A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

фізична культура та спорт

Дата: 10.03.2024 12:53
Кількість переглядів: 9

Тема: Волейбол

1)Чинники, які визначають ефективність змагальної діяльності гравців.

На основі аналізу структури змагальної ігрової діяльності спортсменів, виявлення значущості її компонентів по відношенню до спортивного результату визначають чинники, від яких залежать ефективність змагальної діяльності і рівень спортивних досягнень у спортивній грі. Найбільш істотними є наступні фактори.

перший фактор - Оснащеність спортсменів прийомами гри (арсенал техніки). Значимість цього фактора визначається тим, що змагальне протиборство в спортивній грі регламентується правилами, відповідно до яких гравці можуть здійснювати змагальну діяльність за допомогою спеціальних в кожній грі дій - прийомів гри. Даний фактор має важливі

 

 нейшее значення: з одного боку, без володіння прийомами гри неможлива ігрова змагальна діяльність; з іншого боку - чим ширше арсенал техніки гри і досконаліше навички володіння прийомами гри, тим вище змагальний потенціал спортсменів.

 

другий фактор - Оснащеність спортсменів тактичними діями (арсенал тактики). Ступінь досконалості і арсенал тактичних дій служать вирішальним умовою реалізації технічного потенціалу (арсеналу техніки) в умовах гри і змагань.

Перший і другий фактори взаємопов'язані: тактичні дії (арсенал, ефективність) прямо залежать від арсеналу техніки і технічної майстерності спортсменів, а максимальна реалізація арсеналу техніки в грі повністю залежить від різноманітності тактичних дій і тактичної майстерності гравців. Тому правомірно говорити про техніко-тактичному майстерності спортсменів.

третій фактор - «Застосовність» техніко-тактичного арсеналу. Недостатньо добре вивчити і виконувати прийоми гри і тактичні дії - командні, групові, індивідуальні в нападі й обороні. Вирішальне значення має вміння в повному обсязі застосовувати технічні прийоми і тактичні дії в умовах гри і змагань. З практики відомо, що більшість спортсменів знає і вміє набагато більше того, що вони застосовують на змаганнях, особливо в грі з рівним по силам суперником і в екстремальних умовах.

четвертий фактор - Ефективність техніко-тактичних дій в умовах змагальної діяльності. Ефективність визначається за певними для кожної спортивної гри показниками - виграш і програш м'яча (шайби), взяття воріт тощо. На підставі цих показників визначається переможець зустрічі (в деяких іграх можливий нічийний результат). Виграш зустрічі і число перемог (нічиїх) в змаганнях складають спортивний результат в спортивних іграх.

п'ятий фактор майстерність виконання ігрової функції (амплуа) кожним гравцем в команді, яка визначається йому на основі індивідуальних особливостей, урахування рівня підготовленості по компонентах гри і т. д. Це дає можливість комплектувати команду таким чином, щоб вона представляла злагоджений ансамбль, ефективно діючий як в нападі , так і в обороні, даючи можливість кожному спортсмену найкращим чином проявити себе в умовах змагальної діяльності.

шостий фактор - Активність («агресивність»), творчість («ігровій інтелект»), рівень вольових і моральних якостей, спрямовані на ефективне виконання тактичного плану гри і максимальну мобілізацію зусиль спортсменів в екстремальних умовах змагань.

 

сьомий факторрівень розвитку фізичних і психічних якостей і здібностей, специфічних для змагальної ігрової діяльності в спортивній грі.

Шостий і сьомий фактори виявляються вирішальними при рівновазі інших факторів.

восьмий идев'ятий чинникирівень функціональних можливостей і морфологічних показників стосовно до специфічних вимог змагальної діяльності в конкретній спортивній грі.

Десятий і одинадцятий чинники - Вік і спортивний стаж спортсменів. За інших рівних завжди вища ефективність змагальної діяльності в спортивній грі буде у спортсменів, що мають перевагу в віці і стаж занять спортивною грою.

дванадцятий фактор - Ефективне функціонування системи, що об'єднує всю сукупність заходів, спрямованих на підготовку спортсменів, здатних показувати найвищі спортивні результати в найбільших міжнародних змаганнях, підготовку кваліфікованих спортивних резервів, на використання спортивної гри в якості засобу масової спортивної роботи.

https://www.youtube.com/watch?v=1mdXpKZWBmo  

2)Матеріально-технічне забезпечення змагань і тренувань.

Знайти матеріал в інтернеті, законспектувати і прислати на вайбер або телеграм викладачу 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень