A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Управління та обслуговування електровоза

Дата: 03.02.2023 14:20
Кількість переглядів: 49

Тема:

Противопожежна безпека на електровозі

ІНСТРУКЦІЯ ЗА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ НА ЛОКОМОТИВАХ І МОТОРВАГОННОМУ РУХОВОМУ СКЛАДІ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця інструкція встановлює основні положення та вимоги пожежної безпеки локомотивів, що знаходяться в експлуатації, і моторвагонного рухомого складу залізничного транспорту Російської Федерації. Інструкція є обов'язковою для всіх працівників залізничного транспорту, пов'язаних з експлуатацією та ремонтом локомотивів та моторвагонного рухомого складу. Вся експлуатаційна та ремонтна документація, що знову видається, в частині пожежної профілактики та використання існуючих видів пожежної техніки на локомотивах і моторвагонному рухомому складі повинна суворо відповідати цій Інструкції. При розробці та впровадженні нових видів пожежної техніки її застосування здійснюється за технічною документацією розробників до внесення до цієї Інструкції.

1.2. Відповідальність за пожежну безпеку локомотивів і моторвагонного рухомого складу, що експлуатуються, несуть: машиністи - за прийняті ними локомотиви та моторвагонний рухомий склад; начальники депо - за локомотиви та моторвагонний рухомий склад, приписані до депо; начальники доріг та начальники відділень доріг - за стан локомотивів та моторвагонного рухомого складу відповідно дороги та відділення дороги; Основні інженери ремонтних заводів - за локомотиви і моторвагонний рухомий склад, що у ремонті.

1.3. На основі цієї інструкції, з урахуванням конструктивних особливостей експлуатованих у депо локомотивів, моторвагонного рухомого складу та застосовуваних на них засобів пожежогасіння, розробляються конкретні інструкції для кожного типу (серії) локомотива, моторвагонного рухомого складу, які узгоджуються зі службою відомчої локомотивного господарства та вивішуються в депо у встановлених для цього видних місцях. Відповідальність за їх виконання несуть начальники депо та їх заступники. (У ред. вказівки МПС Росії від 04.10.2001 N Е-1672у).

1.4. Вимоги цієї інструкції повинні враховуватись при розробці правил технічного обслуговування, поточного та капітальних ремонтів для кожного конкретного типу (серії) локомотива та рухомого моторвагонного складу.

1.5. Начальники депо та директори ремонтних заводів на основі аналізу попередньої роботи та пожеж, що мали місце, щорічно розробляють та здійснюють заходи щодо зниження пожежної небезпеки локомотивів та моторвагонного рухомого складу, а також призначають наказами відповідальних за проведення пожежно-профілактичних заходів, передбачених на ремонти локомотивів та моторвагонного рухомого складу.

1.6. Начальники депо розробляють та узгоджують зі службою відомчої охорони дороги програми навчання машиністів та помічників машиністів, які мають охоплювати: правила пожежної безпеки на локомотивах та моторвагонному рухомому складі; обов'язки локомотивної бригади при прийманні, експлуатації та здачі локомотивів або моторвагонного рухомого складу у частині пожежної безпеки; заходи та технічні засоби щодо запобігання та своєчасного виявлення пожежі; дії при виникненні пожежі, методи та прийоми її гасіння; будову засобів пожежогасіння та пожежної сигналізації.

1.7. Начальники депо та директори ремонтних заводів розробляють та узгоджують зі службою відомчої охорони дороги програми навчання робітників та службовців, пов'язаних з технічним обслуговуванням та ремонтом локомотивів та моторвагонного рухомого складу, які повинні містити: основні пожежонебезпечні вузли та причини виникнення пожеж на локомотивах та моторвагонному рухомому складі; вимоги правил пожежної безпеки на локомотивах та моторвагонному рухомому складі при виробництві технічного обслуговування та ремонту; будову засобів пожежогасіння та пожежної сигналізації, методи їх ремонту та заходи безпеки при їх обслуговуванні та ремонті; дії при виникненні пожежі, методи та прийоми її гасіння.

1.8. Програми навчання повинні бути розроблені на основі конкретних матеріалів, що відносяться до фактично локомотивів, що фактично експлуатуються або ремонтуються, і моторвагонного рухомого складу в даному депо або заводі. Для розкриття тем, передбачених програмою навчання, слід використовувати натурні зразки, навчальні моделі та макети, схеми, плакати, планшети з малюнками, фотографії, а також технічні засоби навчання (епідіаскопи, діапроектори та ін.).

1.9. Начальники депо та директори ремонтних заводів за погодженням зі службою відомчої охорони дороги своїми наказами повинні встановити: а) порядок та терміни занять за програмою пожежно-технічного мінімуму; б) порядок направлення новоприйнятих на роботу для проходження навчання за затвердженою програмою; в) перелік працівників, пов'язаних з технічним обслуговуванням та ремонтом локомотивів та моторвагонного рухомого складу, які мають проходити навчання. Машиністи та помічники машиністів проходять навчання всі без винятку. Машиністи та помічники машиністів моторвагонного рухомого складу, які раніше в опалювальний сезон не працювали, повинні пройти навчання до його початку; г) місце навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму; буд) перелік посадових осіб, у яких покладається проведення занять. (У ред. вказівки МПС Росії від 04.10.2001 N Е-1672у).

1.10. Після вивчення пожежної безпеки локомотивів та моторвагонного рухомого складу у машиністів та помічників машиністів, а також у працівників, пов'язаних з ремонтом локомотивів та моторвагонного рухомого складу, повинні бути прийняті заліки. Результати заліків оформлюють протоколом (актом). Не задали заліків, до роботи не допускаються.

1.11. Контроль за своєчасністю та якістю проведення занять з пожежної безпеки локомотивів та моторвагонного рухомого складу покладається на керівний склад служби відомчої охорони дороги, а облік охоплених навчанням – на осіб, які призначаються начальниками депо та директорами ремонтних заводів. У ред. Вказівки МПС Росії від 04.10.2001 N Е-1672у

1.12. Періодичність проведення занять з подальшим прийняттям заліків у локомотивних депо з локомотивними та ремонтними бригадами, а також з іншими працівниками, пов'язаними з ремонтом та обслуговуванням локомотивів та моторвагонного рухомого складу, з питань пожежного захисту та дій у разі виникнення пожежі – не рідше двох разів на рік.
 

Завдання на дистанційне навчання:

Законспектувати і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індівідуальні консультації на вайбер 0669797045.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень