A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

будова і ремонт електровоза

Дата: 20.11.2022 22:23
Кількість переглядів: 30

Тема:

Будова піскоподачі на електровозі

 

Пісочна система електровоза

Завантажити конспект в форматі «docx» ви можете в кінці опису.

Зміст:

Пісочна система призначена для попередження буксування колісних пар електровоза в режимі тяги, а також запобіганню виникнення повзунів при екстреному гальмуванні. На всіх електровозах є пристрої, що здійснюють подачу піску на рейки під колеса електровоза, у результаті чого значно збільшується коефіцієнт зчеплення коліс із рейками, а отже, і сила тяги електровоза.

Рис. 2.75 Система постачання піску восьмивісних електровозів: 1 — електропневматичний клапан; 2 — роз’єднувальний кран; 3 — клапан ручної підсипки піску; 5 — перемикаючий клапан; 6 — форсунка пісочниці

Пісок, що застосовують в пристроях пісочної системи електровоза, повинен вільно й рівномірно проходити по трубах, мати зерна розміром 0,1…0,2 мм, а також мати достатню твердість і міцність. Остання властивість визначається кількістю кварцу в піску. Пісок нормальної якості повинен мати не менш 70 % кварцу, а підвищеної якості — не менш 90 %. Пісок не повинен змінювати свої якості при нагріванні в сушильних печах і легко віддавати вологу, що втримується в ньому.

Також вас може зацікавити:

Автозчепні пристрої (docx)

Пісочні пристрої на електровозах складаються з бункера, форсунки й труб, що проводять пісок до колісних пар. Бункери на восьмивісних вантажних електровозах ВЛ80, 2ЕЛ5 вміщують 2,5 м3, на електровозах ВЛ10,ВЛ11 — 4 м3, електровозах ВЛ40, ЧС4Т, ДСЗ -1,6 м3 піску. Бункер виготовлено з гофрованої листової сталі товщиною 2 мм. У верхній частині бункера розташовано горловину з сітчастою сіткою та кришкою, яка ущільнена гумовою прокладкою.

В нижній частині бункера розташований штуцер виходу піску, до якого за допомогою накидної гайки з ущільнюючою прокладкою, прикручена пісочна труба. На боковій поверхні бункера розташовано отвір для рихлення. Отвір за допомогою шести болтів закритий кришкою з гумовою прокладкою. Бункер заповнюють піском через люки із сіткою, розташовані на даху електровоза. З бункера пісок надходить в форсунку по трубопроводу. Розглянемо, як працює система постачання піску на восьмивісних вантажних електровозах (рис. 2.75).

Коли натискують ручний клапан (3) пісочниці, повітря з живильної магістралі (4) через роз’єднувальний кран (2), перемикаючий клапан (5) надходить до форсунки (6). При цьому пісок подається тільки під першу колісну пару тієї секції електровоза, з кабіни якої ведеться керування. У тому випадку, коли потрібно подати пісок під кілька колісних пар електровоза або коли електровози працюють по системі багатьох одиниць, керування пісковими пристроями здійснюється за допомогою електропневматичних клапанів (1). Ці клапани одержують живлення від вимикачів пісочниць, установлених в кабінах машиніста, через блокування реверсора «ВП» чи «НАЗ».

Після їх включення повітря з живильної магістралі через роз’єднувальні крани, клапан (1), перемикаючий клапан (5) надходить у форсунки пісочниць І, III, V та VII колісних пар електровоза. Форсунка (рис. 2.76) має отвір (1) для входу й отвір (11) для виходу піску через труби. Труби приєднують до корпуса форсунки (6) накидними гайками (4) з ущільнювальними кільцями (5). Отвір призначений для чищення форсунки, закритий кришкою (3), пригвинченою болтами (1) та ущільнений гумовою прокладкою (2).

Рис. 2.76 Форсунка пісочниці: 1 — болт; 2 — гумова прокладка; 3 — кришка; 4 -накидна гайка; 5 — ущільнююче кільце; 6 — корпус; 7 — сопло: 8 — пробка; 9 — регулюючий болт

Повітря з живильної магістралі через отвір у корпусі форсунки з регулюючим болтом (9) поступає в сопло (7). Частина повітря поступає через канал «В» в порожнину «А» для рихлення піску. Повітря із сопла (7) надходить у камеру «Б», захоплює за собою пісок з камери «А», надходить разом з піском по трубах на рейки. Обертаючи болт (9), регулюють подачу піску — 400…500 грамів за 1 хвилину на одну форсунку. По каналу (із заглушкою (8)) повітря проходить навколо зовнішньої поверхні сопла, чим досягається підвищення тиску в камері «Б». При цьому збільшується швидкість витікання піску, однак без збільшення його витрати.

 

Завдання на дистанційне навчання:

Прочитати матеріал по темі, законспектувати і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індівідуальні консультації на вайбер 0669797045.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень