A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Ділове українське мовлення

Дата: 20.06.2022 12:45
Кількість переглядів: 35

17.06.2022р.       Урок № 43 - 44  . Гр.№31.      Українське ділове мовлення

 

1. Правила складання та оформлення документів. Реквізити документів.

 

2. Написати зразок характеристики. Дати визначення інструкції.

 

3. Записати слова відповідно до норм сучасного українського правопису:

(З,з)апорізька (С,с)іч, об... їжджати, п... єса, шіст... десят, чар... зілля, (Г,г)ор... кий, стріл... ці, (Ф,ф)ранкфурт... (Н,н)а... (М,м)айні, не... до... дивитися, ю(н,нн)ат, черв... як, не... інакше, р... ясний, часто... густо, (Д,д)алекий (С,с)хід, (А,а)втомобіль (Т,т)аврія, аби... куди, х... мера, цього... річний, (С,с)ейм (П,п)ольської (Р,р)еспубліки, пів... юшки, член... кореспондент, (В,в)еликий (П,п)іст, не... навидіти, ані... що, що... миті, шел... ст, (К,к)иївськй (Б,б)удинок (М,м)од, не... раз, як... небудь, (Л,л)охвицький (П,п)овіт, (С,с)анаторій Україна, військово... полонений.

 

4. Відредагувати текст, пояснити виправлення:

Прибуток як результат роботи підприємства, показник ефективності його господарської діяльності являє створену і реалізовану додаткову вартість. У ньому знаходять відображення запроваджений на підприємстві режим економії і заходи стосовно збільшення обсягу виробництва та підвищення якості продукції. Прибуток утворює основне джерело розширеного відтворення.

 

 

Надіслати на електронну адресу:  lidiyarudenko789@gmail.com ,   вказати своє прізвище, дату, номер групи, назву предмета і номер уроку.         

 

17.06.2022р.       Урок № 45  . Гр.№31.      Українське ділове мовлення

 

Тема: Субсидія,  приватизаційний сертифікат, віза.

Субсидії використовуються для фінансування фундаментальних наукових досліджень (ґранти). З одного боку, субсидії можуть допомагати розвитку перспективних галузей, з іншого — підтримувати нерентабельні, але стратегічно важливі галузі. Крім того, субсидії — це допомога «покупцю», тобто суб’єкту, який не має достатньо коштів, аби придбати якісь ресурси. Субсидія — це адресна допомога від держави для сім’ї з метою оплати житлово-комунальних послуг. Це гроші з державного бюджету, які не підлягають поверненню і користування якими не вплине на право власності на житло. Субсидія є безповоротною та її отримання не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Субсидія - вид допомоги, в основному грошової, що надається державою або якою-небудь установою  Найуживаніша субсидія — допомога держави, здійснювана з метою відшкодування витрат па оплату житлово-комунальних послуг малозабезпеченим сім’ям

Приватизація — процес передання державної власності приватним особам. У процесі приватизації державного майна кожному громадянину видавалися безкоштовні приватизаційні сертифікати, за якими громадянин міг отримати майно одним із нижченаведених способів: вкласти приватизаційний майновий сертифікат у підприємство, на якому він працював, вкласти приватизаційний сертифікат на аукціоні у невідомий об’єкт за деяку кількість акцій; вкласти свій майновий приватизаційний сертифікат у будь-яку інвестиційну компанію або фонд, отримавши взамін немайновий сертифікат. Саме тому більшість громадян України продали свої ваучери, але значно нижче зазначеного у сертифікаті номіналу.

Приватизаційний сертифікат - державний цінний папір, що засвідчує право власника на власність. У 1992 р. державні сертифікати дорівнювали одній п’ятдесятидвохмільйонній усього державного майна.

Ві?за — етикетка (відмітка чи позначка) в паспортному документі, що оформлена уповноваженими державними органами України та є дозволом на в'їзд особи на її територію на зазначений у ній строк або на транзитний проїзд через її територію протягом відповідного строку.

Наявність самої візи не є абсолютна гарантія в'їзду до країни. За наявності в паспортно-візового або в імміграційного контролю підозри щодо неправдивості задекларованої мети подорожі, власникові візи може бути відмовлено у в'їзді до країни. Окрім наявності візи у паспорті, особа, що в'їжджає, має виконати також ряд умов, серед яких може бути пред'явлення паспортному контролю запрошення, доказів засобів існування (дорожні чеки, готівка, письмова гарантія матеріального забезпечення на час перебування від сторони, що запрошує), медичний страховий поліс. Невиконання однієї з таких вимог може призвести до відмови у в'їзді. Візи розділяють за типами — звичайна, службова, дипломатична; за кратністю — одноразова, дворазова, багаторазова; за терміном дії — короткострокова, довгострокова. Різні країни мають різні візові режими і класифікацію віз. Більшість країн-членів ЄС використовують категорії віз, що їх передбачено Шенгенською угодою. Будь-яка країна-учасниця цієї угоди може видати візу, що дійсна на території всіх країн-учасниць шенгенської зони.

Візу видають консульські установи певної країни (або групи країн) за кордоном; іноді віза видається при в'їзді до країни. За видачу візи, зазвичай, справляється мито, якщо інше не передбачено міждержавними угодами відповідних країн.

Візовий режим є важливий інструмент міграційної політики. Процес глобалізації, однак, призвів до різкого збільшення числа подорожей за кордон, що ускладнює перевірку всіх відвідувачів країни, навіть за наявності попередньої процедури з отримання візи.

Кожна країна має свою класифікацію віз, візових категорій, візових назв. Узагальнено типи віз можна представити так:

  • транзитна віза, звичайно видається на короткий (до 5 днів) термін, для проїзду територією країни, що видала візу, до третьої країни.
  • туристична віза, видається для обмеженої у часі подорожі, з туристичною метою. Саудівська Аравія запровадила туристичні візи лише у 2004, хоча вона видавала (і досі видає) паломницькі візи для прощан, що здійснюють хадж.
  • ділова віза, видається для бізнесменів і осіб, що відвідують країну для встановлення комерційних стосунків, ведення бізнесу, ділових зустрічей і угод.
  • робоча віза, її призначення — працевлаштування у відповідній країні. Зазвичай її складніше отримати, але термін дії такої візи може тривати довше, аніж інші види віз. До прикладу, в США – це візи  L-1 (розмір збору за розгляд заяв на отримання візи – $190[1]) та H-1B (консульський збір - $ 190, а з листопада 2019-го Служба громадянства та імміграції США вимагає від роботодавців оплату за реєстрацію заявки – $10[2]).
  • віза для возз'єднання родини, видається чоловіку/дружині (або партнеру, або дитині) громадянина чи резидента країни, що видала візу.
  • віза дружини - на відміну від возз'єднання сім'ї у Великій Британії такий тип візи (англ:Spouse visa) можуть отримати чоловік або дружина громадянина Великої Британії [3]. Віза діє 1 місяць і аплікант має переїхати у Велику Британію щоб особисто отримати картку дозвіл на проживання на 2,5 роки автоматично по прибуттю.
  • студентська віза, видається особам, що приїздять до країни на навчання.
  • дипломатична віза, зазвичай надається власникам дипломатичних паспортів.
  • журналістська віза, що її вимагають деякі країни, для здійснення професійної діяльності. Видається Зімбабве, Іраном, Кубою, Північною Кореєю, Саудівською Аравією, США (I-visa).
  • віза для укладання шлюбу, видається за обмежений період до запланованого укладання шлюбу, видача обґрунтовується доказами стосунків з громадянином країни призначення, наприклад, так звана fiancée visa (K-1) у Сполучених Штатах, дійсна протягом шести місяців з дня її видачі.[4]
  • імміграційна віза, видається особам, що мають намір іммігрувати до країни, що видає таку візу. Зазвичай видається для одноразового в'їзду, бо особа-одержувач цієї візи згодом має отримати дозвіл на постійне прожиття, яке в свою чергу не має вже обмежень щодо кількості в'їздів-виїздів.
  • Електронна віза. Подання на цю візу здійснюється через інтернет, зберігається у спеціальній базі даних і прив'язується до номера паспорта.
  • Шопінг-віза. Віза «з метою закупівельного туризму». Це стандартна шенген-віза. Тип С.[5]

 

Виписати основне.

 Надіслати на електронну адресу:  lidiyarudenko789@gmail.com ,   вказати своє прізвище, дату, номер групи, назву предмета і номер уроку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень