A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Історія України

Дата: 04.10.2022 10:07
Кількість переглядів: 101

Урок № 5  Викладач: Руденко Лідія Федорівна

Телефон: 095 171 51 87

Історія України. Рівень стандарту. 11 клас. Гісем

 

Історія України 11 клас Гісем 2019 станд - shkola-in-ua

https://shkola.in.ua › 1786-istoriia-ukrainy-11-klas-hise..

 

 Тема: Зародження дисидентського руху. Тенденції розвитку культури

Дисидент (лат. dissidens – відступник) — людина, політичні погляди якої істотно розходяться з офіційно встановленими в країні, де вона живе; політичний інакодумець.

 

 Дисидентський (опозиційний) рух виник в Україні в середині 1950-х років як форма протесту проти дій партійно-державного апарату та порушення ним радянських законів. Слово «дисидент» означає «незгодний» і пояснюється як «людина протестна», яка відкрито протиставляє свої погляди панівній ідеології та рішуче захищає свої переконання. Синонімом слова «дисидент» стало «правозахисник» — людина, яка виборює громадянські, релігійні та національні права.

Дисидентство охопило всі регіони України та найбільші міста, набуваючи національно-демократичного забарвлення. Дисидентський рух в Україні заявив про себе ще навіть раніше, аніж у тогочасних Ленінграді, Москві та інших містах Росії.

Основними причинами виникнення дисидентського руху були політичні: відсутність справжньої політичної самостійності республіки, однопартійна система, яка позбавляла суспільство демократичного вибору шляхів політичного розвитку, забороняла діяльність опозиції, установила цензуру, відкидала будь- які законні можливості для зміни влади, призвела до небаченої бюрократизації системи управління.

Не менш важливими були й національно-культурні причини. Серед них насамперед вирізнялися політика зросійщення, позбавлення українського народу самобутніх рис, можливостей для вільного національно- культурного розвитку.

Соціально-економічні причини полягали в низькому рівні життя, нав’язуванні Україні невідповідної її потребам і можливостям моделі економічного розвитку, суперечностях економічної політики.

Дисидентський рух зумовлювали також релігійні причини, породжені державною антирелігійною політикою й антидемократичними засобами, якими вона проводилася.

Причини появи дисидентського руху:

  1. «Хрущовська відлига» не зачепила основ радянської тоталітарної системи.

  2. Активізація духовного життя суспільства.

  3. Згасання збройної боротьби ОУН–УПА.

  4. Антитоталітарний, антирадянський рух у країнах Східної Європи, зокрема Угорська революція 1956 р.

 

 

Українська робітничо-селянська спілка  складалася з людей, що мали вищу освіту.  Організація мала політичну програму і об’єднувала близько 30 членів. Метою УРСС було – несиловими методами домогтися виходу України зі складу СРСР, стати незалежною демократичною державою.

Травень 1961 р. – судовий процес над членами УРСС. Л. Лук’яненка засудили до розстрілу, інших членів спілки — на різні терміни ув’язнення (від 10 до 15 років). Згодом смертну кару замінили 15 роками ув’язнення.

УРСС була не єдиною дисидентською групою в Україні.

Найбільшою і найкраще теоретично і практично підготовленою підпільною організацією був Український національний фронт (УНФ). Він об’єднував майже 150 осіб. Створення УНФ пов’язане з Д. Квецком. Організація уявлялась як широкий загальнонаціональний і антиколоніальний рух. Головною метою проголошувалось здобуття незалежності України,   діячі УНФ вважали за необхідне об’єднання всіх національних рухів країн Східної Європи в боротьбі проти московського поневолення.

За звітами КДБ, у другій половині 1950-х років в Україні викрито близько 50 антирадянських груп у різних регіонах України (Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Луганська та інші області).

У 1960–1980–ті роки дисидентський рух був домінуючою складовою національно-визвольного руху.

У період хрущовської відлиги активізувався робітничий і страйковий рух.

1953 р. – повстання будівельників в м. Христинівка на Донеччині. Вони рішуче виступили на захист свого товариша, молодого будівельника, який помер внаслідок дій міліції. Виступи робітників були некоординованими. У той самий час подібний випадок трапився у м. Прилуки Чернігівської області. Тут робітники взяли участь у страйковому виступі у зв’язку з вбивством їхнього товариша в місцевому відділі міліції. Перелякана міська і обласна влада намагалися заспокоїти розгніваних людей; фактично всі вимоги, які вони висували, були виконані.

У багатьох регіонах України робітники виступали проти махінацій керівництва підприємств під час нарахування зарплати.

1963 р. – страйк у   Кривому Розі   у зв’язку з підвищенням цін на продукти харчування.

Того ж року робітничі заворушення відбулися в Горлівці, Одесі, Львові. Виступи відображали невдоволення політикою тоталітарної держави і   у цей період   мали неорганізований, стихійний характер.

 

Домашнє завдання:

1. Перегляньте презентацію

Зародження дисидентського руху в Україні

2. Дайте відповіді на запитання

Коли в УРСР виник дисидентський рух?

Хто такі дисиденти?

Які основні причини зародження дисидентського руху?

Хто брав участь у діяльності дисидентських груп та організацій?

Які цілі ставила перед собою УРСС?

 

Завдання надіслати :  lidiyarudenko789@gmail.com    вказати своє прізвище, номер групи, назву предмета і номер уроку (не на полях!)  

 

Урок №6. Викладач: Руденко Лідія Федорівна

Телефон: 095 171 51 87

Історія України. Рівень стандарту. 11 клас. Гісем

 

Історія України 11 клас Гісем 2019 станд - shkola-in-ua

https://shkola.in.ua › 1786-istoriia-ukrainy-11-klas-hise..

 

Тема:  Тенденції розвитку культури

Опрацювати матеріал підручника : параграф 15 ( стор. 116 – 128 ) . Дати відповіді на питання 7-8 (стор.129)

Завдання надіслати :  lidiyarudenko789@gmail.com    вказати своє прізвище, номер групи, назву предмета і номер уроку (не на полях!)  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень