A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

біологія

Дата: 28.10.2021 08:48
Кількість переглядів: 913

Виконайте контрольну роботу на подвійних аркушах і принесіть до 01.11 (до понеділка)

      Контрольна робота    "Вступ. Біорізноманіття"

Тестові завдання з однією правильною відповіддю (0,5 бала)

1. Ці форми життя не мають клітинної організації, є білком і здатні викликати інфекційні захворювання людини та тварин. Укажіть їх.

А віруси

Б віроїди

В віріони

Г пріони

2. Укажіть захворювання людини, яке спричиняють віруси.

А губчаста енцефалопатія

Б ендемічний зоб

В туберкульоз

Г поліомієліт

3. Укажіть прокаріотичний організм.

А інфузорія-туфелька

Б хламідомонада

В ціанобатерія

Г амеба протей

4. Автотрофні організми, у клітинах яких відбувається фотосинтез, - це

А залізобактерії

Б бактерії бродіння

В пурпурові бактерії

Г нітрифікувальні бактерії

5. Можливим способом попередження пріонного захворювання може бути

А профілактичне щеплення

Б використання антибіотиків

В введення лікувальної сироватки

Г не вживання в їжу зараженого м’яса

Тестові завдання з однією правильною відповіддю (1 бал)

6. Проаналізуйте твердження щодо вірусів.

I. Плазматична мембрана вірусів складається з ліпідів та білків.

II. Існують віруси, у яких носієм спадкової інформації є молекула РНК.

Чи є поміж них правильні?

А правильне лише I

Б правильне лише II

В обидва правильні

Г немає правильних

7. Учень та учениця обговорювали значення прокаріотів у житті людини. Учень висловив думку, що поміж прокаріотів багато хвороботворних. Учениця зауважила, що вчені навчилися використовувати бактерії для отримання антибіотиків, гормонів, ферментів. Хто має рацію?

А лише учень

Б лише учениця

В обоє мають рацію

Г обоє помиляються

8. Під час лабораторної роботи учні та учениці спостерігали за рухом хламідомонади в напрямку до джерела світла. Така поведінка є виявом

А рефлексу

Б інстинкту

В позитивного таксису

Г негативного таксису

Тестові завдання з коротким описом (1,5 бала)

9. Прочитайте опис: «Це одноклітинні або колоніальні організми, які не мають мембранних органел. Поміж них є як автотрофні, так і гетеротрофні організми». Продовжте опис за наведеними ознаками.

Клітина містить

1 ядро

2 рибосоми

3 клітинну стінку з целюлози

Паразитичні види є причиною виникнення в людини

1 туберкульозу та холери

2 грипу та герпесу

3 цинги та рахіту

Унаслідок життєдіяльності певних видів утворилися поклади

1 торфу

2 залізної руди

3 кам’яного вугілля

10. Укажіть правильні твердження щодо суниці лісової (земляника лесная).

До складу клітинної стінки входить

1 муреїн

2 целюлоза

3 крохмаль

За способом живлення є

1 фототрофом

2 хемотрофом

3 міксотрофом

В екосистемах належить до функціональної групи

1 продуцентів

2 консументів

3 редуцентів

Виконайте завдання в письмовій формі (3 бали)

Доведіть, що одноклітинний організм є біологічною системою.

Поясніть значення біологічних досліджень для розв’язання проблем людства.

 

 

Тема  Обмін речовин і перетворення енергії Підручник  Задорожний К. Біологія і екологія 10 клас рівень стандарту 


 

https://uahistory.co/pidruchniki/zadorozhnij-biology-and-ecology-10-class-2018-standard-level/

п.14 опрацювати, дати відповіді на питання №3, 4 - письмово

3. Поясніть на прикладах, у який спосіб білки й вуглеводи виконують структурну функцію в живих організмах.

4. Молекули тваринних жирів і рослинних олій можуть мати однакову кількість атомів Карбону в жирних кислотах, які входять до їх складу. Але за кімнатної температури жири тверді, а олії рідкі. З чим це може бути пов’язано?

 

Тема уроку    Білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди: огляд будови й біологічної ролі.

Основні групи органічних речовин

Якщо визначити вміст різних речовин у живих організмах, то води в них міститься більше за все. Це зрозуміло, бо вода становить основу внутрішнього середовища організмів. Але якщо не враховувати воду, то основну частину маси тіла становитимуть органічні речовини. Як ви вже знаєте, основними органічними речовинами живих організмів є білки, вуглеводи, ліпіди й нуклеїнові кислоти.

Ці речовини є основою живих клітин (у тому числі й усіх органел). Без них неможливе існування процесів обміну речовин і здійснення біохімічних реакцій з високою швидкістю. Усі фундаментальні властивості живого проявляються завдяки саме цим речовинам.

Органічні речовини утворюють не тільки структури живих клітин, але й важливі позаклітинні структури. Наприклад, вуглевод хітин є основою зовнішніх покривів членистоногих, а білки кератини утворюють волосся, нігті, рога носорогів, пір’я птахів тощо.

Білки

Білки — це великі органічні молекули, біополімери. Мономерами білків є амінокислоти. Білок — це лінійний полімер, який складається з великої кількості амінокислот, з’єднаних у ланцюжок і згорнутих у просторі певним чином. Кожна білкова молекула має свою унікальну, тільки їй притаманну, просторову тривимірну структуру. І тільки в такому вигляді вона може нормально виконувати свої унікальні функції.

Білки за їхнім складом можна розділити на дві великі групи — прості та складні. До складу простих білків входять тільки амінокислоти. Складні білки, крім залишків амінокислот, містять ще й небілкову частину — простетичну групу. Такою групою може бути як органічна, так і неорганічна молекула.

За формою молекули білки також можна поділити на дві великі групи — глобулярні й фібрилярні. Молекули глобулярних білків мають вигляд грудочки, а молекули фібрилярних білків — нитки.

Білків у живих організмах дуже багато, і виконують вони в них різноманітні функції. Практично всі функції живих організмів тією чи іншою мірою пов’язані з роботою певних груп білків. За допомогою білків організми будують свої структури, здійснюють процеси життєдіяльності й відтворюють себе.

Основними функціями білків є каталітична, структурна, регуляторна, сигнальна, транспортна, захисна, рухова, запасаюча і токсична.

Вуглеводи

Вуглеводи є складними органічними сполуками, до складу молекул яких входять кілька груп: гідроксильна (-ОН), карбоксильна група (-СООН) або карбонільна ( СОН). Загальна формула вуглеводів — Cn(H20)m, де n і m є натуральними числами.

Значна частина вуглеводів є біополімерами (крохмаль, целюлоза, глікоген). Такі біополімери називають полісахаридами. їхніми мономерами є молекули невеликих вуглеводів (наприклад, глюкози), які називають моносахаридами. Такі вуглеводи містять невелику кількість атомів Карбону (від 3 до 7 атомів у молекулі). У живих організмах моносахариди можуть міститися як окремі речовини, а не тільки у складі полісахаридів, або об’єднуватися попарно, утворюючи дисахариди (мал.1) .

 

 

Основними функціями вуглеводів у живих організмах є структурна, захисна, резервна, рецепторна, пластична й енергетична.

Ліпіди

Ліпіди є групою речовин, які об’єднали насамперед не за хімічною будовою, а за фізичними властивостями. Вони всі є нерозчинними у воді маслянистими або жирними речовинами. Найбільш поширеними ліпідами є жири й олії (естери трьохатомного спирту), воски (естери одноатомного спирту) та стероїди (ароматичні сполуки) (мал.2).

Складовою більшості ліпідів є багатоатомний спирт гліцерол (C3H5(OH)3) і жирні кислоти. У багатьох випадках до молекули гліцеролу приєднуються тільки дві молекули жирних кислот. А третя ОН-група взаємодіє з молекулою ортофосфатної кислоти (такі сполуки називають фосфоліпідами).

У складі восків і стероїдів гліцерол відсутній. Воски є сполуками жирних кислот з іншими спиртами, які мають довгі молекули і лише одну ОН-групу. Тому в складі молекул кожного з восків є лише одна молекула жирної кислоти й одна молекула спирту.

Стероїди не містять ані жирних кислот, ані спиртів. Вони є полімерами вуглеводню ізопрену (С5Н8). їхній скелет з атомів Карбону утворює кілька кільцевих структур, об’єднаних в одне ціле.

Основними функціями ліпідів у живих організмах є структурна, захисна, регуляторна, резервна, пластична й енергетична.

Нуклеїнові кислоти

Молекули нуклеїнових кислот є великими органічними молекулами — біополімерами, мономерами яких є нуклеотиди. У живих організмах існує два типи нуклеїнових кислот — РНК (рибонуклеїнова кислота) і ДНК (дезоксирибонуклеїнова кислота). Вони відрізняються між собою за складом і особливостями будови.

До складу нуклеотидів ДНК входить залишок ортофосфатної кислоти, моносахарид дезоксирибоза і чотири нітрогеновмісні основи — аденін, тимін, цитозин і гуанін. А власне молекули ДНК зазвичай складаються з двох ланцюжків нуклеотидів, які з’єднані між собою водневими зв’язками

 

Будова молекули РНК схожа на будову молекули ДНК, але у нуклеотидах РНК замість дезоксирибози міститься моносахарид рибоза, а замість тиміну — урацил. Крім того, молекула РНК зазвичай складається з одного ланцюжка нуклеотидів, різні фрагменти якого утворюють між собою водневі зв’язки.

Головною функцією нуклеїнових кислот є робота зі спадковою інформацією, а саме: її зберігання, передача та реалізація.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень