A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Виробниче навчання

Дата: 30.10.2022 12:46
Кількість переглядів: 49

Підготуватись до онлайн навчання о

https://us04web.zoom.us/j/78026603938?pwd=nqbHxhRiGzoaqIsMpwOOmhLHlbNyr8.1 

01.11.22

Тема: технічне обслуговування  локомотивів.

 

        https://studopedia.net/5_60563_III-vidi-remontu-ta-tehnichnogo-obslugovuvannya-lokomotiviv.html

 

Локомотивное депо Конотоп – це основне локомотивне депо-лінійне підприємство локомотивного господарства з обов’язковим приписним парком локомотивів.  В депо виконуються всі види технічного обслуговування (ТО-5, ТО-4, ТО-3, ТО-2) та поточний ремонт в обсязі ПР-1 також Кр-1,КР-2, депо комплектує та готує кадри локомотивних бригад та робочих інших професій . На балансі знаходяться тепловози серії ЧМЕ-3, 2ТЕ116, 2М62У, рейковий автобус. Головним завданням локомотивного депо є забезпечення заданого об’єму перевезення вантажів та пасажирів справними, підготовленими до роботи локомотивами.

Метою технічного обслуговування є забезпечення працездатності локомотивів у процесі експлуатації.

Технічне обслуговування ТО-1 виконується локомотивною бригадою на шляху прямування, а також в процесі приймання і здачі локомотива. При ТО-1 змащуються вузли і деталі, перевіряється міцність з'єднань, ходові частини, тягові електродвигуни, гальмівне обладнання, радіозв'язок, автозчеплення, електрообладнання, пісочниці та інші частини локомотива.

Технічне обслуговування ТО-2 проводиться в пунктах технічного обслуговування з використанням приладів діагностики. При цьому виконуються всі роботи в обсязі ТО-1, а також додатково перевіряється послідовність спрацьовування електричних апаратів, стан акумуляторних батарей, робота дизель-генераторів, стан букс колісних пар, ресорного підвішування, гальмівної важільної передачі. Електричні машини продуваються стисненим повітрям.

Технічне обслуговування ТО-3 проводиться в депо приписки локомотива після пробігу 210-400 тис. Км в залежності від типу локомотива. При ТО-3 виконуються всі роботи в обсязі ТО-2, а також додатково перевіряється частота обертання дизеля на тепловозах, перевіряється герметичність секцій холодильників і проводиться продування їх повітрям, знімаються форсунки дизелів і випробовуються на стенді, оглядаються поршні, очищаються від нагару вікна циліндрових втулок дизеля, промиваються або замінюються фільтри, вимірюється опір ізоляції силових і допоміжних електричних ланцюгів, перевіряється кріплення моторно-осьових підшипників і підвісок тягових двигунів, перевіряються стан і характеристики струмоприймачів, оглядаються запобіжники і контактори високовольтних ланцюгів і ланцюгів керування, а також виробляються інші роботи.

Технічне обслуговування ТО-4 передбачає обточування бандажів колісних пар без їх викочування з-під локомотива з метою відновлення профілю поверхні катання бандажа.

Поточний ремонт ПР-1, виробляються в локомотивних депо. Поточний ремонт ПР-1 включає всі роботи, передбачені ТО-3, крім того оглядаються зубчасті передачі тягового електроприводу, перевіряються зазори моторно-осьових підшипників. Виконується ревізія автоматичних гальм, знімаються, очищаються і перевіряються турбокомпресори тепловозів. Налаштовуються регулятори напруги, реле зворотного струму. Знімаються, очищаються і ремонтуються дугогасильні камери, контактори і швидкодіючі вимикачі. Перевіряється продуктивність компресорів, робота пісочниць, ретельно оглядаються ходові частини.

Капітальний ремонт локомотивів виконується на локомотиворемонтних заводах. При капітальному ремонті КР-1 з локомотива знімаються тягові двигуни, допоміжні машини і аппаратура. Проводиться ремонт зношених частин або їх заміна. Обмотки електричних машин просочуються, колісні пари піддаються повному огляду, бандажі коліс при необхідності змінюються. Проводиться також зміна акумуляторних батарей. Локомотив забарвлюється всередині і зовні.

Капітальний ремонт КР-2 проводиться з повним розбиранням локомотива і необхідною заміною чи відновленням повного ресурсу всіх агрегатів, вузлів і деталей. Виконується також необхідна модернізація.

Депо також виконує ремонт механічного, випробувального та іншого обладнання, забезпечує поточне утримання виробничих та службово-побутових будівель.

За родом тягового обслуговування депо є змішаним. За призначенням і характером роботи воно є ремонтно-експлуатаційним.

Роботу депо в цілому забезпечують пункти технічного обслуговування локомотивів,  ремонтні майстерні, бази запасу локомотивів, головне управління руху, служба руху, відділи руху відділення дороги.

Пункти технічного обслуговування локомотивів є комплексом пристосувань для забезпечення локомотивів піском, паливом, змащувальними та обтирочними матеріалами, водою, обмивки і очистки. Комплекс пристроїв включає склади полива, піску, змащувальних та інших матеріалів.

Перед рейсова підготовка тепловоза

https://dnaop.com/html/56816_2.html

5.1. Посадові особи, спеціалісти, локомотивні бригади інші працівники підприємств, а також приватні особи, зайняті експлуатацією РС(рухомого складу), виконанням інших робіт, обумовлених цими Правилами, повинні проходити навчання, інструктаж та перевірку знань відповідно до Положення про навчання, iнструктаж та перевірку знань працівників Укрзалізниці з питань охорони праці.

Допуск до роботи осіб, які не пройшли у встановленому порядку навчання, iнструктаж та перевірку знань з питань охорони праці, забороняється.

5.2. Локомотивні бригади та працівники, зайняті на роботах, що виконуються безпосередньо при обслуговуванні РС, а також на інших роботах, передбачених ДНАОП 0.00-8.02-93 (20) повинні проходити попереднє спеціальне навчання та один раз на рік — перевірку знань відповідних нормативних актів про охорону праці.

5.3. Забороняється допуск осіб молодше 18 років до роботи машиністом та помічником машиніста локомотива, МВРС.

5.4. Локомотивні бригади та працівники, зайняті на роботах, зв'язаних з обслуговуванням діючих електроустановок, та роботах, зазначених в ДНАОП 0.03-8.06-94 (21), повинні проходити медичний огляд у порядку, встановленому ДНАОП 0.03-4.02-94 (22). Перелік професій цих працівників складається на кожному підприємстві за узгодженням з місцевими органами Держнаглядохоронпраці та санітарно-епiдемiологичною службою Міністерства охорони здоров'я України.

Для осіб віком до 21 року періодичні медичні огляди проводяться відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я СРСР Про заходи по удосконаленню медико-санітарної допомоги підліткам.

5.5. Перед кожним рейсом або перед заступанням до роботи локомотівні бригади повинні проходити передрейсовий медичний огляд згідно з вимогами Инструкции по проведению предрейсовых медицинских осмотров работников локомотивных бригад.

5.6. Працівники, зв'язані з експлуатацією РС, повинні проходити перевірку знань з наданням групи електробезпеки відповідно до Положення про навчання, iнструктаж та перевірку знань працівників Укрзалізниці з питань охорони праці (див. додаток 2).

Забороняється допускати до роботи локомотивні бригади та інших підлеглих працівників без відповідного посвідчення (або із терміном дії, що вийшов) про перевірку знань ДНАОП 0.00-1.21-84 (25).

5.7. В кожному локомотивному депо наказом (розпорядженням) із числа інженерно-технічних працівників енергослужби повинна бути призначена особа, відповідальна за загальний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства (пойменована "особою, відповідальною за електрогосподарство"). Наказ (розпорядження) про призначення особи, відповідальної за електрогосподарство, видається після перевірки у встановленому порядку знань ДНАОП 0.00- 1.21-84 (24) правил і інструкцій і наданням їй V групи з електробезпеки.

Допускається, у разі виробничої необхідності, для різних дільниць депо призначати у встановленому порядку різних осіб відповідальних за електрогосподарство.

На періоди тривалої відсутності (відпустка, хвороба, відрядження) особи, відповідальної за електрогосподарство, виконання її обов'язків покладається наказом на її заступника (якщо він передбачений штатним розкладом) або на іншу особу з числа інженерно-технічних працівників енергослужби, яка пройшла перевівку знань і має відповідну групу з електробезпеки.

Вивчити матеріал і готуватись до онлайн заняття


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень