A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Будова і ремонт тепловоза

Дата: 22.10.2023 20:30
Кількість переглядів: 17

Тема: Водяна система ЧМЕ3

Водяна система дизеля призначена в основному для охолодження дизеля так як температура при згоранні палива досягає 2000°С, і такий високий нагрів деталей міг би призвести до значної деформації та розрушення деталей, пригорання масла, і як наслідок заклинювання поршнів в циліндрах. Ще однією задачею водяної системи являється охолодження масла дизеля в водо-масляному теплообміннику, та охолодження турбокомпресора і повітря що нагнітається ним в камеру згорання. Також задачею водяної системи є підігрів дизельного палива в зимову пору року та підігрів сходинки під ногами машиніста. Кількість води в дизелі 400 л, максимальна температура води 85° в основному контурі, та 65° в допоміжному. Подача насоса основного контура 133 200 л/год.

Рисунок 1 – Водяна система дизеля ЧМЭ3:
3 – опалювальна сходинка; 5 – калорифер; 7 – охолоджувач нагнітаючого повітря; 8 – турбонагнітач; 12 – водо-масляний теплообмінник; 13, 47, 50 – патрубки; 14 – колектор гарячої води; 17, 26 – правий і лівий розширювальний бачок; 19 – заливна горловина; 22, 28 – верхні колектори секцій радіатора; 27 – водомірне скло; 29, 37 – водяні секції радіатора; 30, 36 – нижні колектори секцій радіатора; 32 – сигнальна труба; 33 – ручний водяний насос; 41 – рукав; 43 – допоміжний водяний насос; 44 – основний водяний насос; 46 – напорний колектор; 48 – паливопідігрівач; 49 – втулка циліндра; 51 – кришка циліндра; 52 – блок циліндрів; всі інші позиції – трубопроводи

Принцип дії

Основний насос всмоктує охолоджену воду з колектора радіаторів і нагнітає в напірний колектор. З колектора вода по шести патрубкам потрапляє в блок циліндрів охолоджуючи втулки. Потім по патрубкам вода переходить в циліндрову кришку, охолоджує її і по патрубкам подається в колектор гарячої води. Частина води з напірного колектора подається на турбокомпресор і охолоджує його деталі, після вода потрапляє в колектор гарячої води. З колектора гарячої води її частина потрапляє в калорифер, сходинку під ногами машиніста, паливопідігрівач. Охолоджена в цих апаратах вода минаючи радіатор знову всмоктується насосом. Допоміжний насос подає воду в охолоджувач нагнітаючого повітря із охолоджувача подається в водо-масляний теплообмінник, далі вода збирається в нижньому колекторі радіаторів. Допоміжний і основний контури охолодження поповнюються водою з розширювального баку.

Технологія ремонту

Несправностями водяних насосів є спрацювання посадочних місць під шарикопідшипники їх відновлюють осталюванням для встановлення втулок з більшим діаметром. Валики водяних насосів які зношені до граничних розмірів відновлюють хромуванням. Випробовують і обкатують насос на стенді. Випробування на герметичність проводять протягом 5 хв., при тиску 0, 4 МПа. Продуктивність насосу повинна бути 8000 л/год. Водяні радіатори можуть мати механічні пошкодження трубок, тріщини в місцях зварювання і паяння, деформація пластин, корозія бачків. Для чищення радіаторів застосовують 5%-ий розчин соляної або фосфорної кислоти температурою 60-80°С, тривалість промивання 5-15 хв. На герметичність радіатори перевіряють під тиском 0,10-0,15 МПа, протягом 2-3 хв. Або в ваннах підводячи по трубкам стиснуте повітря. Пошкоджені трубки запаюють (не більше 5% трубок радіатора). Зігнуті пластини вирівнюють за допомогою гребінки і плоскогубців.

 

Завдання на дистанційне навчання:

Прочитати, законспектувати, вивчити.

Питання та індівідуальні консультації по вайберу 0669797045


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень