A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Автогальма

Дата: 08.11.2022 15:22
Кількість переглядів: 59

Тема:

Перевірка щільності гальмівної та постачальної мереж

 

Перед виїздом з депо або після відстою локомотива без бригади локомотивна бригада зобов'язана зробити огляд гальмівного обладнання та перевірку його дії.

При огляді механічне частини гальма звертають увагу на надійність кріплення і справність деталей важільної передачі, запобіжних пристроїв, підвісок, тяг і балок, наявність шайб, шплінтів і чек. Виходи штоків гальмівних циліндрів перевіряють при тиску в них 3,8 - 4,0 кгс / см2.

Гальмівні колодки підлягають заміні при досягненні граничної товщини, а також, якщо виявлені тріщини, відколи шматків металу або клиновидний знос. При клиноподібному зношенні товщину колодки вимірюють на відстані 50 мм від тонкого краю колодки. Якщо на цій відстані товщина колодки буде менше граничної, то колодку бракують. Зсув гальмівних колодок за зовнішню грань поверхні катання бандажа не допускається (в експлуатації допускається зміщення не більше 10 мм для локомотивів, які звертаються зі швидкостями до 120 км / ч). При відпущеному гальмі колодки повинні рівномірно відходити від поверхні кочення колеса на відстань 5 - 15мм і щільно прилягати до гальмівних башмаків.

Перевіряють роботу ручного гальма, який повинен легко приводитися в дію.

Одночасно з перевіркою стану важеля передачі виробляють мастило її шарнірних з'єднань. Потім перевіряють кріплення повітропровідної системи. Особливу увагу звертають на щільність насадки сполучних рукавів і кріплення їх хомутиками.

В обох кабінах управління перевіряють правильність положення ручок роз'єднувальних кранів, наявність пломб на запобіжних клапанах, фіксаторах роз'єднувальних кранів до електропневматичним клапанів автостопа, на роз'єднувальних кранах живильного повітропроводу і воздухопроводе від розподільника повітря до крана № 254, На роз'єднувальних кранах живильного повітропроводу до реле тиску гальмівних циліндрів, на роз'єднувальний кран повітропроводу від гальмівної магістралі до швидкостеміра, на манометрах.

Локомотивна бригада повинна переконатися, що термін перевірки манометрів і запобіжних клапанів не закінчився.

Перед пуском компресорів помічник машиніста перевіряє рівень масла в картері і наявність ременя вентилятора у кожного компресора. Після пуску компресорів перевіряють межі зміни тиску в головних резервуарах, одночасно спостерігають за тим, щоб не було ненормального стуку або інших дефектів. Тиск масла в системі змащення компресора повинно бути не менше 1,5 кгс / см2 при 440 об / хв.

Потім по черзі відкривають спускні крани на головних резервуарах і Вологомасловідділюва. Прохідність повітря через з'єднувальні рукава гальмівної та постачальної магістралі перевіряють триразовим відкриттям кінцевого крана.

Після технічного обслуговування (крім ТО-1) Або ремонту локомотива повинна бути перевірена продуктивність компресорів за часом наповнення головних резервуарів. Якщо відбувається одночасне включення обох компресорів, то норма часу повинна бути зменшена в два рази.

Кран машиніста регулюють на зарядний тиск по манометру зрівняльного резервуара і заряджають гальмівну магістраль протягом не менше 4 хв. Таке час необхідно для повної зарядки всієї мережі до зарядного тиску, щоб під час перевірки щільності магістралі отримати дійсну величину витоку. Різниця показань манометрів зрівняльного резервуара і гальмівної магістралі не повинна перевищувати 0,2 кгс / см2.

Щільність гальмівної і постачальної мереж локомотива перевіряють після відключення компресорів шляхом перекриття комбінованого крана на гальмової магістралі. Перевірка виконується за поїзного положення ручок крана машиніста і крана допоміжного гальма. Зниження тиску, що спостерігається за манометрами, має бути: в ГМ з нормального зарядного тиску не більше ніж на 0,2 кгс / см2 протягом 1 хв або на 0,5 кгс / см2 протягом 2,5 хв; в головних резервуарах з 8,0 кгс / см2 не більше ніж на 0,2 кгс / см2 протягом 2,5 хв або на 0,5 кгс / см2 протягом 6,5 хв. Перед цією перевіркою локомотив необхідно закріпити від догляду.

Потім перевіряють щільність зрівняльного резервуара і темп ліквідації сверхзарядного тиску стабілізатором поїзного крана машиніста. Сигналізатор розриву ГМ з датчиком № 418 під час перевірки не повинен спрацьовувати. Для перевірки датчика № 418 попередньо загальмовують локомотив краном № 254 з максимальним тиском у гальмівних циліндрах, а потім знижують тиск в гальмівній магістралі на 0,2 - 0,3 кгс / см2 і, після загоряння лампи ТМ, Набирають позиції контролера. Схема режиму тяги не повинна збиратися.

Роботу крана допоміжного локомотивного гальма перевіряють по максимальному тиску, встановлюється в гальмівних циліндрах, яке повинно бути 3,8 - 4,0 кгс / см2, А прохідність блокування № 367 і крана № 395 за часом зниження тиску в головних резервуарах при відкритому кінцевому крані з боку перевіряється кабіни.

При зміні кабіни управління локомотива машиніст повинен переконатися у відсутності неприпустимого зниження тиску в гальмівних циліндрах, а потім у другій кабіні перевірити роботу поїзного крана машиніста № 395 і розподільника повітря, крана допоміжного локомотивного гальма № 254, Сигналізатора розриву ГМ з датчиком № 418ЕПТ, Прохідність блокувального пристрою № 367 і крана машиніста.

На наступному етапі виконують перевірку взаємодії крана машиніста і розподільника повітря. Для цього виконують ступінь гальмування 0,5 - 0,6 кгс / см2, А при дії розподільника повітря через кран № 254 на - 0,7 - 0,8 кгс / см2. Після спрацьовування розподільника повітря повинна спалахнути, а після наповнення гальмівних циліндрів погаснути сигнальна лампа «ТМ» сигналізатора розриву ГМ поїзда. Помічник машиніста переконується в виході штоків гальмівних циліндрів і прижатии гальмівних колодок до коліс. Автогальма локомотива не повинні давати довільного відпустки протягом 5 хв. Потім встановлюють РКМ в поїзне положення, при якому гальма повинні відпустити, а колодки - відійти від коліс.

При наявності ЕПГ перевіряють величину постійної напруги між проводом № 1 і рейкою при V положенні РКМ, яка повинна бути не нижче 50В (110В), потім сходами підвищують тиск в гальмівних циліндрах до максимального, після чого виробляють ступінчастий відпустку, контролюючи роботу ЕПТ по сигнальним лампам «О»«Л» и «Т».

https://www.youtube.com/watch?v=5CFjUa2_4NE

Завдання на дистанційне навчання:

Законспектувати і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індівідуальні консультації на вайбер 0669797045.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень