A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

інформатіка

Дата: 09.04.2023 16:41
Кількість переглядів: 20

11.04.2023

ІНФОРМАТИКА

ГРУПА 2 (Урок 33-34)

Тема: Концепція багатосторінкового документу (смислові та художні декоративні завдання, основні друкареві терміни)

Завдання для дистанційного навчання

 

  1. Скласти конспект за текстом нижче.

 

Багатосторінкова публікація поєднує велику кількість різної текстової й ілюстративної інформації, що підкоряється концепції видання, і читач повинен не тільки сприймати цю інформацію, але й завжди пізнавати саме видання, завжди розуміти, що він може побачити в будь-якій його частині. Модульна сітка як уже сказано визначає дизайн майбутнього макету й задає місця розміщення колонцифр, тексту, ілюстрацій, заголовків і рядків із прізвищем автора на початку або вкінці статті й т.д. Тому, модульна сітка - самий логічний спосіб організації структури публікації. Сітки іноді називають шаблонами або трафаретами.

Основні друкарські терміни

Символи

    1. Шрифт — набір символів певного розміру і зображення.
    2. Кегль — розмір шрифту. При ручному наборі використовувалися металеві літери, на зразок тих, які застосовуються в друкарських машинках. Складачі викладали весь текст смуги з таких літер, як з цегли. Розмір пластинки, на якій була нанесена буква, і називався кеглем.
    3. Гарнітура — набір символів одного малюнка всіх розмірів, насиченості і зображення.
    4. Зображення шрифту — включає, як правило, чотири варіанти представлення одного і того ж самого шрифту — нормальний, напівжирний (Bold), курсивний (Italic) і напівжирний курсив (BoldItalic). У деяких гарнітурах додаткові типи.

Одиниці вимірювання

    1. Пункти (рі) — пункт рівний 0,353 мм. У пунктах звичайно вимірюється кегль і інтерліньяж.
    2. Піки (р) — один спис рівний 12 пунктам, або 1/6 дюйма (0,168 дюйми).
    3. Цицеро (с) — дана одиниця вимірювання прийнята в Європі і дорівнює приблизно одному спису (5,62 цицеро рівні 1 дюйму або 12 пунктам).
    4. Кругла шпація — фіксований пропуск, ширина якого рівна символу. Кругла шпація значно ширша за звичний пропуск.
    5. Напівкругла шпація — фіксований пропуск, на половину менший круглій шпації. У більшості шрифтів вона співпадає з шириною цифр, тому вона може використовуватися для вирівнювання чисел (наприклад, однозначних і двозначних).
    6. Тонка шпація — рівна чверті круглої шпації. Цей вид фіксованого пропуску традиційно використовується для відділення або питального знаку оклику від попереднього символу.

Пробіли

    1. Інтерліньяж — відстань по вертикалі між рядками в абзаці?
    2. Трекінг — відстань між символами в словах. Параметри трекінга, як правило, є глобальними характеристиками шрифтів і мають різні значення залежно від кегля.
    3. Кернінг — інтервал між певними парами символів. Звичайно застосовується лише для окремих пар символів або в невеликих фрагментах тексту для точної настройки міжбуквених інтервалів.

Абзаци

    1. Відступи — пропуски на початку абзацу (“червоний рядок”).
    2. Відбиття — пропуски до і після абзацу.
    3. Виключка — вирівнювання абзаців щодо сторінки. Виключення може бути по лівому краю, по правому краю, по центру і по формату, а також повною.

Елементи макету

    1. Колонки — тип вертикального розділення смуги. Відстань між колонками називається “средником”.
    2. Поля — порожній простір навколо тексту. Поля повинні бути достатньо великими для забезпечення комфортності читання. Поля можуть також використовуватися як елемент дизайну.
    3. Колонтитули — текстові і графічні елементи, що повторюються на кожній сторінці (як правило, колонтитули розміщуються у верхній або нижній частині смуги, рідше — на зовнішньому краю). Використовуються для полегшення читання (наприклад, в словниках або журналах), а також як елемент дизайну публікації.
    4. Колонцифри — звичайно це номери сторінок, витримані в одному стилі та розташовані на кожній сторінці публікації.
    5. Направляючі — допоміжні лінії, за допомогою яких здійснюється вирівнювання текстових і графічних елементів публікацій.
    6. Модульна сітка — може бути використана .для створення рядків і колонок довільної висоти і ширини, а також для автоматичного розміщення направляючих відповідно до базової сітки. Можна зберегти набори ліній у файли модульних сіток і надалі багато разів використовувати їх на різних сторінках публікації або в інших публікаціях.

Виробничі терміни

    1. Шашкові кольори — кольори заданого відтінку, одержані за допомогою наперед приготованих і змішаних фарб (на зразок автомобільних емалюй)
    2. Кожен шашковий колір має свій номер.
    3. Складові (або тріадні) кольори — для отримання всього різноманіття кольорів на друкарському відтисненні використовуються чотири основні фарби: блакитна (Cyan), пурпурна (Magenta), жовта (Yellow) і чорна (Black). Чорна фарба додається для збільшення насиченості і контрастності, а також для друку чорних елементів (наприклад, тексту).
    4. Кольороділення — процес роздільного друку кожного кольору, вживаний при підготовці форм для друкарського друку. Для повнокольорового відбитку потрібно 4 плівки — по одній для кожного складового кольору.
    5. Фальцювання — операція, виконувана в друкарні, яка полягає в згині віддрукованих листів паперу.
    6. Спуск смуг — процес компоновки сторінок так, щоб після друку, фальцювання, брошурування і обрізання листів вийшла єдина книга з правильно пронумерованими сторінками. Спуск смуг необхідний при підготовці публікації меншого формату, ніж формат листів, на яких вироблятиметься друк в друкарні (наприклад, книга формату А5, друкована на листах А4).
    7. Розтиск — збільшення розміру друкарської крапки, що відбувається в результаті вбирання фарби папером. Величина розтиску залежить від якості паперу.

 

 

 

Підручник: Інформатика (10-11), автор О.Бондаренко

https://avdiivka.ptu.in.ua/news/10-03-05-13-11-2020/   

Викладач: Кукушкіна Олена Іванівна

Завдання виконати і надіслати скрін викладачу вайбером або телеграмом

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень