A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

інформатіка

Дата: 04.09.2022 11:30
Кількість переглядів: 80

05.09.2022

ІНФОРМАТІКА (Урок №3-4)

ГРУПА 21

 

Тема: Основні поняття в області безпеки інформаційних технологій. Основні причини загострення забезпечення безпеки інформаційних технологій.

 

Хід заняття

Завдання: Уважно прочитати навчальний матеріал та виписати до зошита всі визначення (15 шт)

Інформаційне середовище представляється як сукупність інформації, що оточує людину, незалежно від форми її подання (письмовою, усною, графічної).

Інформаційна загроза - потенційна можливість певним чином порушити інформаційну безпеку. Найчастіше ця загроза є наслідком наявності вразливих місць в захисті інформаційних ресурсів або систем. Спроба реалізації інформаційної загрози називається інформаційною атакою.

Інформаційна небезпека - обставини, при яких інформація або її похідні можуть вплинути на людину або обставини таким чином, що це призведе до її погіршення або неможливості її функціонування і розвитку. Також під інформаційної небезпекою можна розуміти поява помітною ймовірності настання небажаних подій.

Інформаційний захист - процес забезпечення інформаційної безпеки. При цьому варто розуміти, що при якісному забезпеченні процесу інформаційного захисту безпеку буде забезпечена (або зведені до мінімуму небезпеки і загрози). У тому випадку, коли процес забезпечення інформаційного захисту носить формальний або несерйозний характер, безпеку досягнута не буде.

Інформаційна безпека особистості - це стан і умови життєдіяльності особистості, при яких реалізуються її інформаційні права і свободи.

Інформаційна безпека суспільства - це стан суспільства, в якому йому не може бути завдано істотної шкоди шляхом впливу на його інформаційну сферу.

Інформаційна війна - використання і управління інформацією з метою отримання конкурентної переваги над противником. Інформаційна війна може включати в себе збір тактичної інформації, забезпечення безпеки власних інформаційних ресурсів, поширення пропаганди або дезінформації, щоб деморалізувати противника і населення, підрив якості інформації противника і попередження можливості збору інформації противником.

Інформаційний тероризм - гранично небезпечне соціальне явище, спрямоване на дезорієнтацію свідомості людей з метою деструктивного видозміни істинності знань, світогляду і думок мирного населення шляхом застосування інформаційних ресурсів і систем.

Інформаційна залежність - залежність від різних джерел інформації, нав'язливе бажання отримувати інформацію будь-яким доступним способом і хвороблива нездатність відмовитися від безперервного отримання інформації усіма можливими способами.

Джерела загроз інформаційній безпеці розуміються як вихідні підстави (причини) небезпечного впливу на життєво важливі інтереси особистості, суспільства і держави в інформаційній сфері.

За типом джерела загрози підрозділяються на що мають соціальний і природний характер. Загрози соціального характеру проявляються в процесі взаємодії між соціальними спільнотами (групами), а природні загрози - взаємодії соціальних груп з навколишнім природним середовищем.

Залежно від характеру прояву небезпечного впливу на об'єкти інформаційної безпеки джерела загроз можуть носити зовнішній або внутрішній характер.

До зовнішніх джерел загроз інформаційної безпеки відносяться:

  • діяльність іноземних політичних, економічних, військових, розвідувальних та інформаційних структур
  • загострення міжнародної конкуренції за володіння інформаційними технологіями та ресурсами;

До внутрішнім джерелам загроз інформаційної безпеки відносяться:

  • недостатня розробленість нормативної правової бази, що регулює відносини в інформаційній сфері, а також недостатня правозастосовна практика;
  • несприятлива криміногенна обстановка, що супроводжується тенденціями зрощування державних і кримінальних структур в інформаційній сфері

 

Інформаційні відносини суспільні відносини, які виникають при збиранні, одержанні, зберіганні, використанні, поширенні та захисту (охороні) інформації.

Під безпекою ІС розуміється захищеність системи від випадкового або навмисного втручання в нормальний процес її функціонування, від спроб розкрадання (несанкціонованого отримання) інформації, модифікації або фізичного руйнування її' компонентів, тобто здатність протидіяти різним підбурює впливів на ІС.

Завдання виконати і надіслати скрін викладачу вайбером або телеграмом за телефоном: +380951732156


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень