A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

будова та ремонт тепловоза

Дата: 06.11.2023 09:39
Кількість переглядів: 12

Тема: Ремонт тягових двигунів

3. ТЕ І РЕМОНТ

Ремонт корпусів.

Корпуси електричних машин виконують стальними тому їх ремонтують із застосуванням електрозварка або полімерного клею ГЕН-150В. Заварку тріщин і вариво вставок на кістяках, подшипникових щитах і інших відповідальних деталях машин здійснюють під контролем майстра і приймальника локомотивів.

Тріщини в корпусі обробляють і заварюють вручну звичайно електродами Е42 або Е42А, забезпечуючи повну провар металу на всю тріщину перетину стінки корпусу. Зайвий метал зварного шва зрубують слюсарним або пневматичним зубилом і зачищають шліфувальною машинкою. Зварні шви на робочих поверхнях обробляють урівень.

Різьбові отвори ремонтують по-різному в залежності від їх діаметра. Дрібні дефектні отвори звичайно рассверливают електричним або пневматичним дрилем до найближчого великого градаційного діаметра і нарізують нове різьблення. Різьбові отвори, призначені для болтів кріплення подшипникових щитів, букс моторно-осьових підшипників або кронштейнів щеткодержателей, відновлюють заваркою з подальшої рассверловкой і нарізкою нового різьблення або запрессовкой спеціальних ремонтних втулок.

Зношені поверхні корпусу в місцях прилягання болтів або гайок відпилюють до отримання рівної поверхні. Якщо глибина виробітку перевищує 3 мм, під гайку або головку болта встановлюють шайбу відповідного діаметра, затягують її гайкою або болтом і приварюють до корпусу.

Опорні приливи, що не мають накладок, ремонтують електронаплавкой. Після відновлення їх зношеної поверхні наплавленний дільницю ретельно зачищають. Якщо на приливах є пластини (планки), які мають підвищений знос, або слабшали заклепки, що кріплять пластини до приливів, заклепки пневматичним зубилом зрубують, частину заклепки, що залишилася вибивають, а поверхню приливу під планкою зачищають. Нову планку щільно притискують спеціальним гвинтовим пристосуванням, рассверливают отвору під заклепки і разинковивают так, щоб головка заклепки пішла вплутай приблизно на 4 мм. Заклепки ставлять в гарячому стані (1000- 1100 °З), підтискають знизу гвинтовим пристосуванням і расклепивают зверху пневматичним молотком. Перекидати гарячі заклепки до місця ремонту забороняється.

Прилягання планки до поверхні приливу повинне бути не менш ніж на 70-80% його площі. Правилами ремонту допускається також приварка пластин до приливу по контуру. Або обірвані заклепки, що Слабшали замінюють так само, як і при зміні планки. При цьому стежать, щоб головки заклепок були нижче робочій поверхні планки, в іншому випадку по мірі стирання робочої поверхні діаметр і товщина головок заклепок будуть меншати і міцність з'єднання знизиться.

Горловина корпусу під моторно-осьові підшипники з дефектами або підвищеним зносом відновлює, як правило, електронаплавкой. Для цього корпус встановлюють горловиною вгору. Перед наплавкой тріщини в горловині заварюють, шви зачищають. Наплавку ведуть в три прийоми, повертаючи кожний раз кістяк так, щоб наплавляемая поверхня розташовувалася горизонтально. Одночасно наплавляют зношені посадочні поверхні горловини.

Потім корпус встановлюють на подовжньо-стругальний станок і прострагивают в наплавленной горловині площини для посадки букс моторно-осьових підшипників. На поперечно-стругальному станку обробляють посадочні поверхні відремонтованих букс так, щоб при їх установці на корпус був забезпечений необхідний натяг. Для забезпечення цього натяга перед расточкой горловини між буксами і приливами корпуси ставлять" прокладки завтовшки 0,35 мм.

Щоб уникнути появи місцевих перенапруг в корпусі внаслідок нагріву при електронаплавке, охолоджувати його слідує повільно, для чого до расточке приступають через 2-3 дні після наплавки.

Розточують горловину корпусу спільно з міцно закріпленими на корпусі буксами на горизонтально-расточном станку або спеціальними пристосуваннями відповідно до Правил заводського ремонту. У ході расточки суворо контролюють параллельность осей корпусу і горловини, що розточується. Горловина під подшипниковие щити в депо, як правило, не ремонтує. У окремих випадках підвищений знос їх посадочних поверхонь, конусность або еллиптичность усувають проточкой на ремонтний розмір. У цьому випадку для забезпечення необхідного натяга при установці в корпус подшипникового щита його посадочна поверхня повинна бути заздалегідь наплавлена і проточена під новий діаметр або його діаметр повинен бути збільшений нанесенням полімерної плівки ГЕН-150В.

Бурти коллекторних вентиляційних люків із задираками і забоинами на їх прилавочних поверхнях зачищають до отримання рівної поверхні. Щоб забезпечити необхідну густину прилягання кришки, місцеве поглиблення в місці усунення дефекту, що утворилося зводиться на немає по всій довжині вікна. При цьому привалочние поверхні буртів по всьому периметру вікна повинні лежати в одній площині.

Ремонт статорів і полюсів.

Огляд і Дефектоскопія. По завершенню ремонту електричної частини кістяка його подають на позицію потокової лінії, де оглядають механічну частину.

Як правило, огляд і дефектировку електричної частини кістяка проводять без її розбирання. Полюси знімають тільки в тих випадках, коли в них виявлені дефекти, усунути які без їх зняття неможливо. Тому огляд і дефектировку проводять на нерозібраному кістяку. Однак в ряді депо у двигунів окремих типів з метою попередження можливих пошкоджень в експлуатації додаткові полюси, розташовані під моторно-осьовою горловиною, знімають для перевірки у всіх випадках розбирання тягових двигунів.

Перевіряють справність кріплення полюсних котушок, вивідних кабелів і межкатушечних з'єднань, надійність ізоляції, відповідність їх активного опору встановленим нормам, переконуються у відсутності виткових замиканий в котушках. Перевіряють також правильність установки полюсів в кістяку. Для цього вимірюють відстань між полюсами по діаметру і між кромками сусідніх полюсів. Для виконання цих вимірювань користуються спеціальними шаблонами і пристосуванням. Пристосування встановлюють в кістяку тягового двигуна. На осі пристосування укріплені лімб і покажчик. Центруючий пристрій забезпечує збіг осі пристосування з віссю вала. Таке пристосування дозволяє вимірювати відстань від поверхні сердечників до осі вала і кути між полюсами. З його допомогою можна досить точно визначити розміри повітряних зазорів під кожним з полюсів, правильність установки полюсів, виявляти перекоси і зміщення їх відносно осі двигуна.

У ряді депо відстань між сердечниками головних (або додаткових) полюсів визначають прохідним і непрохідним шаблонами. Однак при цьому не можна судити про правильність установки полюсів відносно осі двигуна. Тому необхідно додатково перевірити відстані між осями (або кромками) сердечників головних і сусідніх з ними додаткових полюсів. Допуск на відхилення цих відстаней не повинен перевищувати допуск по шаблону.

Завдання на дистанційне навчання: прочитати, законспектувати, вивчити

Питання та індивідуальні консультації по вайберу 0669797045


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень