A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

будова і ремонт електровоза

Дата: 26.03.2023 19:30
Кількість переглядів: 100

Тема:

Ремонт струмоприймача

2.2 Ремонт струмоприймача локомотива 4-КП в процесі експлуатації

 

Рама основи не повинна мати перекосу болтів. Погнутих швелери підстави виправляють на плиті. Болтові з'єднання кріплять, а негідні замінюють. Невеликі тріщини заварюють, а шов зачищають. Контактну поверхню в місці приєднання наконечників кабелів лудять припоєм ПОС 40. Пошкоджені або втратили еластичність гумові амортизатори замінюють. Підшипники при наявності на кільцях, сепараторах, кульках тріщин, корозії, збільшенні радіального зазору понад 0,2 мм замінюють. Спеціальним шаблоном перевіряють відстань по діагоналі між отворами для болтів опорних ізоляторів. Ця відстань повинна відповідати креслярським розмірам; різниця відстаней не повинна перевищувати 10 мм. При великих відхиленнях виробляють правку рами в гарячому стані.

Опорні ізолятори з тріщинами, сколами та глазур'ю, пошкодженої на довжині більше 10% шляху можливого перекриття електричним струмом, замінюють. При ослабленні ізоляторів їх пере заливати. Різниця по висоті ізоляторів під один струмоприймач не повинна перевищувати 2 мм. Для усунення перекосів встановлюють шайби між ізоляторами і підставою.

Труби з тріщинами, пропали, вм'ятинами, вигинами в заводських умовах зам?? няют. У депо тріщини, прожоги або вм'ятини глибиною до 3 мм ремонтують постановкою з'єднувальних муфт не більше однієї на трубу і не більше двох на раму.

Полози очищають від старої твердого змащення (графітола), обстуківая молотком; також можна застосовувати пневматичне зубило. Залишки змащення видаляють обертової дротяною щіткою з пневматичним приводом. Перевіряють стан мідних накладок. При їх зносі, пошкодженні виробляють розбірку. Полоз встановлюють на стенд, болти накладок зрубують або відкручують пневматичним гайковертом.

Профіль каркаса перевіряють за спеціальним шаблоном. На ньому ж правлять каркас, щоб угнутості на робочій поверхні не перевищували 2 мм. Каркас повинен мати товщину не менше 1,5 мм. Тріщини і пропалив заварюють електрозварюванням (постійним струмом) або газовим зварюванням.

У вантажних електровозів при поточному ремонті ТР - 3 каркаси полозів, що мають тріщини, товщину стінок менше 1,3 мм замінюють новими. Після ремонту каркаса його знову перевіряють за шаблоном. При необхідності старі отвори для накладок заварюють, розмічають і свердлять нові. На карскас полоза встановлюють мідні вставки. Нові мідні накладки товщиною 6-10 мм розмічають за спеціальним кондуктору. Кінці їх роблять скошеними під кутом 45 °, щоб забезпечити плавність переходу контактного проводу на стику двох пластин. Отвори після свердління баньки під кут 60 °.

на стику двох пластин. Отвори після свердління баньки під кут 60 °.

При складанні після ремонту мастило (солідол) закладається в порожнину між поворотною втулкою і кришкою корпуса. Змащуються солідолом все ковзаючі поверхні клина і корпусу, а також ролики і валики. Пневматичні приводи робиться ревізія, після чого проводиться регулювання струмоприймача.

При ремонті струмоприймача використовуються наступні матеріали пристосування й інструмент:

Мийна корзина.

Газовий пальник.

Обмежувачі розмірів (втулки, валики, прокладки з червоної міді).

Шліфувальний верстат.

Прес - форма.

Шаблон.

Рівень, опущений на лінійку.

Електрод (з алюмінієвого сплаву).

Фтористий натрій.

Графітова мастило СГС - 0.

Молоток

Зубила.

Борідки.

Обтискачі.

Керни.

Напилки

Викрутки.

Шабери.

Гайкові ключі

 

Завдання на дистанційне навчання:

Законспектувати матеріал і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індивідуальні консультації на вайбер 0669797045


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень