A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Всесвітня історія

Дата: 12.09.2022 12:17
Кількість переглядів: 54

12.09.2022р.  Всесвітня історія               Гр23   Урок № 1

 

Щупак І.Я.  Всесвітня історія (рівень стандарту) :підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / І.Я.Щупак. – К.: УОВЦ «Оріон», 2019. – 256с. : іл.,карти.

 

Тема 3. СРСР у другій половині ХХ ст. та його розпад. Країни Центральної та Східної Європи.

Тема уроку: Наслідки Другої світової війни. Відбудова економіки. Завершення епохи Сталіна. «Хрущовська відлига». Криза радянської моделі розвитку.

 

Робота з таблицею

 «Основні етапи розвитку СРСР 1945-1964 рр.»

1945-1953 рр.

Останній період сталінізму

Повоєнна відбудова країни; політичні репресії; ідеологічні кампанії; ескалація «холодної війни»

 

 

 

1954-1964 рр.

«Відлига»

Лібералізація суспільно-політичного життя; спроби економічних реформ; політика мирного співіснування; Карибська криза; початок космічної ери

 

Завершення епохи Сталіна

Робота з інформаційними ресурсами

- Ознайомитися зі статистичними даними та відповісти на запитання.

У 1946 році за продовольчою карткою можна було придбати хліб, 2 кг м’яса чи риби на місяць, 400 г жирів, 1,5 кг крупи або макаронів

Ціни на продовольчі товари після грошової реформи 1947 р. (1 кг): хліб житній — 3 руб.; хліб пшеничний — 4-8 руб.; пшоно — 6-7 руб.; крупа гречана — 11-13 руб.; макарони — 9-11 руб.; цукор — 13,5-16,5 руб.; м’ясо — 28-32 руб.; вершкове масло — 62-66 руб.; олія — 28-32 руб.; свіжа риба — 10,5 руб.; оселедець — 17-20 руб.; овес — 2-3 руб.; молоко (1 л) — 2,5-5 руб.; яйця (1 дес.) — 10-18 руб.; чай грузинський — 160 руб.; ікра — 400 руб.; горілка (1 л) — 120 руб.

Ціни на промислові товари після грошової реформи 1947 р.

Тканини (1 м): ситець — 10-11 руб.; сатин «Екстра» — 25-28 руб.; вовняна байка — 108-120 руб.; бостон з вовни 100% — 450-500 руб.; крепдешин з шовку — 137-175 руб.; сукні жіночі з кашеміру (бавовник) — 77-86 руб.; сукня з вовняного крепу — 500-600 руб.; чоловічий костюм (вовна 50%) — 430-450 руб.; костюм чоловічий з бостону — 1400-1500 руб.; чоловічі туфлі вищого ґатунку — 250-280 руб., жіночі туфлі — 260-280 руб.; калоші гумові — 45 руб.; сірники (1 коробка) — 20 коп.; мило — 4 руб.; книжка (200 с.) — 8-10 руб.

Десталінізація — політика відходу від найбільш негативних ознак сталінізму як форми тоталітарного режиму тривала в СРСР у 1953-1964 рр.

Прочитайте текст і виконайте завдання.

Історик Д. А. Волкогонов

«Піднявшись на вершину влади в гігантській країні, Хрущов, проте, відчував, що тінь Сталіна увесь час була поруч з ним. Діяла (хоча й не так безжально, як раніше) «каральна система», створена «вождем народів», забороненою була правда про безліч політичних процесів, що прокотилися країною напередодні і після війни, на багатьох питаннях внутрішньої і зовнішньої політики лежало сталінське табу. Хрущов багато знав про минуле (він був його активним учасником). Тепер воно його лякало. Він, саме він, мав або сказати усім правду, або залишити без змін усе, що склалося за третину століття існування більшовицької держави... Власне, Хрущова теж не раз охоплювали сумніви. Але він згадував про листи в’язнів, повертався подумки до божевілля минулих років і врешті остаточно дійшов висновку: результати такого масового терору, беззаконня, страшних зловживань не вдасться приховувати тривалий час. Необхідно взяти ініціативу до своїх рук і розповісти цю страшну правду народу».

Завдання

- Зробіть висновок про можливі причини засудження культу особи Хрущовим.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1.Опрацювати матеріал підручника . Параграф 11

Наведіть факти, які свідчили про ознаки, що вказували на послаблення протистояння між Заходом і Сходом, та ознаки, які б проілюстрували непослідовність спроб порозумітися з ним.

 Зробіть висновок щодо курсу зовнішньої політики СРСР у період правління М. Хрущова.

Надіслати за електронною адресою:  lidiyarudenko789@gmail.com    вказати своє прізвище, номер групи, назву предмета і номер уроку (не на полях!)  

 

 

 

 

 

12.09.2022р.        Всесвітня історія               Гр23        Урок № 2

 

Щупак І.Я.  Всесвітня історія (рівень стандарту) :підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / І.Я.Щупак. – К.: УОВЦ «Оріон», 2019. – 256с. : іл.,карти.

 

Тема : «Перебудова» та розпад СРСР (1985?1991 рр.). Росія та нові незалежні держави. 

 

«Перебудова» та розпад СРСР.

Прихід до влади М. Горбачова та початок «перебудови». У середині 1980-х рр. СРСР охопила соціальна, економічна та політична криза, яка доповнилася швидкою зміною вищого партійного керівництва, після смерті Брежнєва його спадкоємці Ю. Андропов та К. Черненко протримались не більше 2 років. У березні 1985 р. генеральним секретарем ЦК КПРС стає 54-річний Михайло Горбачов.

Вже на квітневому пленумі ЦК був проголошений курс на прискорення соціально-економічного розвитку СРСР, що мав на меті подолати зниження темпів економічного зростання на основі широкого впровадження досягнень НТР. Проте виявилося, що в ході реалізації нового курсу нове партійне керівництво наштовхнулося на потужний механізм гальмування, усунення кого вимагало серйозних змін в тогочасній соціально-економічній моделі.

Наступним етапом перебудови стала реформа Рижкова-Абалкіна (1987 – 1989 рр.), яка передбачала надання підприємствам самостійності, самоокупності та самофінансування, було прийнято закон «Про індивідуальну трудову діяльність» 1987 р, але незважаючи на це кооперативи та «індивідуали» становили лише 1,1% підприємців.

Ще однією складовою перебудови стала антиалкогольна кампанія, яка призвела до знищення 265 тис. гектарів виноградників та збільшення дефіциту бюджету. Із магазинів почали швидко зникати товари першої необхідності, почала запроваджуватись карткова система.

Політика гласності. У січні 1987 р. М. Горбачов виступив з ініціативою розвитку гласності і демократизації суспільства. Зростало критичне осмислення пройденого країною шляху. Це пояснювалось тим, що без глибоких політичних реформ подальший розвиток перебудови ставав неможливим. Завдання політичної реформи полягало було відновлення ролі рад як органів влади та соціальної активності, перерозподіл влади за збереження керівної ролі КПРС.

Було прийнято новий виборчий закон, вибори мали проводитись на альтернативній основі. А вже в березні 1990 р. було скасовано ст. 6 Конституції СРСР, про керуючу та спрямовуючу роль КПРС, було запроваджено інститут президентства, ним став Михайло Горбачов.
Все це посилило відцентрові тенденції, активізувались народно-визвольні рухи в республіках, особливо в країнах Прибалтики. Протягом весни-літа 1990 р. відбувся «парад суверенітетів» - проголошення окремими республіками декларації про державний суверенітет.

17 березня відбувся всесоюзний референдум із питань збереження СРСР, 70 % проголосували за збереження оновленого СРСР, але політичної напруги у суспільстві це не зняло. Важливе роль відігравав особистий конфлікт між головою ВР РРФСР Б. Єльцином та М. Горбачовим.

Росія та нові незалежні держави наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст.

Росія першою серед радянських республік проголосила свій суверенітет (12 червня 1990 p.),обрала президента та розпочала перехід економіки на ринкові засади.
Після серпневої спроби (1991) державного перевороту керівництво Росії почало проводити самостійну політику. У жовтні того ж року на п’ятому з’їзді народних депутатів Росії Б. Єльцин виголосив програму радикальних економічних перетворень методом «шокової терапії».

Відповідно до прийнятої концепції групи Є. Гайдара, пострадянську економіку не можна було вдосконалити, а тому вона підлягала негайному демонтажу з одночасною ліквідацією планової системи управління та розподілу. Ця модель була апробована в Російській Федерації в 1992-1993pp.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати матеріал підручника . Параграф 15, 17

2. Дайте відповіді на  запитання 6  - 8 ( стор.120)

 

 

Надіслати за електронною адресою:  lidiyarudenko789@gmail.com    вказати своє прізвище, номер групи, назву предмета і номер уроку (не на полях!)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень