A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Українська мова

Дата: 02.11.2022 09:39
Кількість переглядів: 162

Підготуватись до онлайн уроку о 9.00

meet.google.com/rou-jkrp-xuu 

02.11.2022р.     Українська мова       Гр.  №23  ІІІ-й курс   Урок № 12   Викладач: Руденко Л.Ф.

 

Українська мова (рівень стандарту): підручник для 11 кл. О. П. Глазова. – Харків:

Вид-во «Ранок», 2018.                   

 

Тема:  Контрольне есе «Ця музика спонукає до думок»

Переглянути пам’ятку : як написати есе , що знаходиться на обкладинці підручника.

Зразки прочитати.

«Ця музика спонукає до думок»

У світі народжуються і живуть люди з різними уподобаннями, характерами, темпераментами… Та, думаю, що немає жодної людини, яка би не захоплювалася музикою.

Бог наділяє людину різними талантами, дарами, вміннями, проте музика лунає у серці майже кожної людини. Протягом життя ми чуємо різні звуки природи, спів птахів, – і це також своєрідна музика, яка є нерозлучна з нашим життям. У вільний час я завжди слухаю улюблені музичні композиції і відчуваю, що моя душа починає розквітати, неначе квітка, дозволяючи поринути мені у свій внутрішній світ. У такі моменти я розумію, що музика – це дихання моєї душі!

Існує багато стилів та жанрів музики: церковна, інструментальна, вокальна музика, але особисто я надаю значну перевагу класичній та церковній музиці, оскільки вона просвітлює мою душу, змінює мене на краще.

Я живу музикою, оскільки саме через неї можу дуже щиро виразити свої почуття. Адже музика – це інструменти душі, які грають на струнах серця. Музика – це такий вид мистецтва, який спонукає душу жити, дає їй друге дихання. А що являє собою музика особисто для тебе, ровеснику?

 

«Ця музика спонукає до думок»

Натхнення - річ не проста. Воно приходить і зникає одномоментно, як і усі складні емоційні стани в нашій психіці. Звичайно, існують певні зовнішні фактори, що здатні впливати на запуск подібних процесів. Особисто для мене, такою рушійною силою є музика. Певно, єдина річ, яка абстграгує від реальності цілком, дозволяючи, з головою, пірнути у себе. Я можу годинами слухати одну й ту саму мелодію, створюючи безліч ефемерних світів у своїй свідомості. Кожен з них унікальний та наповнений певними персонажами, які діють у запропонованих обставинах. За великим рахунком, усе це - проекція моїх реальних проблем та переживань. Випадкових деталей ніколи не буває, хоча іноді і здається, буцімто подібні метафоричні сюжети можна тільки вигадати. Вражає те, з якою силою звук впливає на людьский мозок. Музика здатна зачаровувати, і це прекрасно. Не випадково ії використовують, як найсильнішний елемент впливу на глядача у кінофільмах, спектаклях та телешоу. Особисто мені, здається, що музика - взагалі свого роду заколисливий газ, розмиваючий невидиму межу між реальністю і паралельними світами. Якось, ще у дитячому садочку, вихователька з музичної освіти, сказала нам, що буквально увесь світ тримається на музиці. Тоді, я не сприйняв цього серйозно, і навіть пам'ятаю, що сперечався з самим собою, щодо того, чи можна справді прожити без неї. Однак, з плином часу, зрозумів, що без неї світ не став би таким надто досконалим, багато речей не можливо було б пояснити, адже почуття, переживання, емоції - те, що підвласне лише музиці. Загалом, музика - те, що спонукає мене до думок, ідеальний спосіб втекти від набридливої реальності та пошукати відповіді на одвічні питання у своїй голові.

 

  

Написати своє есе на тему:   «Ця музика спонукає до думок»

 

  Надіслати  на електронну адресу:      вказати своє прізвище, номер групи, назву предмета і   номер     уроку (не на полях!)

 

 

02.11.2022р.     Українська мова       Гр.  №23  ІІІ-й курс   Урок № 13   Викладач: Руденко Л.Ф.

 

Українська мова (рівень стандарту): підручник для 11 кл. О. П. Глазова. – Харків:

Вид-во «Ранок», 2018.                   

 

Тема: Розділові знаки у простих реченнях, відокремленими прикладками

Прикладка — різновид означення, виражений іменником. Прикладка називає ознаку предмета, даючи йому іншу назву. Поширену прикладку в середині речення відокремлюють комами, а в кінці речення перед нею здебільшого ставлять тире.

Одна з доньок, Євпраксія, стала жоною ромейського царевича Олексія Комніна (П. Загребельний)

 

Прикладки відокремлюють у тих самих випадках, що й означення.

 

Відокремлюються прикладки, які до означуваного слова приєднуються за допомогою сполучника як (з відтінком причини), а також слів тобто (себто, цебто), або (= тобто), чи (= тобто), наприклад, зокрема, а саме, особливо, як-от, навіть, родом, на ім'я, на ймення, на прізвище, так званий, інакше.

Віктор, як наставник команди, чудово розумів переживання своїх вихованців.  Перша станція, що була одразу за селом, називалася Провалля, або ж, як у нас кажуть, Млин (за проваллям на горі стояв вітряк) (Гр. Тютюнник). Командує нами староста, на прізвище Гришуха, худощокий суворий з лиця дитбудинківець (Гр. Тютюнник).

Тире виділяються прикладки, які стоять у кінці речення й перед ними можна вставити а саме:А в небі бриніли завзяті співці весняні — незримі жайворонки (С. Черкасенко). Довго ще літав над руїнами магістрату легенький попіл спалених паперів — всіх отих книг міських полтавських (Л. Костенко).

 Не відокремлюються:

  • прикладки із словом «як», коли відповідають на питання «у ролі кого?», «у ролі чого?»:             Микола  Бажан відомий як поет і перекладач.
     
  • власні назви, якщо вони стоять після означуваного слова: Козака Мамая на  картинах зображують із бандурою.

 

Завдання:

1. Опрацювати матеріал підручника ( стор.131 – 133)

2. Вправа 236 ( письмово)

 

   Надіслати  на електронну адресу:      вказати своє прізвище, номер групи, назву предмета і   номер     уроку (не на полях!) 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень