A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

інформатіка

Дата: 19.01.2021 12:07
Кількість переглядів: 118

Створення елементів для веб-сторінок. 

Графічні елементи оформлення веб-сторінок

Тим, хто вперше починають працювати над створенням веб-сторінок, зазвичай представляється, що використання графіки тут повинне обмежуватися вставкою ілюстрацій, як в книгах. Проте не треба забувати, що веб-сторінка не книга, і її сприйняття відбувається по інших законах.

Звичайно, графічні елементи, з одного боку, річ небезпечна, оскільки графічні файли мають великі розміри і, відповідно, довго завантажуються з Інтернету. Але якщо на сторінці зовсім не використані елементи графіки, вона теж сприйматиметься неадекватно: одноманітність текстового викладу заважає читачеві сприймати матеріал, що навіть цікавить його.

Звичайно, можна багато чого досягти, використовуючи стильове оформлення сторінки за допомогою каскадних таблиць стилів. Проте є ще один спосіб “пожвавити” веб-сторінку. Він полягає у використанні невеликого числа дрібних графічних елементів як елементи оформлення. Звернете увагу на те, що ці елементи повинні бути дрібними. Це важливо по двох причинах: по-перше, вони не відволікають на себе увагу, а тільки надають веб-сторінці кращого зовнішнього вигляду, і по-друге, малі за розміром малюнки завантажуються з Мережі досить швидко.

 

Лінійки і буквиця

Які ж графічні елементи можливо застосовувати як таку «прикрасу»? Тут треба проявити фантазію. Якщо ви придумаєте що-небудь оригінальне, ваша веб-сторінка виглядатиме незвично, «не як інші», і запам'ятається відвідувачеві. 

Традиційні варіанти застосування графіки: 

  • графічні роздільники
  • кнопки
  • маркери списків
  • буквиці. 

Різні графічні роздільники, зазвичай горизонтальні, вживані замість горизонтальної межі (<HR>). Хоча тег <HR> і піддається налаштуванню, графічний роздільник часто виглядає кращим.

Застосування графічних елементів оформлення - різні кнопки і маркери списків. 

Можна також застосувати графічний елемент як буквицю. Взагалі-то, незабаром підтримка буквиці передбачається і в HTML, але ця буквиця виконана об'ємною, з тінню і навіть як би з віддзеркаленням світла (хоча палітра цього GIF-файлу для зменшення розміру містить всього 16 пікселів). Неважко здогадатися, яким чином вона вставлена в текст:

<IMG SRC="bukv.gif" WIDTH="52" HEIGHT="61" BORDER="0" ALIGN="LEFT" АLТ="Д"> <i>авним-давно жив-був на білому світі цар Горох. І були у нього поля горохові, і ліси горохові, і...</i>

Установка атрибуту ALIGN="left" забезпечує обтікання текстом малюнка (буквиця). Про всяк випадок як альтернативний текст дається буква “Д”, щоб користувачеві з відключеною графікою не доводилося будувати здогадки щодо першої букви.

https://lh4.googleusercontent.com/6AE658HPdJ4JnfPO5uM2_NZ2o8hKsmvpiGyAHhi9kVWhN1nrJJFnmCwrkgElSTenT1KRStLo9FzUsrUKtZxCUsLRMefcdKq4rB1BRWEHNZFczMOGPNQ=w1175 Для завершення оформлення можна ще створити градієнтний фон . Не забувайте тільки обов'язково вказувати значення атрибуту ALT= у всіх тегах <IMG>.

І, звичайно, не нехтуйте можливістю зробити графічні елементи активними - перетворити їх на гіперпосилання або навіть в карту графічних посилань. Наявність гіперпосилання завжди проводить хороше враження.

https://lh3.googleusercontent.com/pD1-HRcQyTFAkJE951n2rtD4TiOYUFgxr0_B5X1-hxVUgx8BaIVvO1zTjFxMriTiKn84ctm4xsoDTC5dnO_z2JyJXaGTktWKdBF7UAvbWW47fhlHKyY=w271    https://lh5.googleusercontent.com/3sZRWXzQfqKEzBspxwJtomSKMi3GAG81eKIw7Kv02R6y4D3mEk4D1IksrqCqBn9YEq4p7qDy09uvz2CkrW5OMFwOy6b0BoO6yqqNZ7mLO9zcj_BB_VM=w271

 

Графічні маркери

У нас є можливість створення графічних маркерів списків. Для їх використання на веб-сторінках були створені спеціальні засоби. Дійсно, одна справа, коли маркерами списку є стандартні кружечки або квадратики, і зовсім інше - коли кожен сам має можливість створити маркер. 

Маркером може бути все що завгодно - від просто кольорових і трохи опуклих кружків і квадратів до витончених мініатюрних художніх робіт. Проте пам’ятайте, що саме мініатюрних, маркери списків мають за розміром якось відповідати висоті текстового рядка. Прагніть створювати подібні зображення відразу у натуральну величину. 

Якщо створювати спочатку великі малюнки, а потім просто зменшувати їх, то при зменшенні вони можуть стати невпізнанними! Якщо зникнуть другорядні деталі, якість сприйняття погіршає, але загальне враження залишиться.

Приклад коду:

<h1>Пори року

<ul style="list-style-image: url('1.gif');">

<li>Весна</li>

<li>Літо</li>

<li>Осінь</li>

<li>Зима</li>

</ul></h1>

https://lh5.googleusercontent.com/VwdgVDRfMAIeQdQGadBT8us-A85k1JSCX0QeMpkcetvKGh120TXH6zpeODN5B0bj5pqCIjdq4-zc97rez7n6g8CXIAlIo2_ABLrgglqZK44Cf6ciJw=w170

 

https://lh3.googleusercontent.com/Z7wFz8gMrWn5f28Wx_phXaYmcBDFNXC68hUgpzxSv2nC9PFqUXEpgOmpRk36MzTy7jNaxqYwBhV83veUN4m43uijl-kcS0R41gqAYg7-47atr3VNjEP4=w472    

 

Оформлення кнопок

Ще одне часте застосування графічних елементів - це оформлення кнопок. Взагалі кажучи, кнопка - це елемент взаємодії з користувачем, оскільки передбачається, що коли на ній натиснути, щось відбудеться. 

Навчимося створювати кнопки і використовувати в них елементи графіки.

Щоб створити кнопку, досить помістити деякий текст між тегамі <BUTTON> і </BUTTON>, наприклад, от так:

<BUTTON>Це моя кнопка</BUTTON>

Правда, при натисненні на цій кнопці поки що нічого не відбудеться. Проте кнопка буде цілком повноцінною і навіть «вдавлюватиметься» при натисненні.

Між тегами <BUTTON>...</BUTTON> можна помістити не тільки текст, а все, що завгодно. Якщо ми помістимо туди тег <IMG>, то отримаємо кнопку з графічним зображенням. Можна помістити на кнопку і текст, і зображення (тільки не треба забувати про форматування - наприклад, треба вставляти теги <BR> для перенесення рядків і т. д.). Нарешті, можна помістити на кнопку взагалі будь-який блок НТМL.

https://lh3.googleusercontent.com/Bb_IFg21T8VJmntQIJy2gouA6rhKPTVAEgY6oX3hBaQtXFKg1g95pA8WFxbIAW2_4q7G3Ox930wzLwpqsNCSCENkQGndIXeCL-KZlBbSbkfjGktO_ECb=w271

Наприклад:

<HTML><HEAD>

<TITLE>KHOПKИ</TITLE>

<STYLE>TD {color: white;} </STYLE>

</HEAD> <BODY> 

<BUTTON>ЦЕ - ПРОСТО КНОПКА</BUTTON><br><br>

<BUTTON><img SRC="321.png" BORDER="0" WIDTH="57" height="57" ALT=""></BUTTON><br><br>

<BUTTON>Internet Explorer<BR><IMG SRC="123.png" WIDTH="62" HEIGHT="61" BORDER="0"><BR> 4.0 </BUTTON><br><br>

<BUTTON><H1> А це - велика кнопка</Н1>

<TABLE ALIGN="center" BGCOLOR="#408080" WIDTH="200" CELLSPACING="2" CELLPADDING="2" BORDER="3">

<TR>

<TD ALIGN="center" BGCOLOR-"#400040">Вона містить</ТD>

<TD ALIGN="center">цілу таблицю</ТR> </TR> <TR>

<TD ALIGN="center">з різнокольоровими</ТD>

<TD ALIGN="center" BGCOLOR="#400040">клітинками</TD> </TR>

</TABLE>

<BR>І горизонтальну пряму<HR WIDTH="150" SIZE="10" COLOR="red"> </BUTTON> </BODY></HTML>

Створена кнопка з конвертом цілком підійде для відсилання повідомлення електронної пошти

<HTML><HEAD>

<TITLE>KHOПKИ</TITLE>

<STYLE>

TD {color: white;} </STYLE>

</HEAD> <BODY> 

<BUTTON>Пишіть мені<br><img SRC="конверт.png" BORDER="0" WIDTH="57" height="57" ALT=""></BUTTON>

</BODY></HTML>

Залишилося тільки додати посилання на поштову скриньку.

https://lh6.googleusercontent.com/AQNIHwSrOJiDSgsx0cXsd3pRQWXZI6eirOLzXLeLiZjFpTs4q7FvzZtkay6pQOpDU7FbNN8MhfK-EwHSAEeOrGHbq0QgNgQADp4Z6o6v31XDgNCAtTiz=w170

 

Підготовка малюнків в програмі Adobe Photoshop

Розглянемо деякі прийоми підготовки зображень в графічному редакторі Adobe Photoshop, що найчастіше зустрічаються при підготовці зображень для веб-сторінок.

 

Приклад 1. Створення градієнтного фону

У програмі Adobe Photoshop виберемо з меню Файл (File) пункт Новий (New). З'явиться діалогове вікно створення нового файлу. В ньому нас більше зараз цікавить завдання розміру майбутнього зображення, його ширини і висоти. У списках, що розкриваються, слід вибрати одиниці вимірювання - пікселі, оскільки нас цікавить саме екранний розмір зображення.

За умовчанням на веб-сторінках фоновий малюнок повторюється по вертикалі і горизонталі. Оскільки наш градієнтний перелив буде горизонтальним, ми можемо вказати будь-який вертикальний розмір: чим менше - тим краще. Менше буде розмір малюнка - фон швидше завантажуватиметься з Інтернету. Візьмемо, наприклад, 2 пікселі. Розмір по горизонталі повинен бути таким, щоб зайняти всю ширину екрану, інакше на веб-сторінці малюнок повториться по горизонталі, що не дуже красиво.

Рідко хто дивиться веб-сторінки в розширенні, більшому, ніж 1024х768, тому для більшості випадків розміру 1024 точки по горизонталі буде достатньо.

Отже, визначаємо ширину малюнка: 1024 і висоту: 2 піксела. Решта параметрів нам зараз не важливі. Після клацання на кнопці ОК відкриється вікно малюнка. Щоб краще бачити результати своїх дій, бажано збільшити масштаб зображення, натиснувши кілька разів комбінацію клавіш CTRL++.

https://lh3.googleusercontent.com/l-uri32Y1fw5UCQn567dV0mhmnYxwS7cVo3RDR0z5zND9k3-duPErQemV5_llI0arht21kIzFRHEP_v415Vui4FnRMCyfk4O_Uw8R36ACH9R0sELVzw=w472

https://lh5.googleusercontent.com/d_cpYqzavVI0Z7HW1zJ5mDfql6vQT7LvAEM3PvS4PheiuUmDo_5lI6nd8UUNBezvUhURbfIyz93oTsVMFFrvsuM_9LdZ6-pqqJUHb1dwi8UiGBpSink=w1175

Тепер треба вибрати кольори для створюваного градієнта, наприклад, зелений і ясно-зелений. Для вибору першого кольору двічі клацніть на значку Основний колір (Foreground Color) - відкриється вікно вибору кольору (Color Picker), в якому можна візуально вибрати необхідний колір. Для вибору другого (кінцевого) кольору градієнта двічі клацніть на значку Колір фону (Background Color).

https://lh4.googleusercontent.com/xYXW0Wmbxgl4wwOWsyoqnQPWTit4QbYsLxjTvwLqQwO9wdHCovpZCPuh5PdNXklGcbeOo1ixf3u9We0-WejLpcB9_kigBEHGn3FMRzGGKNF4PIdDgMk=w572

https://lh5.googleusercontent.com/SUzj-BawfAJudt6lzObZHhSrOCgCzEZnmmGzam009C4B01zuMuulLgpW687fHe1D3yP0BFHO8BFTIg8xWdi8GJJqN5MhsmhcHC_yIFqEDp7nx20G5w=w572

Вибравши кольори, можна визначити характер градієнта. Для цього виберіть інструмент Градієнт (Linear Gradient Tool) на Панелі інструментів. Далі, утримуючи в натиснутому положенні клавішу SHIFT, проведіть лінію від лівого краю малюнка до приблизно 200-ої зліва крапки. Коли кнопка миші буде відпущена, ви побачите градієнтну заливку. Залишилося тільки зберегти малюнок, у вікні збереження вам буде запропоновано безліч форматів, з яких слід вибрати формат JPEG. Далі потрібно вибрати якість стиснення за десятибальною шкалою. В даному випадку для прийнятного результату досить вибрати значення 3 або 4.

https://lh4.googleusercontent.com/cbD3469NWeAH11h8GrM6WF3cR0CFgWQwkAlt3BtttSgmwQK3BXNJMpfU8-_WB9GtrqlSrDmKiS_Ykmf3DOxQ_8LZ1is_Zqhb-vCHnN4snqvNEfDUqw=w1175

І ще декілька зауважень з приводу першого прикладу. По-перше, вибраний нами розмір 1024 пікселі по горизонталі явно надмірний, адже намальований нами градієнтний перелив закінчується вже на 200-ому пікселі. Якщо ви використовуєте каскадні таблиці стилів (CSS) на веб-сторінці, у вас буде можливість НЕ повторювати фоновий малюнок по горизонталі. Тоді можна спокійно створити малюнок шириною 200 крапок і запам'ятати кінцевий колір градієнта (зрозуміло, не на око, а в цифровому виражені - у вікні вибору кольору відображаються значення R, G, В, тобто красного, зеленого і синього складових). А потім крім фонового малюнка визначити на веб-сторінці колір фону, співпадаючий з кінцевим кольором градієнта. Далі можна таким же способом призначити вертикальний градієнт, проте робити це слід тільки якщо використовуються каскадні таблиці стилів CSS, оскільки лише в цьому випадку можна не повторювати фоновий малюнок по вертикалі.

Можна створити багатократний градієнтний перелив, обравши на панелі параметрів інструменту Градієнтна заливка потрібний стиль, а потім знову, утримуючи в натиснутому положенні клавішу SHIFT, проведіть лінію від лівого краю малюнка до правого.

https://lh4.googleusercontent.com/PmMru7M2wV4PiYbW4xKioP1y8Iunq0_WVcNpZ1ELC0sCuze0GsBUvw10_jJGzXfZfiVcBr0xJ3Rh0T-YpAfR-FXsiDXNXWebFybd0Zi6STHktjC4KQ=w472

Звичайно, не забути додати до коду веб-сторінки вказівку про підключення вашого фону

<BODY background="fon.JPG">

 

Приклад 2. Підготовка круглої фотографії

У нас є звичайна фотографія.

На панелі інструментів виберіть інструмент простого виділення (Rectangular Marquee Tool). Натисніть і утримуйте на його значку ліву кнопку миші, поки не з'явиться невелике меню з декількох подібних значків. Ці інструменти називаються альтернативними. Виберіть з набору альтернативних інструментів інструмент круглого або овального виділення (Elliptical Marquee Tool). Виділіть на малюнку потрібну частину, а потім натисніть комбінацію клавіш SHIFT+CTRL+І або виберіть в меню Виділити (Select) пункт Inverse. При цьому на малюнку буде виділено все, крім обведеної області. Потім в меню Правка (Edit) виберіть пункт Очистити (Clear). Не забудьте зняти виділення (Ctrl+D). Збережіть утворене зображення.

https://lh5.googleusercontent.com/FvFnQaZT2lmekDCexMhE6LqXox41B5MGQPQM2OcobgHA2M8XdzCsXm_vOmRDc3YkdODIwx_gCmLJlXGIRvFueiF-IwR61DmUkfrMXPxYHXik9WNZYZQ=w572

https://lh4.googleusercontent.com/F4cvGEwwbVEuBzpWGobIGe4-vh7sU2cNUyX8n4DzOBKC0Lyb-hB0f8N0uWiSwpK3KHJ5Tkoel-Wlp53b6IHMBMDzYcv2HzVrzplShR8JJ2il_vC4XDs=w572

Накладання зображень

За допомогою програми Adobe Photoshop можна робити і цікавіші маніпуляції - колажування. Накладання зображень є основою для створення колажів для веб-сторінки. Роботою зі створення колажу ми займалися на попередніх уроках.

Завдання для самостійного опрацювання у Photoshop

  1. Створити різнокольоровий градієнтний фон для веб-сторінки
  2. Із даних фотографій створити різні фото круглої форми

Завдання додому

  1. Опрацювати теоретичний матеріал теми
  2. Відпрацювати навички створення різних графічних елементів для веб-сторінки: кнопки, риски, маркери, буквиці тощо.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень