A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

будова рухомого складу

Дата: 20.12.2022 16:23
Кількість переглядів: 20

Тема:

Ремонт тягових двигунів

 

Конструкція і ремонт тягового електродвигуна ТЛ2К1

Конструкція і технічна характеристика тягового електродвигуна ТЛ-2К1, чинники, що зумовлює його знос. Алгоритм технологічного процесу ремонту. Ефективність адекватної оптимізації ремонтних операцій. Основи охорони труда. Економічний розділ.

Інформація про роботу

Сторінка:  1  2

Вступ

Електроподвижной склад залізниць є найважливішою складовою частиною залізничного транспорту країни. Ефективність роботи ЕПС багато в чому визначає і ефективність всієї системи залізничного транспорту. Одним з показників ефективності ЕПС є його надійність. Як випливає з статистичної даної МПС РФ, повреждаемость ЕПС все ще залишається на досить високому рівні. Число псування і несправностей ЕПС протягом останніх років знаходиться на рівні 1-2 випадку на 1 млн. км пробігу.

Найважливішим елементом ЕПС є його тягові електродвигуни (ТЕД). Як випливає з численних досліджень різних авторів, ТЕД є одним з елементів конструкції ЕПС, що обмежують експлуатаційну надійність останнього. І в цей час, протягом останніх шести років, число псування і несправностей ТЕД стійко знаходиться на рівні (22 - 24)% від загального числа пошкоджень ЕПС. Тому, задача підвищення надійності ТЕД, багато в чому що визначає надійність ЕПС, і в цей час є актуальною.

Висока повреждаемость ТЕД в експлуатації породжується дією різних чинників. Основною ж з них є низька якість ремонту двигунів в локомотивних депо і на локомотиворемонтних заводах. Повреждаемость ТЕД, викликана дією саме цього чинника, перевищує 50% від загальної кількості відмов ТЕД.

Низька якість ремонту ТЕД може бути пов'язана як з недосконалістю технологій ремонту, так і з порушеннями технологічної дисципліни при провадженні робіт. Однак, в будь-якому випадку, число випадків видачі на лінію ТЕД з не виявленими дефектами повинне бути зведене до мінімуму. Цю задачу вирішує система послеремонтних випробувань ТЕД. Тому, високий відсоток відмов ТЕД на лінії, внаслідок низької якості ремонту, однозначно свідчить про неефективність існуючої системи послеремонтного контролю технічного стану ТЕД. Тягові електродвигуни виходять з ладу через вияв різних несправностей і дефектів. Одним з різновидів пошкоджень, що найчастіше зустрічаються ТЕД є порушення нормальної комутації і виникнення «кругового вогню по колектору». Як відомо, серед різних причин, здатних привести до даного пошкодження двигуна під час експлуатації, однієї, з найбільш могутніх причин виникнення «кругових вогнів» є неточна установка щіток тягового двигуна на нейтрали. Крім погіршення умов комутації, зсув щіток з нейтрали спричиняє розходження електромеханических характеристик окремих тягових електродвигунів електровоза. Це приводить до нерівномірного струмового навантаження окремих двигунів, що, в кінцевому результаті, знижує тягові можливості електровоза. Крім цього, струмове перевантаження тягового двигуна є ще одним провокуючим чинником виникнення «кругових вогнів». Нерівномірний розподіл струмів тягових електродвигунів здатний, так само, викликати невірну роботу сучасних автоматичних систем управління ЕПС.

Конструкція тягового двигуна повинна забезпечувати високу міру використання активних і конструктивних матеріалів машини. Всі вузли і деталі електродвигуна розраховуються на високу механічну міцність при динамічних навантаженнях під час руху електровоза. Конструкція тягового двигуна повинна передбачати зручне технічне обслуговування, а також легкість заміни деяких деталей.

1. Характеристика тягового електродвигателяТЛ-2К1

1.1 Призначення тягового електродвигуна ТЛ-2К1

Тяговий електродвигун постійного струму ТЛ-2К1 призначений для перетворення електричної енергії, що отримується з контактної мережі, в механічну в тяговому режимі, а в рекуперативном режимі-для перетворення механічної інерційної енергії електровоза в електричну. Обертаючий момент з вала якора електродвигуна передається на колісну пару через двосторонню одноступінчату циліндричну косозубую передачу. При такій передачі підшипники електродвигуна не отримують додаткових навантажень у аксіальному напрямі. Підвішування електродвигуна опорно-осьове. З одного боку він спирається моторно-осьовими підшипниками на вісь колісної пари електровоза, а з іншою - на раму возика через шарнірну підвіску і гумові шайби.

Рис 1.1 Загальний вигляд тягового електродвигуна ТЛ2К-1: 1-гайка спеціальна з пружинною шайбою; 2- вал якора; 3- трубка для змазки якірних підшипників; 4- кришка верхнього оглядового люка; 5 - великий вихлопний кожух; 6 - малий вихлопний кожух; 7,8 - букса і вкладиш моторно-осьового підшипника; 9 - нижні оглядові люки

1.2 Конструкція і технічна характеристика тягового електродвигуна ТЛ-2К1

Тяговий електродвигун ТЛ-2К1 складається з кістяка, якора, щіткового апарату і подшипникових щитів.

Кістяк являє собою відливання з сталі марки 25Л-П циліндричних форми і служить одночасно магнитопроводом. До нього прикріплені шість головних і шість додаткових полюсів, поворотна траверса з шістьма щеткодержателями і щити з роликовими підшипниками, в яких обертається якір електродвигуна. Установку подшипникових щитів виготовляють в такій послідовності: зібраний кістяк з полюсними і компенсаційними котушками ставлять стороною, протилежною колектору, вгору. Індуктивним нагрівником нагрівають горловину до температури 100- 150 °З, вставляють і кріплять щит вісьма болтами М24 з сталі 45. Потім повертають кістяк на 180°, опускають якір, встановлюють траверсу і аналогічно описаному вище вставляють інший щит і кріплять його вісьма болтами М24. З зовнішньої поверхні кістяк має два приливи для кріплення букс моторно-осьових підшипників, прилив і знімний кронштейн для підвішування електродвигуна, запобіжні приливи для транспортування.

З боку колектора є три люки, призначених для огляду щіткового апарату і колектора. Люки герметично закриваються кришками.

Кришка верхнього коллекторного люка укріплена на кістяку спеціальним пружинним замком, кришка нижнього люка - одним болтом М20 і спеціальним болтом з циліндричною пружиною, а кришка другого нижнього люка - чотирма болтами М12.

Для підведення повітря є вентиляційний люк. Вентилююче повітря виходить з боку, протилежної колектору, через спеціальний кожух, укріплений на подшипниковом щиті і кістяку. Висновки з електродвигуна виконані кабелем марки ППСРМ-1-4000 площею перетину 120 мм2. Кабелі захищені брезентовими чохлами з комбінованим просоченням. На кабелях є ярлички з иолихлорвинилових трубок з позначенням ЯЯ, До і КК. Вивідні кабелі Я і ЯЯ сполучені з обмотками якора, додаткових полюсів і з компенсаційною, а вивідні кабелі До і КК сполучені з обмотками головних полюсів.

Ріс.1.2 Схеми з'єднання котушок полюсів з боку колектора (а) і протилежної (б) тягового електродвигуна

Завдання на дистанційне навчання:

Прочитати, знайти в інтернеті матеріал по темі ,  законспектувати і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індівідуальні консультації на вайбер 0669797045.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень