як вона була, чи реальні факти приховувалися?

Евакуація дітей із Києва. Кінець квітня - початок травня 1986 р.
За наполяганням М. Горбачова, котрий погрожував В. Щербицькому виключенням з партії, відбулася першотравнева демонстрація, хоча рівень радіації у місті значно перевищував норму і зростав. Лише під тиском урядів сусідніх країн, де також зафіксували зростання радіації у повітрі, керівництво країни відверто заговорило про те, що відбулося в Чорнобилі.
Екологічні наслідки Чорнобильської катастрофи оцінити важко. Від аварії постраждала приблизно 1/12 території республіки, відбулося небачене забруднення біосфери. В Україні з’явилася 30-кілометрова «зона відчуження», життя в якій без ризику для здоров’я неможливе. Обов’язковому відселенню підлягали 92, добровільному — 835 населених пунктів. У перші дев’ять років після аварії 125 тис. учасників ліквідації її наслідків померли від хвороб, пов’язаних з радіаційним опроміненням. Усього постраждалими від Чорнобильської катастрофи в республіці вважаються 3,2 млн осіб, серед яких понад 1 млн дітей. Унаслідок аварії у біосферу потрапили 450 видів небезпечних для всього живого радіоактивних речовин, руйнівний вплив яких на генофонд українського народу триватиме декілька століть.
Завдання: 
1.Законспектувати наданий матеріал.
2. Дати посьмово відповіді на 1, 3, 5 питання
·1. Що таке «перебудова»? Коли вона розпочалася?
·2. Охарактеризуйте перші заходи «перебудови» в республіці.
·3. Коли сталася Чорнобильська катастрофа? Як вона вплинула на ситуацію в Україні?
·4. У чому полягало поглиблення «перебудови»? Чим були зумовлені зміни в концепції «перебудови»?
·5. Коли відбувся шахтарський страйк? Як вплинуло на суспільно-політичну ситуацію в республіці розгортання страйкового руху?
·6. Що таке «гласність»?
Завдання надіслати :  lidiyarudenko789@gmail.com    вказати своє прізвище, номер групи, назву предмета і номер уроку (не на полях!)   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень