A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

ПТЕ та інструкції

Дата: 03.02.2023 14:16
Кількість переглядів: 64

Тема:

Споруди та пристрої колійного господарства

 

Споруди та пристрої колійного господарства

 

3.1 Усі елементи залізничної колії (земляне полотно, верхня будова та штучні споруди) за міцністю, стійкістю і станом мають забезпечувати безпечний і плавний рух поїздів із швидкостями, встановленими на даній ділянці.

 

Залізнична колія представляє собою інженерну споруду, що призначена для пропускання поїздів з необхідною швидкістю, що встановлена для даної дільниці, з урахуванням осьових навантажень рухомого складу і складається з наступних основних елементів: земляне полотно, штучні споруди та верхня будова колії.

Земляне полотно представляє собою комплекс грунтових споруд, що є основою для верхньої будови колії та забезпечує залізничну колію ухилами, що допускаються. Земляне полотно працює у складних умовах дії динамічних факторів від рухомого складу з одночасною та постійною дією природних факторів – води, вітру, температури повітря.

Земляне полотно складається з насипів та виїмокз водовідвідними та захисними спорудами.

До штучних споруд відносяться труби, мости, тунелі, віадуки, естакади, пішохідні мости, підпірні стінки, регуляційні споруди, дюкери.

До верхньої будови колії належать: рейки, стрілочні переводи, шпали і баласт.

Верхня будова колії повинна: а) сприймати навантаження від коліс рухомого складу та передавати це навантаження нижній будові колії (земляному полотну та штучним спорудам); б) направляти колеса рухомого складу по рейковій колії.

Ці функції виконуються верхньою будовою не окремо кожним елементом колії, а єдиною конструкцією, у якій під рухомим навантаженням усі елементи працюють одночасно. Потужність верхньої будови колії залежить від вантажообігу, швидкості руху та навантаження на вісь рухомого складу.

Штучні споруди будують при пересіченні залізниці з водотоками (річки, струмка), з різкими змінами рельєфу місцевості (гірські хребти, глибокі ущелини), з дорогами для інших видів транспорту у різних рівнях (автомобільні дороги, трамвайні колії, пішохідні дороги), а також при пересіченні залізничних ліній у різних рівнях.

 

3.2 Розміщення та технічне оснащення дистанцій колій, колійних машинних станцій та інших підприємств колійного господарства мають забезпечувати виконання необхідних робіт щодо утримання й ремонту залізничної колії, споруд та пристроїв для виконання заданих розмірів руху із встановленими швидкостями.

 

Колійним господарством та усіма його галузями керує Головне управління колійного господарства Державної адміністрації залізничного транспорту України.

На залізницях колійним господарством керує служба колії, яку очолює начальник служби. Безпосередньо утримання та ремонт колії здійснюється на дистанціях колії колійними бригадами, бригадами по утриманню штучних споруд і земляного полотна, робітниками рейкової дефектоскопії, обхідниками залізничних колій і штучних споруд, черговими по переїздах.

Керівництво роботами з утримання колії покладається на начальників дистанцій колії, їх заступників, старших шляхових майстрів, начальників дільниць, шляхових майстрів і бригадирів колії.

Нагляд за станом інженерних споруд і керівництво роботами з їх утримання, окрім шляхових майстрів і бригадирів колії, також здійснюють мостові майстри, майстри по земляному полотну, тунельні майстри і бригадири.

Великі обсяги ремонтних робіт (капітальний ремонт колії та частково середній) виконують колійні машинні станції, які оснащені машинами важкого типу.

Нові та старопридатні рейки зварюють на рейкозварювальних поїздах.

У межах залізниць є баластні кар’єри та щебеневі заводи, що мають механізми для розробки та навантаження баласту на рухомий склад. На мережі залізниць України є також шпалопросочувальні заводи, заводи по виготовленню залізобетонних шпал, підприємства по ремонту колійних машин тощо. На усіх дистанціях є дистанційні механічні майстерні.

Для забезпечення міцності і стійкості колії та безпечного руху поїздів з встановленими швидкостями виконуються планово-запобіжні ремонтно-колійні роботи, які поділяються на такі види: модернізація колії та стрілочних переводів, капітальний ремонт з використанням старопридатних матеріалів верхньої будови колії, середній ремонт колії, комплексно-оздоровчий ремонт колії, суцільна заміна рейок новими, суцільна заміна рейок старопридатними, суцільна заміна металевих частин стрілочних переводів новими, суцільна заміна металевих частин стрілочних переводів старопридатними, капітальний ремонт переїздів, поточне утримання колії.

Модернізація колії та стрілочних переводів. Призначена для періодичної повної заміни рейко-шпальної решітки на нову на коліях 1, 2 і 3 (з вантажонапруженістю більше 15 млн. т брутто на км за рік) категорій з одночасним очищенням і поповненням щебеневого баласту.

При модернізації колії та стрілочних переводів проводяться такі роботи: заміна рейко-шпальної решітки і стрілочних переводів, що лежать у головних коліях, заміна інвентарних рейок на рейкові пліті безстикової колії, очищення щебеневого баластного шару і планування баластної призми з доведенням її до нормальних розмірів; заміна баласту з недостатньою несучою здатністю; виправлення з поставленням колії на проектну відмітку в профілі; виправлення кривих в плані з відновленням проектних радіусів; приведення розмірів земляного полотна у відповідність з встановленими; зрізання обочин земляного полотна; ремонт водовідвідних і укріплювальних споруд; ремонт переїздів, поновлення колійних і сигнальних знаків, покілометрового запасу матеріалів верхньої будови колії, колійних пристроїв рейкових кіл та інші роботи, передбачені проектом.

Капітальний ремонт з використанням старопридатних матеріалів верхньої будови колії. Виконується на коліях 3 (з вантажонапруженістю до 15 млн. т брутто на км за рік) і 4 категорій, а також на станційних і призначений для заміни рейко-шпальної решітки на більш міцну або менш зношену, змонтовану повністю зі старопридатних матеріалів або в сполученні старопридатних з новими.

При капітальному ремонті колії з використанням старопридатних матеріалів верхньої будови колії склад робіт такий самий, як і при модернізації. Крім того, на виробничих базах і в рейкозварювальних поїздах проводяться роботи щодо сортування і реновації старопридатних матеріалів верхньої будови колії, ремонту рейко-шпальної решітки із залізобетонними шпалами.

Середній ремонт колії. Виконується на головних та станційних коліях і призначений для оздоровлення баластної призми за рахунок суцільного очищення щебеневого баласту або оновлення забрудненого баласту інших видів. При середньому ремонті проводяться такі роботи: суцільне очищення щебеневого баласту; заміна непридатних шпал, брусів і скріплень; зняття пучинних карток і підрейкових регулювальних прокладок; виправлення за проектом кругових і перехідних кривих; добивання костилів, змащення і закріплення клемних, закладних і стикових болтів; регулювання або розгін стикових зазорів; шліфування рейок; ремонт переїздів, водовідвідних і укріплювальних споруд; планування обочин; розчищення русел малих і середніх штучних споруд та інші супровідні роботи. У разі необхідності проводяться ремонт колійних і сигнальних знаків, колійних пристроїв рейкових кіл, розширення узбіччя земляного полотна, наплавлення рейок, хрестовин; приварювання рейкових з’єднувачів, суцільна заміна рейок з граничним боковим зносом; заміна дефектних перевідних брусів і металевих частин стрілочних переводів; остаточне відновлення цілості рейкових плітей безстикової колії; заміна рейок зрівнювальних прольотів.

Комплексно-оздоровчий ремонт колії. Виконується на головних і станційних коліях в проміжки між переліченими вище ремонтами і призначений для забезпечення рівнопружності підшпальної основи і рівноміцності верхньої будови колії.

При комплексно-оздоровчому ремонті проводяться: суцільна виправка і рихтування колії з використанням машинних комплексів; очищення забрудненого щебеню в місцях виплесків; зняття пучинних карток і регулювальних прокладок; заміна дефектних рейок, непридатних шпал, перевідних брусів, скріплень, протиугонів; суцільне змащення і закріплення болтів; очищення водовідвідних споруд; у разі необхідності ремонт колійних пристроїв рейкових кіл та інші роботи.

Суцільна заміна рейок і металевих частин стрілочних переводів новими або старопридатними. Виконується з метою оновлення або підсилення рейок і стрілочних переводів.

Капітальний ремонт залізничних переїздів. Призначається для заміни або переулаштування настилу, ремонту підходів, водовідводів, шлагбаумів, переїзних постів і обладнання світлофорною, звуковою та загороджувальною сигналізацією.

Проводиться в комплексі з одним із видів ремонту колії або як окрема робота. При капітальному ремонті залізничних переїздів виконуються такі види роботи: заміна настилу; очищення забрудненого щебеню в зоні переїзду; ремонт підходів до переїзду з розширенням, у разі необхідності, проїжджої частини в межах смуги відводу; заміна огороджень на типові, їх ремонт і фарбування; очищення і ремонт водовідвідних і водопропускних споруд; ремонт шлагбаумів, заміна їх на типові; обладнання переїзду, у разі необхідності, механізованими або автоматичними шлагбаумами, автоматичною світлофорною або сповіщальною і загороджувальною сигналізацією; роботи з поліпшення видимості на підходах до переїзду; ремонт або переулаштування переїзного поста; ремонт і фарбування колійних та сигнальних знаків і пристроїв на переїзді та ін.

Поточне утримання колії. Виконується безперервно протягом року на усьому протязі колії і призначено для нагляду за станом колії і забезпечення справного її стану в межах встановлених норм і допусків. Основним принципом організації і проведення поточного утримання колії є запобігання появи несправностей, а також усунення їх на початковій стадії з одночасною ліквідацією причин, що викликали несправності.

Крім перелічених, по річних планах залізниць виконуються такі види робіт: суцільна заміна перевідних брусів, укладання нових і старопридатних стрілочних переводів з залізобетонними брусами; зварювання, наплавлення, шліфування рейок; наплавлення хрестовин та інших елементів стрілочних переводів; реновація скріплень; ремонт шпал, перевідних і мостових брусів; обладнання стрілочних переводів пристроями для очищення від снігу; встановлення рейкозмащувачів в кривих; роботи по зимовому складуванню щебеню та інших матеріалів; передислокація колійних машинних станцій; збирання нової рейко-шпальної решітки та її перебирання, сортування і ремонт старопридатної рейко-шпальної решітки на ланкозбиральних базах КМС; переобладнання вагонів під житлові і культурно-побутові потреби при їх капітальному ремонті; створення і розвиток виробничих баз.

Переліки і приблизні обсяги робіт при ремонті і поточному утриманні колії встановлюються Головним управлінням колійного господарства Укрзалізниці.

Завдання на дистанційне навчання:

Законспектувати і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індівідуальні консультації на вайбер 0669797045.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень