A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

управління та технічне обслуговування тепловоза

Дата: 07.11.2022 16:20
Кількість переглядів: 20

Тема:

Дії локомотивної бригади під час доставки поїзда на станцію після його розривання

 

16. Дії локомотивної бригади під час вимушеної зупинки поїзда на перегоні

Під час вимушеної зупинки поїзда на перегоні локомотивна бригада повинна керуватися п. 16.43 ПТЕ та іншими нормативними документами, які діють на УЗ та залізниці. За обслуговування локомотивів пасажирських поїздів одним машиністом виконання операцій із закріплення і огородження поїзда під час його вимушеної зупинки на перегоні проводить начальник (механік-бригадир) пасажирського поїзда і провідники вагонів за вказівкою машиніста, яка передається по радіозв'язку.

16.1. Зупинка на спуску

16.1.1. Щоб зупинити поїзд на спуску, необхідно вимкнути контролер (на паровозі закрити регулятор) і привести в дію автогальма. За 30—50 м до зупинки для покращення зчеплення коліс локомотива з рейками привести в дію пісочницю. Після зупинки поїзда виконати повне гальмування допоміжним гальмом локомотива (за необхідності і ручним гальмом локомотива) і відпустити автоматичні гальма. Якщо поїзд почне рухатися, то слід виконати ступінь гальмування зниженням тиску в ГМ на 0,7—0,8 кгс/см2, після чого дозволяється перемкнути не менше 1/3 повітророзподільників у головній частині вантажного поїзда на гірський режим і утримувати поїзд під час стоянки у загальмованому стані. У разі продовження руху поїзда після першого ступеня гальмування необхідно виконати другий ступінь гальмування зниженням тиску в ГМ ще на 0,7—0,8 кгс/см2 і зупинити поїзд. Після зупинки поїзда слід привести в дію допоміжне гальмо локомотива і ручні гальма в составі, подати про це сигнал провідникам пасажирських вагонів, головному кондуктору, керівникові робіт у господарчому поїзді. У поїздах, де таких працівників немає, помічник машиніста повинен підкласти під колеса вагонів всі наявні на локомотиві гальмівні башмаки, а за нестачі їх додатково привести в дію ручні гальма вагонів у кількості та згідно з порядком, встановленим начальником залізниці. У пасажирському поїзді, крім того, необхідно повідомити про зупинку начальнику поїзда по радіозв'язку.

16.1.2. При зниженні тиску в головних резервуарах нижче за встановлену норму, внаслідок відключення компресорів під час знімання напруги в контактній мережі, несправності дизелів на тепловозі та за іншими причинами, необхідно зупинити поїзд за допомогою автогальм і дати сигнал про застосування ручних гальм провідникам вагонів, головному кондуктору, керівникові робіт у господарчому поїзді, які повинні привести в дію ручні галь ма вагонів.

У поїздах, де таких працівників немає, помічник машиніста повинен підкласти під колеса вагонів наявні на локомотиві гальмівні башмаки, а за нестачі їх додатково привести в дію ручні гальма вагонів у кількості і відповідності з порядком, встановленим начальником залізниці. Машиніст приводить у дію ручне гальмо локомотива, а також наповнює краном допоміжного гальма гальмівні циліндри локомотива до максимального тиску. Після відновлення нормальної роботи компресорів перед приведенням поїзда у рух відпустити автогальма, зарядити гальмівну мережу до встановленого тиску, виконати скорочене випробування гальм пасажирського поїзда чи перевірити автогальма вантажного поїзда згідно з п. 9.4.1 цієї Інструкції.

16.1.3. Перед приведенням поїзда в рух після стоянки привести в дію автогальма, витягнути з-під коліс усі гальмівні башмаки, відпустити ручні гальма в поїзді, потім виконати повне відпускання автогальм поїзда і ступенями відпустити краном № 254 гальмо локомотива. Якщо при цьому поїзд сам не зрушив з місця, плавно вмикати контролер (відкривати на паровозі регулятор) і, коли головна частина прийде в рух, вимкнути контролер (закрити регулятор) і виконати ступінь гальмування краном № 254. Після того, як увесь поїзд зрушить з місця, відпустити допоміжне гальмо. При накочуванні колісних пар вагонів на гальмівні башмаки для звільнення останніх необхідно розтягнути вантажний поїзд у загальмованому стані, а потім стиснути першу половину состава.

16.2. Зупинка на підйомі

16.2.1. Щоб зупинити поїзд на підйомі, ручку контролера не обхідно перевести на більш низьку ходову позицію (змінити відкриття регулятора на паровозі), після зменшення швидкості вимкнути контролер (закрити регулятор) і привести в дію допоміжне гальмо локомотива, а після стиснення состава — і автоматичні гальма. Далі діяти, як вказано в пп. 16.1.1 і 16.1.2 цієї Інструкції.

16.2.2. Перед приведенням поїзда в рух необхідно керуватися п. 16.1.3 цієї Інструкції. Якщо після ввімкнення тягового режиму зрушити поїзд не вдається, то виконати перший ступінь гальмування, а потім відпустити гальма поїзним положенням ручки крана машиніста. Після стискання поїзда назад на 5—10 м, з урахуванням місцевих умов і довжини поїзда, треба привести його в рух.

16.2.3. За осаджування зупиненого на підйомі поїзда на більш легкий профіль слід керуватися пп. 16.46,16.47 ПТЕ. Відпустити допоміжне гальмо, і якщо поїзд сам не прийде в рух, необхідно увімкнути контролер (відкрити регулятор на паровозі) і тримати поїзд розтягнутим, використовуючи за необхідності кран № 254. Для зупинки поїзда у встановленому місці слід привести в дію автогальма першим ступенем гальмування. Після зупинки поїзда необхідно відпустити гальма, витримати необхідний час для їх повного відпускання і привести поїзд у рух.

Завдання на дистанційне навчання:

Законспектувати матеріал по темі і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індівідуальні консультації на вайбер 0669797045.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень