A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

фізична культура

Дата: 08.10.2023 15:37
Кількість переглядів: 15

Тема: ГАНД Б О Л

Вимоги до фізичної підготовки гандболіста. Розвиток основних фізичних якостей

 

Гра в гандбол пред'являє високі вимоги до підготовленості гравців. Гандболіст високого класу повинен віртуозно володіти м'ячем для точної передачі його партнеру і пересування з ним по майданчику, вміти швидко і вчасно робити кидок у ворота, обігруючи при цьому і захисника, і воротаря. Сучасним гандболістам необхідні певні інтелектуальні якості для того, щоб успішно обіграти супротивника і захистити свої ворота.

Для єдиноборства з противником йому необхідний певний комплекс атлетичної підготовленості. Гравці чоловіки високого класу пробігають дистанцію 30 метрів з високого старту менш, ніж за 4 секунди, метають гандбольний м'яч за межі 60 метрів, мають результат у потрійному стрибку з місця більше 9 метрів, стрибають вгору з місця близько одного метра, відштовхуючись двома ногами. Жінки гандболістки пробігають дистанцію 30 метрів за 4,3 секунди, м'яч метають за 40 метрів, потрійним стрибають за 7 метрів, а вгору до 70 сантиметрів.

Для досягнення таких результатів і високого гандбольного майстерності юному спортсмену необхідно не менше десяти років систематичних наполегливих тренувань.

Щоб стати хорошим гандболістів, потрібно оволодіти навичками і вміннями, в основі яких лежить фізична, технічна, тактична і морально-вольова підготовка. Не можна провести в грі хороші тактичні комбінації, якщо гравці не володіють технічними прийомами. Без хорошої фізичної підготовки виконання технічних прийомів буде утруднено.

Перші успіхи у спорті досягаються за рахунок загальної фізичної підготовленості. Звичайно, і одна фізична підготовка без техніки і тактики нічого не дасть команді, крім безглуздої біганини.

Кожен юний гандболіст повинен бути сильним, спритним, гнучким, витривалим. Як же тренувати ці якості і ка-кі вправи для цього потріб-но виконувати? Їх багато, поет-му розповімо лише про найбільш доступних і цікавих.

 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/student1/gandboll_1_22sch/u02_22sch.files/image001.png

Розвиток основних фізичних якостей

Розвиток швидкості

Під швидкісними якостями прийнято розуміти спроможність учня виконувати рухові дії протягом мінімального часу з певною ефективністю. Удосконалення швидкісних можливостей учнів має бути постійним. На першому етапі підготовчого періоду застосовуються вправи, сприятливі щодо розвитку окремих "вузьких" властивостей швидкісних здібностей, на другому - здійснюється синтез створених передумов в єдине ціле шляхом комбінованих швидкісних вправ, включаючи комплексні рухові дії оборонця, нападаючого і воротаря.

Основною методичною особливістю удосконалення швидкісних вправ є багаторазове повторення рухів, вправ з цільовою настановою на граничну швидкість їх виконання. При цьому необхідно використовувати в одному тренуванні наступні серії роботи та відпочинку:

кількість серій - 5-7, включаючи 2-3 серії для дій оборонця та 3-4 для нападаючих дій;

тривалість серії - до 5 хв.;

інтервали відпочинку між серіями 1,5-2 хв.;

тривалість вправ 15-20 с. Таких вправ має бути 4-6 (кількість повторів);

час відпочинку між вправами 20-15-10 або 10-15-20 с.

Верхня межа ЧСС - до 180 уд./хв., а в паузах відпочинку - 120. Обов'язковою умовою швидкісних вправ є високий рівень проявлення вольових зусиль.

 

Завдання на дистанційне навчання:

1) Охарактеризуйте особливості фізичної підготовки гандболістів. І чи відрізняються ці особливості від інших видів спорту з м’ячом.

2)Який має вплив заняття гандболом на основні системи та функції організму.

Завдання присилати на вайбер, або телеграм 0956272794


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень