A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

ПТЕ та інструкції

Дата: 26.03.2023 19:42
Кількість переглядів: 32

Тема:

Який рухомий склад забороняється розпускати з гірки

 

15.5. Маневри на сортувальних гірках і витяжних коліях

 

15.5.1. На станціях, що мають гіркові пристрої для сортування вагонів, маневри мають проводитись відповідно до інструкцій, затверджених начальником залізничного цеху підприємства, в яких відображається також порядок користування пристроями автоматизації процесу розформування составів (ГАЦ та ін.).

В інструкціях по роботі сортувальних гірок мають передбачатися також заходи, що виключають можливість виходу вагонів з сортувальних колій у протилежну від сортувальної гірки горловину (укладання огороджувальних гальмових башмаків, гальмування відчепів у глибині парку, узгодженість між працівниками сортувальної гірки та сортувального парку тощо).

15.5.2. Перед розпуском вагонів із сортувальної гірки черговий гірки зобов'язаний:

перевірити ступінь вільності колій з боку гірки і наявність проходів на них;

ознайомитися з планом майбутнього розпуску, послідовністю розміщення відчепів, кількістю вагонів у кожному відчепі, ходовими якостями відчепів та іншими необхідними даними;

встановленим на даній станції порядком забезпечити ознайомлення з характером майбутнього розпуску інших працівників, які беруть участь у сортуванні вагонів (операторів розпорядчого та виконавчого постів, складача поїздів, регулювальників швидкості руху вагонів та ін.);

увімкнути пристрої автоматизації сортувальної роботи (ГАЦ та ін.).

15.5.3. Черговий гірки (оператори розпорядчого та виконавчого постів), складачі поїздів, регулювальники швидкості руху вагонів у процесі розпуску повинні регулювати швидкість насування та ступінь гальмування вагонів у залежності від заповнення сортувальних колій, умов проходження відчепів у стрілочній зоні та на підгіркових коліях, розмірів відчепів, чергування призначення відчепів по коліях сортувального парку тощо.

У процесі розпуску черговий гірки, оператори розпорядчого та виконавчого постів повинні стежити за рухом відчепів, перевіряти правильність їх прямування по коліях сортувального парку, контролювати роботу пристроїв автоматизації сортувальної роботи і в залежності від обстановки, що склалася, в разі необхідності коригувати їх роботу.

15.5.4. У разі знаходження на сортувальних коліях вагонів з небезпечними вантажами маневрові диспетчери і чергові сортувальних гірок зобов'язані вести точний облік колій, на яких такі вагони знаходяться.

У процесі розпуску черговий гірки (оператор розпорядчого поста) або гірковий складач за допомогою двостороннього паркового зв'язку або інших видів зв'язку повинен постійно інформувати операторів виконавчих постів, регулювальників швидкості руху вагонів, чергових стрілочних постів про відчепи, які вимагають особливої обережності.

Усі працівники, які беруть участь у розпуску, під час спускання з гірок таких відчепів, а також при розпуску будь-яких відчепів на колії, де знаходяться вагони з небезпечними вантажами, повинні бути особливо уважними, забезпечувати безпеку розпуску та схоронність рухомого складу. Швидкість насування, а також силу гальмування на уповільнювачах регулювати із врахуванням створення необхідних інтервалів між відчепами цих вагонів з іншими вагонами.

Порядок інформації працівників про наявність у составі, що розпускається, і на коліях сортувального парку вагонів з небезпечними вантажами встановлюється в Місцевій інструкції про порядок роботи з вагонами, завантаженими небезпечними вантажами.

15.5.5. Забороняється виконувати маневри поштовхами і розпускати з гірки:

платформи та піввагони, що завантажені вантажами бокової та нижньої негабаритності 4-го, 5-го та 6-го ступенів і вантажами з верхньою негабаритністю 3-го ступеня (при навантаженні призначенням на зовнішню мережу і прибутті з зовнішньої мережі) та відповідних їм ступенів негабаритності згідно до інструкції із перевезення 0 негабаритних, великовагових та довгомірних вантажів коліями залізничного транспорту промислових підприємств;

локомотиви в недіючому стані, крани на залізничному ходу;

технологічний спеціальний рухомий склад та вагони-самоскиди (думпкари);

рухомий склад, що має трафарет “З гірки не спускати” (“Не спускати з гірки”), а також відповідні позначки в документах.

Зазначений вище рухомий склад може прямувати через сортувальну гірку тільки з маневровим локомотивом.

Забороняється пропускати через сортувальні гірки:

завантажені та порожні транспортери, що мають 12 і більше осей, завантажені транспортери зчіпного типу вантажопідйомністю 120 т за наявності в зчепі однієї чи двох проміжних платформ, а також рухомий склад, що має трафарет “Через гірку не пропускати”.

15.5.6. Швидкість розпуску вагонів на сортувальних гірках при різних показаннях гіркових світлофорів, а також умови, що забезпечують безпеку руху і схоронність рухомого складу, встановлюються начальником залізничного цеху підприємства в залежності від місцевих умов і технічного оснащення гірок, та вказуються в інструкції з роботи сортувальної гірки.

15.5.7. Перелік вантажів, з якими заборонено спускати вагони із сортувальної гірки, виконувати маневри поштовхами або необхідно під час спускання дотримуватися особливої обережності, встановлюється у Правилах перевезень небезпечних вантажів по залізницях. На вантажних документах таких вагонів відправником вантажу на станціях навантаження ставиться штемпель “З гірки не спускати” або “Спускати з гірки обережно”.

Завдання на дистанційне навчання:

Законспектувати матеріал і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індивідуальні консультації на вайбер 0669797045


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень