A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

інформатіка

Дата: 18.02.2023 13:06
Кількість переглядів: 89

21.02.2023

ІНФОРМАТИКА

ГРУПА 2 (Урок 19-20)

Тема: Створення логотипів. Практична робота №3

Завдання для дистанційного навчання

  1. В зошитах з інформатики скласти конспект

Фі́рмовий сти́ль – це набір колірних, графічних, словесних, типографських, дизайнерських, постійних елементів (констант), що забезпечують візуальну і змістову єдність товарів (послуг) усієї вихідної від фірми інформації, її внутрішнього оформлення.

Основними цілями фірмового стилю можна назвати ідентифікацію виробів і вказівку на зв'язок їх з фірмою, виділення цих товарів з загальної маси аналогічних товарів її конкурентів. Наявність фірмового стилю свідчить про впевненість його власника в позитивному враженні, яке він справляє на споживача.

Фірмовий стиль — це те, що робить компанію пізнаваною, рекламу — що запам'ятовується. Він виявляється в повторенні основних елементів фірмового дизайну (логотип, кольори, шрифти) на всіх елементах рекламної кампанії.

При створенні фірмового стилю необхідно пам'ятати про те, що обраний стиль в ідеалі повинний добре виглядати як на візитці 90×50 мм, так і на рекламному щиті площею 5 м2, як у кольорі, так і в чорно-білому варіанті (наприклад, факсимільна копія).

Виділяють наступні складові фірмового стилю:

  • товарний знак;
  • логотип – оригінальне зображення повної або скороченої назви фірми;
  • фірмовий колір – сполучення кольорів;
  • фірмовий комплект шрифтів;
  • фірмові константи – формат друку, система друкарського набору тексту і виконання ілюстрацій.

1. Товарний знак (інші використовувані назви: знак обслуговування, торгова марка, фірмовий знак, є центральним елементом фірмового стилю. Товарний знак (ТЗ) являє собою зареєстровані у встановленому порядку образотворчі, словесні, об'ємні, звукові позначення чи їхні комбінації, що використовуються власником ТЗ для ідентифікації своїх товарів.

2. Фірмовий шрифтовий напис (логотип) - оригінальний напис скороченого найменування фірми, товарної групи, виробленою даною фірмою,чи одного конкретного товару, що випускається нею. Як правило, логотип складається з 4...7 букв. Приблизно 4 товарних знаків з кожних п'яти реєструються саме у формі логотипа.

3.Фірмовий блок (ФБ) являє собою традиційне, часто уживане сполучення декількох елементів фірмового стилю. Найчастіше - це образотворчий ТЗ (товарна емблема) і логотип, наприклад, - фірмовий блок фірми "Адідас".

Фірмовий блок може також містити повну офіційну назва фірми, його поштові і банківські реквізити (наприклад, на фірмових бланках). Іноді ФБ включає і фірмове гасло.

4. Фірмове гасло (слоган) являє собою постійно використовуваний фірмовий оригінальний девіз. Деякі слогани реєструються як товарні знаки.

Слоган може містити основні принципи діяльності фірми, її кредо: наприклад, фірма "Найк": "Тільки зроби це!" Слайд 6.

5. Фірмовий колір (кольори) також є найважливішим елементом ФС, одним з компонентів загальної картини образа фірми. Колір робить елементи ФС більш привабливими, що краще запам'ятовуються, які дозволяють зробити сильний емоційний вплив. За деякими типами продукції і послуг конкретні кольори закріпилися досить міцно. При цьому можна назвати стійкі асоціації всієї діяльності, зв'язаної з морем і водою, із блакитним кольором; авіації - зі сріблистим; рослинництва і продуктів його переробки - із зеленим і т.п. Як найбільше відомі приклади використання фірмових кольорів можна назвати наступні: мережа ресторанів "Макдональдс" - червоний і жовтий; лідер світового виробництва фототоварів "Кодак" - жовтий і золотавий; 1ВМ — синій; "Пепсі - синій, білий, червоний.

6. Фірмовий комплект шрифтів може підкреслювати різні особливості образа марки, вносити свій внесок у формування ФС. Шрифт може сприйматися як "мужній" чи "жіночний", "легкий" і "важкий", "елегантний" чи "грубий", "міцний", "діловий" і т.п. Задача розроблювачів ФС - знайти "свій" шрифт, який би вписувався в образ марки. Існує безліч типів шрифтів, що умовно поділяються на великі групи: латинські, рубані, похилі, орнаментовані й ін. Групи шрифтів включають велика кількість гарнітур, що відрізняються накресленням, шириною, насиченістю і т.д.

7. Корпоративний герой (КГ) - важлива частина сформованого іміджу фірми. Коммунікатор як би персоніфікує сам себе, розробляючи постійний, стійкий образ свого представника, посередника (коммуниканта) у комунікаціях з цільовою аудиторією.

Інші фірмові константи. Їхній перелік постійно росте, включаючи такі поки екзотичні елементи, як фірмовий прапор, фірмовий гімн, корпоративна легенда (фірмова байка) і ін. Деякі елементи діяльності фірми, у тому числі в сфері комунікацій, що характеризуються сталістю, обов'язковим і довгостроковим характером використання, грають настільки важливу роль у формуванні образа фірми, що також можуть бути віднесені до елементів його ФС. До зазначених констант можуть бути віднесені різні емблеми фірми, що не одержали в силу яких-небудь причин правового захисту і не є ТЗ.

Носії фірмового стилю

  •  Атрибути діяльності фірми
  • Внутрішній і зовнішній дизайн будівель, вивіски 
  • Сувенірна продукція
  • Архітектурне середовище компанії
  • Ділова поліграфія 
  • Різні форми реклами і просування
  • Друковані видання 
  • Засоби візуальної ідентифікації

Айдентика (її ще називають "фірмовим" або "корпоративним стилем", "brand ID" або "corporate ID", кому як зручно) - це візуальна складова бренду, покликана підвищити його впізнаваність і створити враження цілісності. Айдентика включає в себе все, що відноситься до візуалізації бренду, починаючи від логотипу і закінчуючи буквально кожної папірцем, використовуваної підприємством.

Єдиний фірмовий стиль викликає у споживача довіру і створює враження сильної і процвітаючої компанії. Айдентика значно скорочує кількість часу і грошей, які згодом доведеться витратити на рекламу, так як вже складено цілісний візуальний стиль компанії, який не потребує змін. Грамотно продуманий фірмовий стиль - це один з найсильніших інструментів в конкурентній боротьбі за місце під сонцем.

Створення айдентики має на увазі собою розробку логотипу, слогану, підбір відповідних шрифтів і колірної гами для офіційної фірмової документації і для рекламних продуктів, розробка атрибутики (візитки, конверти, коробки і т.д,)

 Всі складові бренду повинні бути зафіксовані і зібрані в одному місці. Таке місце - брендбук, який є по суті Біблією компанії. Спираючись на цей документ, компанія вибудовує стратегії розвитку, вирішує, як позиціонувати себе на ринку і комунікувати з клієнтами.

Яка інформація міститься в брендбуці?

  1. Опис цільової аудиторії компанії, «аватар» клієнта і характеристики покупців.
  2. Концепція бренду, що включає в себе основні цілі і корпоративні цінності.
  3. Фірмовий стиль бренду.
  4. Стратегія просування бренду (загальний опис рекламних кампаній).
  5. Гайдлайн або логобук, мова про який піде нижче.

Брендбук - це офіційне керівництво з управління брендом, як правило, його не роздають партнерам, клієнтам і колегам по бізнесу, а зберігають в таємниці як внутрішньокорпоративний документ і тим більше оберігають від конкурентів.

  1. Практична робота №3

Кожен учень  створює власний логотип відомих українських компаній: українська благодійність (допомога військомим, дітям-сиротам, людям з обмеженими можливостями), українькі компанії (УкрЗолото, УкрЗалізниця). Учні можуть користуватися такими програмними забезпеченнями для малювання на компютері як Krita, GIMP,  Inkscape, Paint. Можна обрати один з запропонованих варіантів щодо створення логотипу:

  • Маючи орігинальний логотип бренду  (Наприклад: УкрЗолото, Благодійний фонд «Героїка») переробити на авторський у програмах Krita, GIMP,  Inkscape або Paint
  • Створити власний логотип у програмах Krita, GIMP,  Inkscape або Paint

 

Підручник: Інформатика (10-11), автор О.Бондаренко

https://avdiivka.ptu.in.ua/news/10-03-05-13-11-2020/   

Викладач: Кукушкіна Олена Іванівна

Завдання виконати і надіслати скрін викладачу вайбером або телеграмом

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень