A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Історія України

Дата: 02.10.2022 13:42
Кількість переглядів: 53

03.10.2022р.   Історія України.    Гр.2.    Урок № 5.   Викладач: Руденко Лідія Федорівна

                                                                                                      Телефон: 095 171 51 87
Підручник з Історії України. 10 клас. Бурнейко - Нова ...

https://uahistory.co › pidruchniki › ukraine-history-10-

 

Тема: Голодомор 1932-1933 рр.   

Голодомор 1932-1933 рр. — геноцид українського народу. У Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього від 9 грудня 1948 р. поняття «геноцид» визначено як «дії, вчинені з наміром знищити повністю або частково будь-яку національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку».

Голодомор 1932-1933 рр. був штучно організований сталінським керівництвом з одного боку, щоб покарати українців за протидію колективізації, з другого — залякати, зробити неможливим їхній спротив комуністичній владі у майбутньому. Однією із безпосередніх його причин стали надвисокі норми хлібозаготівель, які визначили без врахування можливостей сільського господарства України. До них долучилися кліматичні аномалії: вимерзання озимих і засуха. Проте, як свідчать джерела, хліба в Україні було достатньо, але його з України забрали. Видані владою постанови та їхнє ретельне виконання засвідчують створення нею таких умов життя для сільського населення, які призвели до його відверто фізичного винищення. 7 серпня 1932 р. ЦБК та РНК СРСР прийняли постанову «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності», яку у народі назвали «законом про п’ять колосків». За крадіжку державної власності було передбачено розстріл із конфіскацією майна або позбавлення волі строком не менше як на 10 років з конфіскацією майна. Як крадіжку кваліфікували навіть спробу принести додому з колгоспного поля жменьку зерна, щоб нагодувати голодних дітей. Постанова ЦК КП(б)У про хлібозаготівлі від 18 листопада 1932 р. вимагала повне виконання плану хлібозаготівель до 1 січня 1933 р. До тих колгоспів, які не виконали плани, наказували «застосувати натуральні штрафи порядком додаткового завдання з м’ясозаготівель у розмірі 15-місячної норми здавання даним колгоспом м’яса як усуспільненої худоби, так і худоби колгоспників».

Для вилучення хліба у республіку прибула спеціальна комісія ЦК ВКП(б) на чолі з головою Раднаркому СРСР Вячеславом Молотовим і Лазарем Кагановичем. Окремі села та цілі райони (88 із 358) як «найбільш злісні саботажники» заносили до «чорних дощок». Головним у цьому покаранні було блокування села чи цілого району озброєними загонами, встановлення загороджувальних постів, проведення повальних подвірних обшуків із вилученням усього їстівного, накладення натуральних штрафів м’ясом та картоплею. Коли людей позбавляють усієї їжі й одночасно можливості врятуватися самотужки, покинувши територію смерті, — це і є вбивство, знаряддям якого був голод. Населення у цих селах, якщо у нього не залишилося запасів їжі, вимирало поголовно. Директива політбюро ЦК ВКП(б) та РНК СРСР від 22 січня 1933 р. забороняла селянам виїздити з України. З метою реквізицій у села надсилали військові загони та міліцію. їм допомагали і місцеві активісти. Озброєні довгими загостреними щупами, вони обшукували хати, садиби, щоб вилучити прихований хліб. Забирали не лише необхідну для виконання плану кількість зерна, а й запаси будь-якої їжі. На початку 1933 р. в Україні фактично не залишилося запасів продовольства. Дії партійного керівництва прирекли мільйони людей на повільну мученицьку смерть. Люди вмирали цілими селами; живі не мали сил ховати померлих. А в цей час на залізничних станціях під збройною охороною зберігали тисячі тонн зерна, призначеного для вивезення, зокрема і за кордон. Уражені голодом райони оточили внутрішні війська, які завертали тих, хто намагався потрапити до міста. Охоплені розпачем батьки, рятуючи дітей, везли їх у міста і залишали там — у лікарнях, крамницях або прямо на вулицях.

Голодомор 1932-1933 рр. спричинив значні людські втрати. Останні дослідження істориків показують, що тільки в 1932-1933 рр. в Україні померло понад 7 млн. осіб, а за її межами, у місцях компактного проживання українців у РСФРР — ще близько 3 млн людей. Демографи називають цифру надсмертності за 1932-1934 рр. (тобто тільки тих, хто помер від голоду) 3942 тис. осіб, обґрунтовуючи свої підрахунки матеріалами Всесоюзних переписів. Вдумайтесь, адже за кожною цифрою стояло людське життя. У спорожнілі українські села масово переселялися жителі з інших регіонів СРСР, зокрема з Росії і Білорусі. Крім цього та величезного морального удару, голод завдав непоправної шкоди українському національному життю. Він практично знищив старе українське село з його багатими традиціями. Замість нього стало реальністю так зване колгоспне село, яке вже ніколи не піднімалося проти більшовицької влади. 28 листопада 2006 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», яким це явище визнане геноцидом українського народу. 13 січня 2010 р. Апеляційний суд м. Києва прийняв постанову у кримінальній справі УСБУ № 475, у якій судово підтверджено, що Голодомор 1932-1933 рр. в Україні є злочином геноциду, і доведено вину головних його організаторів.

1. Назвіть причини Голодомору 1932-1933 рр.

2. За які «провини» населені пункти заносили до «чорних дощок»?

3. Які наслідки Голодомору 1932-1933 рр. для українського народу?

 

ПРИЧИНИ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 рр.

• Новорічна (від 1 січня 1933 р.) телеграма Й. Сталіна українському селянству з вимогою здати державі «прихований» хліб, яка започаткувала кампанію повсюдного пошуку цього хліба командами «активістів» під наглядом і керівництвом чекістів. Під час обшуків конфісковували все наявне продовольство.

• Великі обсяги експорту хліба з метою одержати валюту, щоб оплатити замовлене за кордоном устаткування для новобудов важкої індустрії.

• Установлення нереальних хлібозаготівельних планів, намагання виконати які призвело до конфіскації в селян усіх запасів зерна - насіннєвого, фуражного, продовольчого.

• Директива Й. Сталіна від 22 січня 1933 р. про запобігання масовому виїзду селян, які потерпали від голоду, з УСРР і Кубанського округу Північно-Кавказького краю.

• Заборона на інформацію про голод у Радянському Союзі (діяла до грудня 1987 р.).

• Запровадження надзвичайною хлібозаготівельною комісією в Україні під керівництвом глави радянського уряду В. Молотова законодавства про натуральні штрафи (м’ясом і картоплею) щодо боржників із хлібозаготівлі.

• Реалізація Закону «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 р. («закон про п’ять колосків»).

 Запам’ятайте дати і події, пов’язані з ними:

- листопад 1929 р. — узято курс на суцільну колективізацію;

- січень 1930 р. — прийнято постанову політбюро ЦK ВКП(б) «Про заходи по ліквідації куркульських господарств у районах суцільної колективізації»;

- 7 серпня 1932 р. — прийнято постанову «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності»;

- 18 листопада 1932 р. — затверджено постанову політбюро ЦК КП(б)У «Про заходи по посиленню хлібозаготівель»;

- 22 січня 1933 р. — затверджено директиву політбюро ЦК ВКП(б) та PНК СРСР «Про запобігання масового виїзду селян, які голодують»;

- 28 листопада 2006 р. — Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні»;

- 13 січня 2010 р. — прийнято постанову Апеляційного суду м. Києва, у якій судово підтверджено, що Голодомор 1932-1933 рр. в Україні є злочином геноциду, і доведено вину головних його організаторів.

 

Завдання: 1. Опрацювати матеріал підручника (  параграф 29 )

2. Підготуватися до практичної роботи.

 

 

                                                                             

03.10.2022р.   Історія України.    Гр.2.    Урок № 6.   Викладач: Руденко Лідія Федорівна

                                                                                                      Телефон: 095 171 51 87
Підручник з Історії України. 10 клас. Бурнейко - Нова ...

https://uahistory.co › pidruchniki › ukraine-history-10-

 

Практичне заняття 5. Історичні документи про витоки, причини та наслідки Голодомору.

Підручник з Історії України (рівень стандарту). 10 клас. Власов - Нова програма

§ 22. Історичні документи про витоки, причини та наслідки Голодомору

 

1.Довести, що Голодомор 1932-1933 років геноцид українського народу.
2. Охарактеризувати наслідки Голодомору для України. В зошиті виконати практичну робот

   Завдання надіслати за електронною адресою:  lidiyarudenko789@gmail.com    вказати своє прізвище,        номер групи, назву предмета і номер уроку (не на полях!) 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень