A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

технології

Дата: 17.03.2024 20:43
Кількість переглядів: 9

Тема:

Ландшафтний дизайн як творчий метод облаштування довкілля

Урок 9, 10 (ітоговий)  

Сучасні конструкційні матеріали для ландша­фтного дизайну. Тротуарна плитка. Натураль­ний камінь. Пісок. Галька. Щебінь. Бетон. Ґрунт. Мульча. Плівка. Пластик. Інструмент

Елементи ландшафтного дизайну

Існує багато елементів, що дозволяють прикрасити ландшафт дачі чи прибудинкову територію, зробити її максимально функціональною і виразною.

Будівля — це центральний елемент проектованого простору, навколо якого створюють ландшафтну композицію.

Альтанки, тераси, перго ли — це прості, але привабливі споруди, які дозволяють приємно провести час, відпочиваючи від роботи або сховавшись від пекучого сонця. Вони — ідеальне місце для сніданку або вечері просто неба (мал. 10).

Мал. 10. Зона відпочинку: а — альтанка; б — тераса; в — пергола

Популярним елементом ландшафтного дизайну є різноманітні штучні водойми (мал. 11, а). Вони допомагають збільшити вологість повітря, що позитивно впливає на рослини. Для водойм будь-якого виду готують основу — котлован — з укріпленим дном і периметром. Форма котлована залежить від його призначення та загального стилю дизайну території.

Улюблений багатьма дизайнерами прийом облаштування території — проектування струмка (мал. 11, б). Особливо легко таку ідею можна реалізувати на схилах. Навіть якщо схил невеликий (лише кілька градусів), використовують природний рельєф. На тих ділянках, де неможливо відтворити справжню водну композицію, реально спроектувати «сухий струмок», який являє собою імітацію дна і русла (мал. 11, в).

Мал. 11. Водойма (а), струмок (б) та «сухий струмок» (в) на дачній ділянці

Між спорудами і зонами відпочинку планують місця для клумб, квітників, альпійських гірок, рокаріїв тощо. Необхідно визначити їхню форму, розміри, тип огорожі, види рослин та схему висадки.

Клумби і квітники — поняття близькі, але клумбою називають не кожний квітник. Основними ознаками клумби є чітка форма, переважно геометрична, зазвичай замкнутого контуру. Для посадки на клумбах найчастіше використовують однорічні рослини, рідше — багаторічники.

Існують різні види клумб. Для регулярних клумб характерні чіткі лінії, геометричні форми малюнка. Важливо, щоб на такій клумбі всі рослини цвіли одночасно (мал. 12, а).

Для нерегулярних клумб характерне несиметричне висаджування квітів малими групами, що робить їх більш природним (мал. 12, б).

Килимова клумба являє собою живий килим із чітким малюнком, складеним із низькорослих квітів із різнобарвним листям і одночасним періодом цвітіння (мал. 12, в).

Мал. 12. Види клумб: а — регулярна; б — нерегулярна; в — килимова

Клумба може бути піднятою, якщо вона розміщена на підвищенні. Характерна особливість такої клумби — бордюр заввишки від 20 см, виконаний із різних матеріалів: дошок, цегли, бетону, каменю тощо (мал. 13, а).

До квітників можна віднести міксбордери, рабатки. За певними ознаками вони схожі з клумбами.

Міксбордер — клумба змішаного типу, вільної форми. Зазвичай це заквітчана смуга уздовж огорожі, стіни будинку або садової доріжки (мал. 13, б). Зовнішній вигляд такого квітника змінюється протягом сезону. Спочатку цвітуть одні рослини, потім відцвітають і змінюються іншими. Такий квітник може складатися з багаторічних, однорічних рослин і їх комбінації.

Мал. 13. Піднята клумба (а) та міксбордер (б)

Рабатка — це квітник у формі стрічки завширшки від 40 до 150 см. Розташовують рабатку найчастіше вздовж доріжки в саду або парку. Її довжина обмежується довжиною цієї доріжки (мал. 14, а).

Одним із популярних видів квітника є рокарій (мал. 14, б). Його особливість — це камені як невід’ємна частина композиції. Рокарій може містити не тільки квіти, а й чагарники і карликові дерева (найчастіше хвойних порід).

Мал. 14. Квітники: а — рабатка; б — рокарій

Альпійська гірка, або альпінарій, являє собою природне або штучне підвищення землі з каменями, на якій можуть рости як низькі чагарники, так і вічнозелені та трав’янисті рослини (мал. 15).

Мал. 15. Альпійська гірка: а — зовнішній вигляд; б — ескіз

Для створення альпінарію формують основу зі щебеню, гравію або битої цегли і присипають грубозернистим піском або галькою. Після цього укладають шар ґрунту, на якому розміщують камені, бажано асиметричної форми. Великі камені укладають ближче до землі, а наверху розташовують дрібніші. Камені пересипають підготовленим ґрунтом, у який висаджуватимуть рослини.

У верхній частині садять невеликі деревця й низькорослі чагарники. Доцільно використовувати як листяні, так і хвойні породи. Тоді не тільки влітку, але і взимку альпійська гірка тішитиме око. Із хвойних рекомендують висаджувати ялівець, тую, гірську сосну. Вибір листяних порід значно ширший. Багаторічні трави забезпечать чудове озеленення для гірки. Цікавий декоративний ефект створять папороті. Рослини потрібно добирати з урахуванням їх сумісності. Час цвітіння також має важливе значення: коли в’януть одні квіти, розпускатимуться інші. Перевагу слід надавати багаторічним квітам, щоб не здійснювати посів щорічно.

Зручні й стильні доріжки, розкидані територією, не тільки з’єднують споруди, але й необхідні для проходу між деревами і чагарниками та для догляду за городом. Їх оформлення формує вигляд саду, дачі (мал. 16). На таких ландшафтах краще виглядатимуть криволінійні, звивисті стежки.

Мал. 16. Доріжки як елемент ландшафтного дизайну

Рослини в ландшафтному дизайні

Рослини є найважливішою частиною дизайну земельної ділянки. Вдало дібрані дерева, чагарники, квіти й трави можуть кардинально змінити будь-який ландшафт. По обидва боки від доріжок зазвичай розплановують клумби. Вони можуть бути різними за формою, симетричними чи асиметричними.

На терасі, в альтанці, біля басейну чудово виглядають вазони та горщики з квітами. Альтанку прикрасять ліани та кашпо з ампельними рослинами (мал. 17). Ампельні рослини — це ті, що мають довге гнучке стебло. Таке стебло не в змозі підтримувати себе, тому потребує опори або звішується вниз.

Мал. 17. Оздоблення тераси: а — ліанами; б — ампельними рослинами

Важливим у дизайні садової ділянки є правильне використання та поєднання кольорів. Колористика дозволяє візуально збільшувати або зменшувати простір, освітлювати темні куточки, створювати цікаві акценти.

Під час вибору колірної гами ділянки необхідно враховувати всі її колірні особливості, а також колір будинку, паркана та господарських будівель. Загальне колірне рішення може бути створене на основі контрасту кольорів або, навпаки, поєднанням різних відтінків одного кольору. Так, на тлі темної стіни будинку доцільно висаджувати світлі квіти зі світло-зеленим або сірим листям. Будинок білого кольору буде виглядати ефектніше в оточенні яскравих квітів і темно-зеленого листя. Біля будинку із червоної або теракотової цегли рослини можуть бути холодних або нейтральних тонів. Колористичне сприйняття одного й того самого кольору може змінитися залежно від того, з яким кольором він сусідить. Світлі кольори будуть чудовим фоном для тінистих ділянок.

Під час формування клумби чи квітника ураховують колірну гаму всіх квітів, що будуть висаджені. Червоний, жовтий і помаранчевий кольори є «активною» частиною клумби, їх ще називають теплими кольорами колірного кола (мал. 18). З них формують основний малюнок клумби, який привертатиме до себе увагу. Пасивною частиною є холодні кольори, які використовують для створення фону (зелений, синій, фіолетовий).

Мал. 18. Колірне коло

Найбільш контрастними і водночас гармонійними є кольори, розташовані в колірному колі одне навпроти одного (червоний і зелений, помаранчевий і синій, жовтий і фіолетовий). Такі поєднання трапляються в природі. Червоний і зелений — це троянда, а поєднання жовтого і фіолетового нагадує братки (віола) (мал. 19).

Мал. 19. Контрастність кольорів у природі: а — троянди; б — братки

Для посадки на клумби використовують однорічні або багаторічні, квітучі або неквітучі рослини.

Дізнайтеся більше

Dubai Miracle Garden, який відкрився 2013 року, — найбільший квітковий парк світу. І це не дивно, адже масштаби парку вражають — на площі понад 6 гектарів росте близько 45 млн квітів. Парк створений на місці пустелі, тож недарма його називають «кольоровим оазисом». Ландшафтні дизайнери створили неймовірні квіткові композиції — арки різної форми, що розкинулися над пішохідними доріжками, вінтажні автомобілі, декоровані квітами, квіткові скульптури тварин. Алеї парку вкриті навісом із різнокольорових парасольок. Усе це створює атмосферу чарівництва, незвичайної казки.

Однорічні рослини висаджують насінням, вони ростуть протягом лише одного сезону. Це дзвіночки, волошки, дельфініуми, календула, адоніс, соняшник, бархатки, крокуси тощо (мал. 20).

Мал. 20. Однорічники: а — крокуси; б — волошки; в — календула; г — петунії

Багаторічні квітучі рослини мають тривалий термін зростання. Такі рослини можуть формувати клумбу впродовж декількох років, при цьому не потрібно виконувати пересадку або додатковий посів. До багаторічних квітучих рослин належать анемони, астильби, айстри, гіацинти, гладіолуси, дицентри, конвалії, примули, нарциси тощо (мал. 21).

Мал. 21. Багаторічники: а — анемони; б — астильби; в — айстри; г — гіацинти

Найкращим варіантом вважають клумби змішаного типу. Це поєднання квітучих рослин із декоративно-листяними, наприклад хостою чи декоративною капустою (мал. 22).

Мал. 22. Декоративно-листяні рослини: а — хоста; б — декоративна капуста

Хоста — вічнозелена рослина. Вона не потребує особливого догляду, необхідні лише своєчасний полив, прополювання та сезонне внесення добрив. Головні переваги цієї рослини — морозостійкість і тінелюбність.

Декоративна капуста гармоніює з помаранчевими, жовтими квітами, такими як чорнобривці, настурція, фізаліс. Також вона органічно поєднується з амарантами, віолою, айстрами, жоржинами.

Усі рослини на клумбах потребують певного догляду. Щоб рослини краще приживалися, цвіли й розвивалися, їх необхідно поливати й підживлювати спеціальними добривами. Одним із заходів догляду за рослинами є мульчування ґрунту. Мульчу розкладають на поверхні обробленого ґрунту, щоб запобігти випаровуванню вологи біля коріння рослини та росту бур’янів. Вона також сприяє розмноженню й ефективній життєдіяльності мікроорганізмів у ґрунті, захищає рослини від шкідників, перешкоджає розбризкуванню ґрунту під час поливу. Як мульчу використовують кору, тирсу, щепу, траву, солому, покривний матеріал (мал. 23).

Мал. 23. Мульчування ґрунту

Розробка віртуального проекту

Сьогодні для створення ландшафтних проектів дизайнери використовують спеціальні комп’ютерні програми. Однією з найпростіших програм, яку може опанувати дачник, котрий володіє комп’ютером на рівні «початківець», є програма Google SketchUp. Ви можете створювати модель садової ділянки в об’ємному вигляді, при цьому об’єкти не потрібно малювати вручну: у базі даних багато різних видів рослин і споруд. У разі, якщо ви не знайшли потрібного об’єкта, то за допомогою інструментів на панелі можна легко самостійно намалювати цей об’єкт.

Програма для ландшафтного дизайну X-Designer також дозволяє моделювати дачну ділянку в об’ємному вигляді. У цій програмі можна змінювати не лише погодні умови, а й освітлення, що дозволяє побачити вигляд вашої ділянки в темний і світлий час доби та за необхідності додати/прибрати світильники на ділянці. У базі X-Designer також є асортимент рослин та об’єктів для моделювання ландшафтного дизайну. Це дає змогу швидко й зручно створити проект вашої ділянки (мал. 24).

Мал. 24. Розробка віртуального проекту: а — моделювання ландшафту на площині; б — 3D-візуалізація ландшафтного дизайну

Комп’ютерна програма Sierra Land Designer 3D дозволяє проектувати ландшафт у 3D і 2D-форматах.

Дізнайтеся більше

Найстаріший трояндовий кущ росте в німецькому місті Хільдесхайм, поряд із кафедральним собором. За легендою, його вік перевищує 1000 років. Учені вважають, що реальний вік рослини становить не менше 400 років. За цей час кущ перетворився на величезне дерево, яке щорічно вкривається тисячами чудових блідо-рожевих троянд. Під час Другої світової війни стебло пошкодив вогонь, але вже наступного року кущ знов ожив, пустив нові пишні пагони і зацвів ще рясніше.

 

Урок 10

Тема: Декоративна дендрологія. Біоніка

 

 Квітникарство  — галузь рослинництва, що займається селекцією і вирощуванням рослин з декоративними цілями: для зрізування букетів, створення оранжерей і зелених насаджень відкритого ґрунта, а також для прикрашання житлових і виробничих приміщень.

Квітникарство — один з напрямів декоративного садівництва. Воно має справу з вирощуванням рослин для прикрашання парків і скверів. Займатися квітникарством люди почали з глибокої древності.

Квіти, які розвиваються за один рік називаються однорічними. Деякі з них мають короткий період розвитку, і їх зазвичай висівають кілька разів за літо. Більшість рослин цієї групи розмножуються насінням.

         До групи дворічників належать ті рослини, які цвітуть і дають насіння на наступний рік. Всі рослини розмножуються насінням.

         Багаторічні квіти на одному місці ростуть декілька років. Трав’янисті надземні частини рослини щорічно на зиму відмирають, а коріння залишаються живими і перезимовують. Навесні від них відростають нові рослини.

         Однорічні.  Серед однорічників найбільш поширеними є: петунія, волошка, космея, ешольція, жоржина мінлива, майори, чорнобривці, ротики садові, вербена, агератум, шавлія блискуча (сальвія), матіола.

Петунія. Рослини можуть бути як високі так і низькі, а також звисаючі з простими чи махровими квітами найрізноманітніших відтінків: білі, рожеві, червоні, сині та фіолетові, а також комбінованих кольорів. Розмножують петунію  в основному насінням. Насіння зберігає схожість до чотирьох років. Після посіву сходить через 7 – 9 днів. Можна висівати як в парник так і просто у відкритий грунт. Рослини масово цвітуть на сонячних відкритих місцях. Використовують для вирощування в балконних ящиках, вазонах, на клумбах.

Ешольція. Однорічна рослина з оригінальними великими квітами. Квіти мають дуже яскравий окрас. Цвіте рясно та довго. Чудова прикраса для бордюрів. Хоча рослина і однорічна, та якщо насіння достигає і висипається в грунт, то багато  перезимовує і сходить наступного року.

Майори. Рослини бувають високорослі з великими квітами і низькорослі з дрібними квітами. Цвітуть рясно та довго на сонячних захищених від вітру місцях. Можна висівати як в парник так і в відкритий грунт. Використовується для квітників, клумб, бордюрів.

Чорнобривці. Рослини бувають високорослі та низькорослі, розлогі та прямостоячі. Особливу красу придають яскраві кольори,  та вишукані  суцвіття. Дуже добре витримують спеку. Цвіте від літа до перших приморозків. Незамінна культура для озеленення.

Матіола. Цінують за велику кількість квіток, що мають стійкий п’янкий аромат увечері. Можна висівати декілька разів протягом літа. Рекомендується як доповнення до змішаних квітників, бордюрів, присадибних ділянок. Невибаглива до умов вирощування.

Дворічні. Серед дворічників найчастіше використовуються братки, стокротки, гвоздика бородата, дзвоники.

Братки. Компактна ранньоквітуча рослина з великими квітами. Цвіте довго та рясно. Висівають в парник, а потім в грунт. Ідеальний сорт для великих і маленьких клумб, у садах, для контейнерів.

Гвоздика бородата. Рослина відмінно підходить для професійного вирощування на зріз. Має надзвичайно великі, кулеподібні суцвіття з різноманітним забарвленням. Стебла довгі та міцні. Відзначається рясним та тривалим цвітінням. Зацвітає у перший рік посадки.

Багаторічні. Багаторічники мають багато цінних якостей. Більшість їх невимогливі, можуть рости на одному і тому ж місці 6-8 років, і при цьому масово цвісти. Найбільш поширені: гладіолуси, жоржини, канни, лілії, іриси, півонії, флокси, троянди і багато інших. Розмножуються в основному діленням кущів (коріння, бульб, цибулин), а деякі і насінням.

Поєднання квітів. При доборі рослин у композиції важливо дотримуватися основного правила – дотримання біологічної єдності та гармонії. Необхідно врахувати їхні вимоги до умов зростання, знати висоту та діаметр суцвіть дорослих рослин. Щоб квітник тішив погляд весь сезон, добирати рослини потрібно з урахуванням термінів цвітіння. Буде потрібно щонайменше сім різних  рослин, які будуть цвісти по черзі, змінюючи одна одну, і квітник не втратить декоративності з ранньої весни до пізньої осені. Але чим більше видів, тим складнішим є догляд, особливо якщо вони складають єдину композицію. Важливо підібрати рослини таким чином, щоб зів’ялі квітки і листя не псували загальної картини. Щоб полегшити собі догляд за ними, на найбільш важливих ділянках – біля будинку, альтанок, зон відпочинку – можна розбити парадні квітники з більш гарних, але вибагливіших до догляду культур.

         У квітковій композиції мають бути головні, другорядні елементи та тло. Важливо визначити, де й у якій формі зробити колірні акценти. Добираючи рослини, потрібно враховувати їхній силует, пропорції, кольори, запах, форму  й відтінок листя. Часто вдалим буває сполучення квітів із квітучими чагарниками або вічнозеленими породами, тоді й узимку квітник не здаватиметься безжиттєвим. Велике значення зорові ефекти. Наприклад, яскраві кольори здаються ближчими, а бліді – віддаленішими. Сполучення червоного з блакитним викликає почуття дисгармонії, якщо вони не розділені білим. Квітники влаштовують із одного виду рослин різних сортів, наприклад, ірисів, флоксів, лілійників, лілій. Або монохромні квітники – з різними рослинами, але з квітучими в однаковій колірній гамі – білій, жовтій, червоній, синій.

https://www.youtube.com/watch?v=uiN8NLzfOF0

Завдання на дистанційне навчання:

Прочитати матеріал, подивитися відео, зробити проект своєї садової ділянки і прислати на вайбер, телеграм 0956272794. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень