A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Історія України

Дата: 17.10.2022 09:00
Кількість переглядів: 73

17.10.2022р.   Група №31    Історія України  Урок № 8      Викладач: Руденко Л.Ф.

 

Тема: Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів з розділу 5 «Західноукраїнські землі в міжвоєнний період».   Тести

  1. Держави, у складі яких перебували західноукраїнські землі в міжвоєнний період:

А)  Болгарія, Росія та Туреччина

Б)  Польща, Румунія та Чехословаччина

В)  Литва, Німеччина та Угорщина

Г)  Німеччина, Польща та Туреччина

  1. Мирні договори, що визначали правовий статус західноукраїнських земель у складі сусідніх держав:

А)  Берестейський, Варшавський, Тріанонський

Б)  Варшавський, Ризький, Севрський

В) Сен-Жерменський, Ризький, Тріанонський

Г)  Версальський, Севрський, Сен-Жерменський 

  1. Переселення польських колоністів на землі Східної Галичини і Західної Волині отримали назву:

А)  колонізація     Б)  осадництво       В)  пацифікація      Г)  уніфікація

  1. Реформа 1919 року, що викликала незадоволення українців і стала причиною Татарбунарського повстання:

А)  аграрна        Б)  військова               В)  виборча            Г)  грошова

  1. Для західноукраїнських земель, що перебували у складі Чехословаччини використовувалася назва:

А)  Підкарпатська Русь                       Б)  Нова Україна

В)  Закарпатська Русь                          Г) Буковинська Україна

  1. Українська політична партія, що застосовувала терористичні методи боротьби проти представників польської влади:

А)  Комуністична партія Західної України

Б)  Організація українських націоналістів

В)  Українське національно-демократичне обєднання

Г)  Український союз хліборобів-державників

  1. Незалежність Карпатської України було проголошено:

А)  13 листопада 1918 року                       Б)  22 січня 1919 року

В) 15 березня 1939 року                             Г) 2 листопада 1938 року

  1. Назва народної оборони, що сформувалася на західноукраїнських землях у складі Чехословаччини:

А)  Буковинська Січ               Б)  Карпатська Січ

В)  Поліська Січ                     Г)  Слов’янський оборонний союз

  1. Національно-культурне товариство, що здійснювало підтримку діяльності західноукраїнських учених:

              А)  Наукове товариство ім. Т. Шевченка                         Б)  Просвіта

В)  Рідна школа                                                                 Г)  Союз українок

  1. Вкажіть поняття і терміни, що стосуються історії західноукраїнських земель у міжвоєнний період:

А)  Вільне козацтво      Б)  дисидентський рух         В)  отаманщина  

 Г)  пацифікація         Д)  русинство

  1. Греко-католицький священник, батько українського відродження в Закарпатті, президент Карпатської України. Наведена коротка характеристика стосується  такого історичного діяча:

А)  Августин Волошин            Б)  Андрей Шептицький

В)  Дмитро Донцов                     Г)  Євген Коновалець

  1. В березні 1939 року Карпатська Україна обороняла західноукраїнські землі від країни-агресора, якою стала:

А)  Італія            Б)  Німеччина              В)  Туреччина                Г)  Угорщина

 

Завдання надіслати :  lidiyarudenko789@gmail.com    вказати своє прізвище, номер групи, назву предмета і номер уроку (не на полях!)  

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

17.10.2022р.   Група №31    Історія України  Урок № 8  Викладач: Руденко Л.Ф.

                                                                                                       Телефон: 095 171 51 87

Підручник з Історії України. 10 клас. Бурнейко - Нова ...

https://uahistory.co › pidruchniki › ukraine-history-10-

 

Розділ 6. УКРАЇНА В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Тема:  Початок Другої світової війни та українські землі

Матеріал підручника      Параграф 39, 40

Розкол ОУН. Андрій Мельник. Степан Бандера.

23 травня 1938 р. сталася подія, яку боляче переживали усі українські патріоти: у Роттердамі (Нідерланди) агент НКВС вбив керівника ОУН Євгена Коновальця.

Серед українських націоналістів посилилося внутрішнє протистояння, зумовлене різними поглядами на майбутнє ветеранів ОУН, котрі проживали за кордоном, та молодих галицьких радикалів.

Другий Великий Збір Українських Націоналістів, що відбувся у Римі в серпні 1939 р., затвердив Головою Проводу Українських Націоналістів (ПУН) Андрія Мельника. Йому навіть було присвоєно титул вождя, відповідального лише «перед Богом, нацією і своїм власним сумлінням». Тим часом галицька молодь, котра належала до ОУН, більше підтримувала Степана Бандеру — людину радикальних поглядів. З початком Другої світової війни з польських тюрем звільнили декілька тисяч оунівців, зокрема і С. Бандеру. Центром української еміграції на деякий час стає м. Краків, де у лютому 1940 р. С. Бандера ініціював конференцію націоналістів. Вона відхилила рішення Римського збору. Власне з цього часу ОУН розкололася на дві гілки: мельниківців — ОУН (м) та бандерівців — ОУН (б).

І мельниківці, і бандерівці однаково вважали більшовизм своїм спільним ворогом та прагнули незалежності України. Але якщо А. Мельник більше сподівався на підтримку нацистської Німеччини, то С. Бандера закликав спиратися лише на власні сили. Так само була різниця у засобах досягнення незалежності для Української держави. Мельниківці вважали, що це мав бути поступовий, еволюційний процес. Бандерівці були переконані, що ОУН повинна розгорнути революційно-партизанську боротьбу.

Андрій Мельник (1890-1964)

Народився у с. Якубова Воля на Дрогобиччині. Доля з дитячих ліг підготувала йому важкі випробування: рано залишився без батьків, хворів на сухоти. Але це лише стало стимулом до занять спортом та здобуття вищої освіти. Воював у лавах Українських січових стрільців, був учасником боїв за гори Маківка та Лисоня. На останній потрапив у російський полон, де познайомився з Євгеном Коновальцем. Поразка національно-визвольних змагань 1917-1921 рр. змусила їх емігрувати. Разом у 1920 р. ініціювали створення УВО. Після повернення А. Мельника до Галичини, польська влада покарала його 4 роками ув’язнення за причетність до УВО. У 1929 р. вступив до ОУН, де з 1937 р. виконував функції скарбника. Після вбивства Є. Коновальця виїхав за кордон, очолив Провід українських націоналістів (ПУН) і став головою ОУН. З початком німецько-радянської війни перебував під домашнім арештом, а у лютому 1944 р. гітлерівці ув’язнили А. Мельника в концтабір Заксенгаузен, де перебував його політичний опонент С. Бандера. Після звільнення жив у Німеччині, а згодом у Люксембурзі. Третій Великий Збір Українських Націоналістів у 1947 р. обрав А. Мельника довічним головою ПУН.

«Будіть віру в прийдешнє, в Українську самостійну державу, в якій не буде місця ні визиску людини людиною, ні для національного гноблення, ні для затиску вільної думки, в якій український народ буде свобідним господарем по своїй волі».

Степан Бандера (1909-1959)

Народився у с. Старий Угринів біля Калуша на Івано-Франківщині. Навчався на агрономічному відділі Високої політехнічної школи у Львові, був пластуном. У 1928 р. вступив до УВО, де працював у відділі розвідки, а згодом пропаганди. Зі створенням ОУН долучився й до цієї організації. На конференції в Берліні у 1933 р. був офіційно затверджений Крайовим провідником ОУН на західноукраїнських землях. Ініціював та провів шкільну акцію проти полонізації української освіти. Підготував замах на одного з організаторів політики «пацифікації» щодо українського населення Галичини та Волині — міністра закордонних справ Польщі Б. Пєрацького, за що у 1934 р. заарештований і засуджений до довічного ув’язнення. Після звільнення у 1939 р. розробив план створення мережі ОУН у всій Україні. Від 10 лютого 1940 р. очолив Революційний провід ОУН. Із початком німецько-радянської війни проголосив Акт відновлення Української держави; працював над створенням національних збройних формувань. У липні 1941 р. нацисти заарештували його та відправили у концтабір Заксенгаузен. Після звільнення відразу переїхав за кордон, переховуючись від радянських агентів. Очолював провід Закордонних частин ОУН. 15 жовтня 1959 р. С. Бандеру вбив агент КДБ.

Запам’ятайте дати і події, пов’язані з ними:

- 23 серпня 1939 р. — радянсько-німецький договір про ненапад і таємний протокол до нього («Пакт Молотова-Ріббентропа»);

- 1 вересня 1939 р. — початок Другої світової війни;

- 17 вересня 1939 р. — вторгнення Червоної армії на територію Західної України;

- 28 вересня 1939 р. — радянсько-німецький договір про дружбу і кордон і таємний протокол до нього;

- лютий 1940 р. — розкол ОУН на мельниківців і бандерівців.

Масові політичні репресії 1939-1940 рр.

Вже на початку радянізації не всі були задоволені як новими порядками, так і брутальними методами їхнього впровадження. Проти усіх незгодних з новим режимом застосували масові політичні репресії — комплекс каральних заходів. Арешти, розстріли та депортації — примусові переселення усіх осіб небажаного соціального походження і національності — були невід’ємною складовою політики радянізації. Депортовували людей переважно углиб СРСР — Сибір, Поволжя, Казахстан.

До репресій влада готувалася відразу після початку Другої світової війни. Згідно з наказом наркома внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії від 8 вересня 1939 р., було сформовано дев’ять груп з оперативних працівників НКВС і оперативно-політичних працівників прикордонних військ НКВС. Кожна — чисельністю від 40 до 70 осіб. У розпорядження кожної групи для виконання спецзавдань передали батальйон із 300 осіб. Завдання цих утворень визначили досить чітко: у міру просування радянських військ захоплювати стратегічні об’єкти — установи зв’язку, друкарні, архіви; арештовувати польських чиновників, поміщиків, підприємців; встановлювати контроль за тюрмами; звільненню підлягали лише в’язні, засуджені за антипольську діяльність.

Першими жертвами репресій стали польські військові, державні службовці, поміщики, осадники, власники підприємств. А невдовзі репресії зачепили й українське населення. Углиб СРСР вивозили «куркулів», а також селян, котрі відмовлялися вступати до колгоспів. Переслідували представників української інтелігенції, зокрема членів «Просвіти» та інших українських товариств, письменників, учителів, лікарів. У Росію вивезли лідера українського національного руху довоєнного часу Костя Левицького, головного редактора «Діла» Івана Німчука, голову українських кооперативів Карла Коберського та багатьох інших українських патріотів. Зрештою, могли заарештувати лише за наявність родичів за кордоном чи перебування в гостях у друзів під час їхнього арешту. І хоча православні та греко-католицькі священики не були піддані репресіям, радянська влада знайшла інші механізми впливу на них. До прикладу, конфісковували церковні землеволодіння, закривали монастирі й семінарії, церкви обкладали великими податками, у пресі розгорнули антирелігійну кампанію. Станом на початок 1941 р. із Західної України й Західної Білорусії було депортовано понад 1 млн осіб, а це — 10% населення краю. Усі ці заходи привели до зростання антирадянських настроїв у Західній Україні та поповнення ОУН новими учасниками.

Запам’ятайте дати і події, пов’язані з ними:

- 6 жовтня 1939 р. — радянські війська окупували Західну Україну;

- 28 червня 1940 р. — Червона армія вторглася до Північної Буковини і Бессарабії;

- 1939-1944 рр. — перебування Закарпаття під угорською зверхністю.

Завдання:

1.Опрацювати 39 і 40 параграфи підручника.

2. Поясніть (письмово) значення понять: репресії, радянізація, депортація.

3. Перегляньте матеріал за посиланням : https://www.youtube.com/watch?v=4DhLxuyrdFA

Завдання надіслати :  lidiyarudenko789@gmail.com    вказати своє прізвище, номер групи, назву предмета і номер уроку (не на полях!)  

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень