A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

технології

Дата: 10.03.2024 12:30
Кількість переглядів: 9

Тема: Декоративна дендрологія. Біоніка

Урок 13

Рабатки. Використання бордюрних та низько­рослих рослин у ландшафтному дизайні. Під­бір рослин за розміром, терміном цвітіння, ко­льоровою гаммою

Завдяки наявності великої кількості стилів ландшафтного дизайну, величезної кількості квітучих рослин, появи нових варіантів оформлення клумб, сьогодні можна створювати різні види квітників. Їх варіативність стримується тільки об’єктивними умовами (видом ґрунтів, кліматом, розмірами ділянки, матеріальними можливостями його господаря, освітленості місцевості). Але з художнього боку обмежень ніяких не існує.

СКЛАДАННЯ ПРОЕКТУ КВІТНИКА

Що таке квітник? Це обмежена площа землі, на якій провадиться посадка декоративних рослин. На ньому, в принципі, можна вирощувати, що завгодно. Будь-яка композиція з декоративних трав і квітів на окресленій території буде вважатися квітником. Він може бути за розміром великим і дрібним, за формою строгим класичним, за насиченістю святковим і сезонним. Комбінуючи різні рослини можна створювати різні за характером клумби, рабатки, міксбордери. Але всі вони будуть вважатися квітниками.

Клумби. Це класичні квітники. У них є чітка геометрична форма (кругла, квадратна, овальна, трикутна) і плоска поверхня. Подібні квітники розрізняються за стилем, за щільністю висадки рослин. Є строкаті, одноколірні клумби, гармонійні і контрастні, різні за підбором рослин. З цієї точки зору фахівці розрізняють такі типи клумб.

РАБАТКАРабатка – квітник у вигляді вузької смуги вздовж алеї, доріжки. Створюється багаторядною посадкою одного або декількох видів однорічних рослин. Ширина їх зазвичай не перевищує 1—1,5 м і лише у рідкісних випадках (при великій довжині) досягає двох і навіть трьох метрів. Довжина рабатки повинна бути не менше трьох величин ширини. Рабатки розміщують на якому-небудь фоні або, частіше за все, вздовж доріжок – як з однієї, так і з двох сторін. Рабатки можуть бути одно високими, коли рослини мають однакову висоту, односторонніми, коли високі рослини розташовують на задньому плані, а низькі – на передньому, або двосторонніми, що розраховані на огляд з обох сторін. У цьому випадку високі рослини розташовуються у центрі, а низькі – по краях [5, 28]. Рабатки – квітники у вигляді вузької смуги шириною 0,6-3 м, які влаштовують вздовж доріжок і фасадів будинків, навколо басейнів, пам’ятників і партерів. Рабатки можуть бути одно- та багатоярусними, одно- та двобічними, одно- та багатоколірними з чергуванням однакових кольорів через певні інтервали. Довжина рабаток може бути від 3-5 до кількох десятків метрів. Створювати дуже довгі рабатки недоцільно. Якщо рабатка дуже довга, то через кожні 15-20, 20-30 м у ній влаштовують розриви для вільного проходу.

Створення рабатки починається з складання схеми посадки рослин. Важливо всередині квіткової грядці сформувати якийсь візерунок. Він може бути геометричним або килимовим. Вибір колірного рішення і фактуру багато в чому залежить від стилю оформлення дачної ділянки.

Види рабаток. Односторонні використовуються для поділу широких алей або під’їзних шляхів. Всередині них висаджуються однакові по висоті рослини або роблять посадку великих квітів всередині рабатки, а по краях розміщують почвопокривні рослини. Двосторонні мають привабливе оформлення тільки з одного боку. Їх найчастіше створюють вздовж парканів. На задньому плані ближче до огорожі висаджуються найвищі рослини, потім формуються яруси на пониження. Саме тому у односторонньої рабатки є ще одна назва «багатоярусна».

ОДНОСТОРОННІ РАБАТКИ

ДВОСТОРОННІ РАБАТКИ

Урок 14

Побудова пейзажної картини. Плавні перехо­ди. Простота і природність. Альпійські гірки. Опорні стінки. В'юнкі рослини і поєднання кольорів. Підбір рослин за розміром, терміном цвітіння, кольоровою гаммою

Альпі́йська гі́рка (альпінарій) — ділянка, на якій вирощують рослини, характерні для альпійського і субальпійського поясу, а також рослини-літофіти.

https://www.youtube.com/watch?v=h45cKRkn3SY

Завдання на дистанційне навчання:

Прочитати матеріал. законспектувати і вивчити. Подивитись відео

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень