A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Про проведення XІ обласного зльоту юних туристів-краєзнавців  

Дата: 30.03.2023 13:24
Кількість переглядів: 19

Умови

проведення XІ обласного зльоту юних туристів-краєзнавців

 

І. Загальні положення

Відповідно до положення про проведення Обласного зльоту юних туристів-краєзнавців, затвердженого наказом департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації від 13.04.2017 № 188, зареєстрованого у Головному територіальному управлінні юстиції у Донецькій області 05.05.2017 № 81/2288, Донецьким обласним центром туризму та краєзнавства учнівської молоді проводиться XІ обласний зліт юних туристів-краєзнавців (далі Зліт).

 

ІІ. Мета та завдання

Метою XІ Обласного зльоту юних туристів-краєзнавців (далі  Зліт) є сприяння розвитку творчих інтересів учнівської молоді з різних напрямів краєзнавства, науково-дослідницької і природоохоронної роботи, виховання патріотизму, поваги та дбайливого ставлення до історико-культурної спадщини українського народу.

Основні завдання Зльоту:

організація змістовного активного відпочинку молоді;

поглиблення знань учнівської молоді щодо історичного минулого, духовних надбань українського народу;

обмін досвідом краєзнавчої роботи;

пропаганда туристсько-краєзнавчої діяльності;

підвищення рівня краєзнавчої та туристсько-спортивної підготовки юних туристів-краєзнавців..

 

ІІІ. Термін і місце проведення

Зліт проводиться у дистанційному режимі за допомогою сервісу CLASSROOM з 17 по 21 квітня 2023 року і є складовою частиною системи краєзнавчої роботи з учнівською молоддю в області.

Реєстрація команд відбувається до 10 квітня 2023 року за онлайн-формою на сайті Донецького обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді https://forms.gle/eWRveCXKeLr6M78YA

Керівник команди, після онлайн-реєстрації отримує код класу та реєструє членів команди у сервісі CLASSROOM. 14 квітня 2023 року буде виставлено у сервісі CLASSROOM план проведення конкурсів.

13 квітня 2023 року о 15.00 в дистанційному режимі із використанням платформи Google Meet для керівників команд відбудеться нарада.

 

ІV. Керівництво Зльотом

Загальне керівництво з підготовки та проведення Зльоту здійснює департамент освіти і науки Донецької облдержадміністрації. Безпосередня організація та проведення Зльоту покладається на Донецький обласний центр туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – Центр) та Головну суддівську колегію (далі - ГСК) Зльоту.

 

V. Учасники Зльоту

Учасниками Зльоту є учні закладів загальної середньої освіти, закладів професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої освіти, вихованці гуртків позашкільних закладів. Допускаються команди (по одній) від міст (районів/селищ), об’єднаних територіальних громад області, закладів освіти обласного підпорядкування, краєзнавчі гуртки Центру, члени туристсько-краєзнавчих груп, пошукових загонів, історичних, географічних, етнографічних, краєзнавчих гуртків закладів освіти області.

Вік учасників Зльоту має становити від 11 до 16 років. Кількісний склад команди  6 учасників (незалежно від статі) і 1 керівник. 

 

VІ. Програма Зльоту

Передбачено роботу за такими туристсько-краєзнавчими напрямами: історичне та географічне краєзнавство; археологія; фольклор і етнографія; екологія; початкова спортивно-туристська підготовка.

Учасники Зльоту змагаються в представлені команди, знаннях з краєзнавства і етнографії, роботі творчих майстерень, туристсько-спортивній естафеті та проходженні дослідницького туристсько-краєзнавчого маршруту.

Види конкурсів на Зльоті:

  1. Конкурс «Візитка команди»;

  2. Конкурс туристсько-краєзнавча вікторина «Ерудити-краєзнавці»;

  3. Конкурс – захист короткотермінової пошуково-дослідницької роботи «Фольклор і етнографія».

  4. Туристсько-краєзнавчий дослідницький маршрут.

  5. Змагання Три – О. 

  6. Творча майстерня.

 

1. Конкурс «Візитка команди»

У конкурсі беруть участь усі члени команди. Участь керівників не дозволяється.

Кожна команда знімає відеоролик, в якому представляє у творчій формі, презентує та «рекламує» своє краєзнавче об’єднання (гурток). Зокрема, у конкурсі «Візитка команди» необхідно показати, як і чим саме це краєзнавче об’єднання (гурток) може викликати інтерес у інших дітей.

У відеоролику дозволяється використовувати гумор та елементи театралізації.

Тривалість відеоролику для кожної команди до 3 хвилин.

 

 

Критерії оцінки виступу

 

1.

Змістовність та цікавість інформації

до 5 балів

2.

Культура мовлення та театральні здібності учасників

до 5 балів

3.

Оригінальність подання інформації

до 5 балів

4.

Залучення всього складу команди до виступу

до 5 балів

 

 

 

Максимальна сума балів

20 балів

 

 

 

Вимоги до відеороликів:

заборона сторонніх шумів (аудіо або відео підказок);

відео повинно бути завантаженим на відеохостинг YouTube та бути загальнодоступним;

роздільність кадру – не менш 1280 на 720 пікселів (HD);

швидкість відеопотоку (bitrate) – не менш 5 Мбит/с.

Матеріали не повинні включати рекламу, назви та логотипи будь-яких фірм або агентств.

За перевищення регламентованого часу команді нараховуються штрафні 
 бали за кожні 30 секунд – 1 бал починаючи з першої секунди (але не більше
 10 балів).

Вище місце займає команда, яка набрала найбільшу кількість балів. При рівності результатів вище місце займає та команда, яка набрала найменше штрафних балів.

 

2.Туристсько-краєзнавча вікторина «Ерудити-краєзнавці»

Кількість учасників – усі члени команди. Кожен учасник бере участь у вікторині індивідуально. Зміст запитань вікторини відповідає найбільш загальним відомостям з літератури, народознавства, історії України. Команда відповідає на питання вікторини у тестовій формі.

В командних змаганнях з онлайн-тестування учасники в зазначений час отримують у Google Classroom посилання на онлайн-тест на платформі «Всеосвіта». При вході на платформу необхідно написати назву команди, своє прізвище, ім’я (наприклад – Соколи, Іванова Марія). Старт фіксується автоматично після того, як учасник натисне «Почати тестування», фініш – після відповіді на останнє питання. Кількість питань буде повідомлена додатково.

Увага! Учасникам можна проходити тест лише 1 раз, при повторному проходженні результат не зараховується.

У змаганнях з онлайн-тестування результат команди визначається
 за найбільшою сумою набраних балів за правильні відповіді. При рівності результатів вище місце займає та команда, останній учасник якої швидше надіслав відповідь.

 

3. Конкурс-захист короткотермінової пошуково-дослідницької роботи «Фольклор і етнографія»

Для участі в конкурсі необхідно підготувати презентацію, яка розкриє особливості календарної або родинної обрядовості українського народу.

Презентація повинна бути виконана в програмі «Microsoft Offise Power Point».

Рекомендується не перевантажувати презентацію текстовою інформацією, але її повинно бути достатньо для ілюстративного матеріалу (малюнків, фотографій тощо).

На першому слайді презентації відображаються:

* повна назва закладу освіти, його підпорядкування;

* назва презентації

* назва команди 

* керівник (П.І.Б.).

Презентація не повинна перевищувати 20 слайдів.

 

 

Критерії оцінки виступу команд

 

1.

Історична достовірність опису

до 5 балів

2.

Змістовність презентації

до 5 балів

3.

Доцільність та обґрунтованість вибору теми презентації

до 5 балів

4.

Правдоподібність та опису свята або обряду з минулого

до 5 балів

 

 

 

Максимальна сума балів

20 балів

 

За перевищення регламентованої кількості слайдів команді нараховуються штрафні бали за кожен зайвий слайд – 1 штрафний бал (але не більше 10 балів).

Вище місце займає команда, яка набрала найбільшу кількість балів. При рівності результатів вище місце займає та команда, яка набрала найменше штрафних балів.

 

4.Туристсько-краєзнавчий дослідницький маршрут

Кількість учасників – усі члени команди. Кожен учасник бере участь індивідуально. За посиланням у сервісі CLASSROOM команди отримують завдання конкурсу та виконують його за певний час.

Завдання на перевірку основ теоретичної підготовки з:

«Археології», «Географічне краєзнавство», «Геології» та «Екології» – завдання в форматі онлайн-тестування учасники в зазначений час отримують у Google Classroom посилання на онлайн-тест на платформі «Всеосвіта». При вході на платформу необхідно написати назву команди, своє прізвище, ім’я (наприклад – Соколи, Іванова Марія). Старт фіксується автоматично після того, як учасник натисне «Почати тестування», фініш – після відповіді на останнє питання. Кількість питань буде повідомлена додатково.

Увага! Учасникам можна проходити тест лише 1 раз, при повторному проходженні результат не зараховується.

В змаганнях з онлайн-тестування результат команди визначається
 за найбільшою сумою набраних балів за правильні відповіді. При рівності результатів вище місце займає та команда, останній учасник якої швидше надіслав відповідь.

Рівень складності завдань знаходиться в межах побутових знань та навичок, найбільш поширених та загальновідомих даних з краєзнавства, геології, географії, археології, а також базових курсів загальноосвітніх шкіл.

За проходження туристсько-краєзнавчого дослідницького маршруту місця між командами розподіляються за сумою балів, отриманих у результаті виконання всіх завдань маршруту, отриманих командою під час проходження завдань.

При рівності результатів вище місце займає та команда, яка швидше виконала всі завдання маршруту.

У разі пропуску командою одного чи декількох завдань команда посідає місце після команди, що пройшла усі завдання маршруту.

 

5. Змагання Три – О

Загальні положення

  1. Змагання – командні.

  2. Склад команди – 6 учасників.

  3. Кількість видів – 3:

- командні змагання з трейл  орієнтування;

- командні змагання з online  тестування;

- командні змагання з оnline – орієнтування.

 

Перелік, опис, умови проходження видів, залік результатів та визначення переможців.

 

  1. Командні змагання з Трейл-орієнтування

Кожен учасник бере участь у виді індивідуально.

В командних змаганнях з Трейл-орієнтування учасники в зазначений час отримують у Google Classroom посилання на Трейл-орієнтування на платформі «Всеосвіта». При вході на платформу необхідно написати свої прізвище, ім’я
 та команду (наприклад – Іванова Марія, Азимут). Старт фіксується автоматично після того, як учасник натисне «Почати тестування», фініш – після відповіді
 на останнє питання. Учасникам необхідно визначити, який з запропонованих КП на карті зображений на фото. Зверніть увагу на те, що серед відмічених КП може не бути правильної відповіді. Фото у завданні буде декілька.

Увага! Учасникам можна проходити тест лише 1 раз, при повторному проходженні результат не зараховується.

У змаганнях з Трейл-орієнтування результат команди визначається
 за найбільшою сумою правильно надісланих відповідей всіх учасників команди.

Якщо в команді менше 6 спортсменів, вона займає місце після тих, хто має повний склад. 

2. Командні змагання з оnlineтестування

Кожен учасник бере участь у виді індивідуально.

В командних змаганнях з онлайн-тестування учасники в зазначений час отримують у Google Classroom посилання на онлайн-тест на платформі «Всеосвіта». При вході на платформу необхідно написати свої прізвище, ім’я
 та команду (наприклад – Іванова Марія, Азимут). Старт фіксується автоматично після того, як учасник натисне «Почати тестування», фініш – після відповіді
 на останнє питання.

Увага! Учасникам можна проходити тест лише 1 раз, при повторному проходженні результат не зараховується.

В змаганнях з онлайн-тестування результат команди визначається
 за найбільшою сумою набраних балів за правильні відповіді всіх учасників команди. Якщо в команді менше 6 спортсменів, вона займає місце після тих, хто має повний склад.

3. Командні змагання з оnline – орієнтування.

Кожен учасник бере участь у виді індивідуально. В командних змаганнях з оnline – орієнтування в заданому напрямку учасники заздалегідь отримують карту місцевості. У зазначений час в день змагань на платформі Google Classroom публікується відео, на якому інструктор Центру долає реальну дистанцію на місцевості, починаючи з місця, яке на початку відео позначено стартом. Час публікації відео вважається стартом. Учасникам необхідно уважно подивитись відео та на карті відмітити місце знаходження контрольних пунктів (далі – КП).

Способи відмітки КП на карті:

- на заздалегідь надрукованій карті КП відмічати ручкою
 або фломастером;

- на завантаженій карті КП відмічати за допомогою будь-якого фоторедактору на телефоні або комп’ютері (наприклад Paint, Photoshop, тощо).

Зверніть увагу, що відмітка КП робиться колом з крапкою в центрі
 на об’єкті. Рекомендований розмір кола – Ø 10 мм, крапки – Ø не більше 1 мм. Колір кола повинен виділятися на карті.

Виправлення на карті забороняються! За кожне виправлення знімається один правильно відмічений КП.

Фініш фіксується по часу, за який учасник надсилає у Google Classroom карту з намальованими своїми КП. Разом з відповіддю учасникам обов’язково необхідно написати свої прізвище, ім’я та назву команди. Без даної інформації відповіді не приймаються.

Після закінчення контрольного часу (далі – КЧ) публікується правильна відповідь.

Після надсилання повідомлення, корегування його забороняється, за таке порушення – Зняття.

В разі надсилання ідентичних карт – Зняття.

В командних змаганнях з оnline – орієнтування у заданому напрямку результат команди визначається за найбільшою кількістю правильно відмічених КП всіх учасників команди. Кількість КП, відмічених на карті, не може перевищувати кількість КП на дистанції, що буде зазначено перед стартом.
 За кожний зайво відмічений КП знімається один правильно відмічений КП.
 Зняття учасників за невідмічений КП у даному виді змагань
 не буде.

За перевищення КЧ учасник отримує – 1 бал в залік команди. За Зняття учасник отримує – 0 балів в залік команди. Якщо в команді менше 6 спортсменів, вона займає місце після тих, хто має повний склад.

Результат команди в загальному заліку Змагань Три – О визначається
 за мінімальною сумою місць, отриманих за проходження трьох дистанцій. Якщо команда брала участь не у всіх видах, вона займає місце після тих, хто змагався на всіх. При рівності результатів перевага надається команді, що посіла вище місце на оnlineорієнтуванні.

 

6. Робота творчих майстерень

Програма зльоту передбачає роботу творчих майстерень за напрямами туристсько-краєзнавчих досліджень: історичне краєзнавство; археологія; екологія; географічне краєзнавство; фольклор і етнографія.

Кожна команда бере учать в одній з запропонованих майстерень за власним вибором та готує звіт про краєзнавчо-дослідницьку роботу команди, гуртка, експедиційного загону тощо, членом якого він є, за період від попереднього Зльоту, або власні краєзнавчі дослідження.

У дослідженні необхідно розкрити конкретну тему на основі матеріалу свого краю. (Науково-дослідницькі роботи учнів - членів Малої академії наук до участі у  творчих майстернях  не допускаються).

 

Вимоги до оформлення краєзнавчо-дослідницьких робіт

Мова виконання краєзнавчо-дослідницької роботи визначається Конституцією України, Законом України «Про засади державної мовної політики».

Краєзнавчо-дослідницька робота подається в електронному вигляді (документ Miсrosoft Word, шрифт Times New Roman14 pt, інтервал – 1,5 у форматі RTF) обсягом до 10 друкованих сторінок. У додатку до роботи (обсягом до 5 сторінок) можуть бути подані фотографії, малюнки, фотокопії, схеми, картографічний матеріал, вироби тощо розміром не менше ніж 10 х 15 см, а також відеоматеріали.

На титульній сторінці зазначаються назва адміністративно-територіальної одиниці, повне найменування навчального закладу та його підпорядкованість, тема краєзнавчо-дослідницької роботи та рік виконання.

На другій сторінці зазначаються назва команди (пошукової групи, гуртка, творчого об’єднання); прізвища, імена, по батькові керівника команди, навчальний заклад, номер телефону керівника.

Готовий текст звіту необхідно зберегти у форматі pdf.

 

Критерії оцінки презентації:

відображення пошукової, експедиційної роботи

до 10 балів

використання літературних, архівних джерел

до 5 балів

використання та пропаганда зібраних матеріалів

до 10 балів

відповідність ілюстративного матеріалу звіту

до 5 балів

 

Максимальна сума балів

 

30 балів

 

Кінцевий результат команди визначається за найбільшою сумою балів, отриманих під час оцінювання звіту краєзнавчо-дослідницької роботи команди.

 

VІI. Підведення підсумків Зльоту

Загальнокомандний результат визначається за меншою сумою місць усіх конкурсів.

Якщо сума місць у команд однакова, пріоритет надається команді, що посіла вище місце в конкурсі «Туристсько-краєзнавчий дослідницький маршрут».

У разі, якщо команда не брала участі в одному із видів, вона посідає місце після команд з більш повним заліком.

 

VIІІ. Нагородження

Команди, що посіли призові місця в кожному з видів та у загальному заліку, нагороджуються грамотами Центру.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень