A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

будова та ремонт тепловоза

Дата: 20.04.2024 19:13
Кількість переглядів: 8

Блок дизеля тепловоза ЧМЕ3

Дизель тепловоза ЧМЭ3 (K6S310DR) рама та блок циліндрів (docx)

Дизель тепловоза ЧМЭ3 

Завантажити конспект в форматі “docx” ви можете в кінці опису.

K6S310DR – K – турбокомпресор; 6 – кількість циліндрів; S310 – внутрішній діаметр циліндра; DR – розроблено спеціально для залізниць. Двигун чотирьохтактний з водяним охолодженням.

Рисунок 1 – Боковий та поперечний переріз дизеля K6S310DR: 1 – тяговий генератор; 2 – втулочний упор; 3 – охолоджувач нагнітаючого повітря; 4 – турбонагнітач; 5 – випускний колектор; 6 – поршневий палець; 7 – форсунка; 8 – поршень; 9 – розподільчий вал; 10 – кришка паливної коробки; 11 – паливний насос; 12 – впускний колектор; 13 – клапанна коробка; 14 – кришка циліндра; 15 – клапани; 16 – циліндрова втулка (гільза); 17 – об’єднаний регулятор дизеля; 18 – шатун; 19 – повідковий вал; 20 – масляний насос; 21 – антивібратор; 22 – колінчастий вал; 23 – блок циліндрів; 24 – рама дизеля; 25 – паливопідігрівач; 26 – корінний підшипник; 27 – маслоохолоджувач

Рама дизеля

Рама призначена для укладки колінчастого валу, кріплення блоку циліндрів та тягового генератора, а також для установки дизеля на головній рамі тепловозу. Кріпиться рама за допомогою чотирьох втулочних упорів з гумовометалевими втулками.

Блок циліндрів дизеля ЧМЭ-3:

Блок циліндрів призначений для монтажу циліндрових втулок і розподільчого валу. Блок зварено зі стальних листів і відливок. В блоці є отвори під водяне охолодження та циркуляції масла, а також отвори для кріплення допоміжного обладнання. Втулка циліндра відлита з високоміцного чугуна, служить в якості направляючої для поршня. Верхня частина втулки виготовлена уширеною, також зверху знаходиться борт який утримує втулку в підвішеному стані. Під борт втулки для ущільнення водяної порожнини встановлюють мідне кільце, зверху втулка прижата до блоку циліндровою кришкою. Внутрішня частина називається дзеркалом циліндра. Корінні підшипники являються опорами колінчастого валу. Основою підшипника являються вкладиші, що мають отвори і канавки для змащування.

Ремонт блоку циліндрів:

Основними несправностями циліндрових втулок є: знос робочих поверхонь, порушення щільності посадкових міст, “задири” дзеркала циліндра, заклинювання поршня в циліндрі, пробій газів в воду через тріщини, витік води з системи охолодження через пошкодження ущільнювачів. В процесі ремонту дзеркало втулки оброблюють розточкою, потім шліфовкою з послідуючим хонінгуванням. Ззовні втулку покривають, зверху водостійкою грунтовою фарбою, в нижній частині червоною маслостійкою нітроемаллю. На дизелях з підвісними втулками (Д40, Д45, Д49, K6S310DR) втулки знімають і обміряють спеціальним індикаторним нутроміром з ціллю визначення овальності і конусності робочої поверхні. При заводському ремонті всі циліндрові втулки заміняють незалежно від стану. В процесі експлуатації блоку можуть з’являтися тріщини, витяжка шпильок та болтів від вібрації. Тріщини ремонтують постановкою накладок, закладанням епоксидною мастикою та заварюванням по спеціальній технології. Тріщини визначають візуально або дефектоскопією (при заводських ремонтах).

.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень