A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

фізична культура

Дата: 31.03.2024 14:45
Кількість переглядів: 6

Тема Футбол

Урок 71, 72

1) Техніка переміщень польового гравця. Яку проводять профілактику футболісту, щоб уникнути травматизму.

 

Профілактика травматизму на уроках футболу

 Області ушкоджень у футболі

·стопа

·гомілковостопний суглоб

·гомілка                                             

·колінний суглоб

·стегновий суглоб

·пах

·спина

Можливі причини пошкодження у футболі

·Нестабільність суглоба

·Тугоподвижность м'язи

·Неадекватна реабілітація

·Пропуск тренувань

·Незручна екіпірування:
           1.взуття
           2.щитки

·Ігрова поверхня

Ситуації, що ведуть до пошкодження у футболістів

·Гра в захисті

·Біг, різка зупинка, щоб відкритися або отримати м'яч

·Удар по м'ячу

·Різка зупинка, щоб виконати удар

·Зупинка одним кроком, щоб змінити напрямок

·Удар стопи про штучне покриття

·Стрибок через лежачого гравця

·Блокування

·Приземлення після удару головою

·Біг за м'ячем, втративши рівновагу

·Ведення м'яча, блокування захисником

·Одночасний з суперником удар по м'ячу

·Втрата рівноваги внаслідок зіткнення

 

Профілактика травм у футболі

Корекція тренування, розминки і методи розтяжки

Тугорухливість м'язів, що спостерігається у футболістів, по всій видимості, пов'язана зі схемою тренувальних занять. У дослідженні виявлено, що тривалість розминки є адекватною, на відміну від її змісту. Оскільки близько 90% ушкоджень у футболі стосується нижніх кінцівок, розминка перед і після тренувального заняття повинна включати вправи на розтягування м'язів ніг (що приводять, підколінних м'язів, м'язів сухожиль, чотириглавих, клубово-поперекових і триголовий м'язів гомілки).

Екстранд та ін. (1983) створили спеціальну програму попередньої розминки, що включає розтягування м'язів, а також програму завершальної розминки. Меллер та інші дослідники  встановили, що ця програма забезпечує збільшення амплітуди руху на 5-20 %. Гравцям, у яких під час передсезонного обстеження виявлено тугорухливість м'язів, слід порекомендувати індивідуальне виконання вправ на розтягування. Слід уникати виконання ударів по воротах до розминки, оскільки це пов'язано з підвищеним ризиком розтягувань м'язів.

Екстранд та ін також виявили взаємозв'язок між кількістю пошкоджень і обсягом тренувальних занять: у гравців команд з об'ємом тренувальних занять нижче середнього кількість пошкоджень збільшувалося при збільшенні обсягу тренувань. У той же час у гравців команд з об'ємом тренувальних занять вище середнього кількість травм при збільшенні обсягу тренувань знижувалося, що, по всій видимості, показує, що добре підготовлені спортсмени травмуються у меншій мірі. Іншим важливим чинником є також співвідношення кількості тренувальних занять до кількості ігор.

 

Бинтування гомілковостопного суглоба

Профілактичне бинтування гомілковостопного суглоба - один з найбільш поширених способів запобігти його розтягування. Бинтування збільшує стабільність гомілковостопного суглоба, підтримуючи зв'язки і обмежуючи амплітуду рухів, наприклад супінація. Крім бинтування пропонується використовувати спеціальні функціональні напівтверді пристосування, що фіксують гомілковостопний суглоб, які досить ефективні з точки зору обмеження супінації суглоба та зниження ризику розтягнень.

  

Бандаж-фіксатор для гомілковостопного суглоба

 

Тренування гомілковостопного суглоба з використанням спеціального диска

Найбільш поширене залишкове явище після розтягнення гомілковостопного суглоба - функціональна нестабільність. Тропп (1985) встановив, що порушений постуральний контроль і слабкість м'язів-пронаторов корелює з функціональною нестабільністю.

Вірогідність повторної травми (розтягнення) гомілковостопного суглоба у футболістів з функціональною нестабільністю більш висока. Поліпшити постуральний контроль і усунути слабкість пронаторов дозволяє тренування координації на спеціальному диску.

Спортсмен стоїть на одній нозі випрямленою, зігнувши іншу в колінному суглобі. Руки схрещені на грудях. Рекомендована тривалість тренування – 5 хв для кожної ноги, 5 разів на тиждень протягом 10 тижнів. Цей метод істотно зменшує функціональну нестабільність. Крім того, він запобігає ймовірність повторних розтягнень.

 

Екіпірування й ігрова поверхня

Оптимальна екіпірування грає важливу роль в профілактиці пошкоджень. Так, щитки для гомілки запобігають ушкодження великогомілкової кістки.

Важливе значення має вибір адекватних бутс.

При високому ступені тертя між взуттям та ігровий поверхнею на колінні і гомілковостопні суглоби можуть діяти значні за величиною сили, при дуже низькому терті - збільшується ймовірність того, що футболіст може посковзнутися, і це може привести до пошкодження. Імовірність ушкоджень також багато в чому пов'язана з характеристиками ігрової поверхні. Так, зокрема на "жорстких" полях ймовірність пошкоджень гравців вище.

Картинка 4 из 6946

2) Техніка виконання ударів по м’ячу ногою і головою.

 

https://www.youtube.com/watch?v=bUlnolP-Qx8

https://www.youtube.com/watch?v=kQ4pJpM-dlQ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень