A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

управління та технічне обслуговування електровоза

Дата: 26.03.2023 19:25
Кількість переглядів: 46

тема:

Охорона праці при прийманні електровоза

 

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи слюсар повинен одягнути справний спецодяг, спецвзуття, привести його в порядок:

застебнути на ґудзики кінці рукавів;

заправити одяг так, щоб він не звисав.

Не дозволяється носити спецодяг розстебнутим і з підвернутими рукавами. Спецодяг і спецвзуття слюсар не повинен знімати протягом усього робочого часу.

2.2. Підготувати і перевірити справність інших засобів індивідуального захисту, необхідних для проведення дорученої роботи.

2.3. Слюсар зобов'язаний перевірити наявність і справність інструменту, вимірювальних приладів, шаблонів, а також наявність на стелажах і ремонтних установках запасних частин і матеріалів.

Несправний інструмент, вимірювальні прилади, шаблони повинні бути замінені на справні.

2.4. Перевірити наявність та справність:

слюсарного інструменту (молотки і кувалди повинні мати рівну, злегка опуклу поверхню бойка, бути надійно насаджені на ручки з твердих порід дерева і розклинені металевими клинами);

поверхня дерев'яних ручок інструментів не має задирок і тріщин;

ручки повинні мати довжину згідно з розмірами інструменту, але не менше 150 мм;

зубила, крейцмейселі, борідки, обжимки і кернери не мають збитих і скошених ударних частин, задирок на бічних гранях у місцях затиску їх рукою, розклепів на їх бійкових частинах. Довжина зубила повинна бути не менше 150 мм;

розміри гайкових ключів повинні відповідати розмірам гайок і головок болтів, не мати тріщин і забоїн. Забороняється нарощувати ключ іншим ключем. У разі необхідності мати довгий важіль користуються ключем із подовженою ручкою;

наявність захисного кожуха;

електроінструменту не повинно бути пошкоджень штепсельного з’єднання, кабелю, вимикача;

наявність та справність захисних огороджень та знаків безпеки;

наявність та справність заземлюючих пристроїв.

2.5. Перед роботою з пневмоінструментом необхідно перевірити його справність і переконатися в тому, що:

повітряні гумові шланги не мають пошкоджень, закріплені на штуцерах (штуцери повинні бути із справними гранями і різьбою, що забезпечують міцне і щільне приєднання шланга до пневмоінструменту і до повітряної магістралі);

шланги з пневмоінструментом і між собою з'єднані за допомогою штуцерів або ніпелів із справною різьбою (кільцевими виточками) і стяжними хомутиками;

змінний інструмент (свердла, викрутки, зенкери тощо) правильно заточений і без тріщин, вибоїв, задирок і інших дефектів, а хвостовики цього інструмента рівні, без скосів, тріщин і інших ушкоджень, щільно пригнані і правильно центровані;

хвостовики змінного інструменту ударної дії (зубила, обжимки тощо) із чіткими гранями і щільно входять у робочу частину молотка;

корпус інструмента без пошкоджень;

клапан вмикання інструмента легко і швидко відкривається і не пропускає повітря в закритому положенні;

абразивний круг на шліфувальній машині без відколів і має захисний кожух.

2.6. Перед приєднанням шланга до пневмоінструменту необхідно видалити конденсат із повітряної магістралі. Короткочасним відкриттям крана необхідно продути шланг стисненим повітрям, тримаючи наконечник шланга в руках.

Не дозволяється направляти струмінь повітря на людей, на підлогу або на устаткування; струмінь повітря необхідно направляти тільки вгору.

2.7. Перевірити роботу місцевої витяжної вентиляції і місцевого освітлення.

2.8. Перед початком роботи на рухомому складі слюсар повинен:

Перед продуванням електричних машин і апаратів, необхідно користуватися спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

До постановки на технічне обслуговування рухомий склад слід очистити від забруднень, снігу і льоду. Електричні машини та апарати продути стисненим повітрям.

Під час постановки (виведення) рухомого складу на оглядову канаву ворота повинні бути надійно закріплені у відкритому положенні. Не можна знаходитись на даху і підніжках рухомого складу, а також у отворі воріт.

2.9. Перед виконанням робіт із застосуванням домкратів необхідно переконатися, що на домкраті вказано: інвентарний номер, вантажопідіймальність, дата наступного випробовування.

2.10. Перед початком виконання робіт із застосуванням домкратів їх необхідно оглянути, перевірити роботу блокуючих пристроїв. На електродомкратах перевірити наявність заземлення.

2.11. Слід впевнитися, що навантаження від рухомого складу на вантажопідіймальні механізми не перевищує їх вантажопідіймальності, вантажозахоплюючі пристрої мають бирки або клейма з інвентарним номером і датою випробування.

2.12. Домкрати, які знаходяться в експлуатації, повинні проходити огляд не рідше ніж один раз на рік.

 

2.13. Перед початком ремонту ходових частин, рами, автозчепного пристрою і гальмового обладнання у платформ і напіввагонів необхідно оглянути і привести в повну справність запори бортів і кришок люків. Борти платформ і кришки люків напіввагонів необхідно підняти і закріпити.

2.14. Перед використанням приставних драбин або драбин - стрем'янок необхідно перевірити наявність на їх тятивах інвентарного номера, дати наступного випробування, належність до цеху (дільниці), на тятивах - наявність гумових наконечників (шипів) і стяжок, на східцях і тетивах - відсутність відколів і тріщин. На драбинах-стрем'янках перевірити справність пристрою від самовільного зсуву.

Не дозволяється застосовувати драбини, термін випробування яких минув, збитих цвяхами, без скріплення тятив стяжками і врізання східців в тятиву.

2.15. Про всі виявлені несправності і недоліки необхідно повідомити керівника робіт (майстра, бригадира) і не приступати до роботи до їх усунення.

Завдання на дистанційне навчання:

Законспектувати матеріал і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індивідуальні консультації на вайбер 0669797045


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень