A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Виробниче навчання

Дата: 14.04.2023 21:05
Кількість переглядів: 50

Виробниче навчання  14.04.2023-21.04.2023

https://danube.pto.org.ua/index.php/component/k2/item/160-tema-4-4-elektromontazhni-materiali-detali-ta-virobi

ТЕМА УРОКУ:   З'єднання, відгалуження та окільцювання жил проводів і кабелів.                    

Правила оброблення проводів і кабелів. Способи з’єднання жил проводів та кабелів при підключенні до контактних  виводів електрообладнання. Способи з’єднання проводів мережі з проводами освітлювальних затискачів.

Способи опресування: обтиснення, суцільне та комбіноване обтиснення, інструмент та пристрої.

Виконання з'єднань.

 

 

Допускається виконувати з'єднання провідників не тільки в розподільних і відгалужувальних, але і в монтажних (установчих) коробках. Робити це рекомендується шляхом опресування, зварювання, скруток з наступною пайкою (із застосуванням потужного паяльника і універсального флюсу, щоб не перегріти ізоляційну оболонку) або зварюванням, болтовими та гвинтовими затискачами, а також за допомогою затисків WAGO.

 

 

Опресування — це з'єднання провідної жили з наконечником або гільзою внаслідок спільної деформації, яка створюється за допомо­гою формоутворюючого інструмента. Опресування алюмініє­вих і мідних жил викону­ють способами місцевого втискання, об'ємного втискання та комбінованим, тоб­то обома попередніми спосо­бами разом. Перед опресуванням з проводів знімають ізоляцію на довжину 5-7 см за допомогою ножа або спеціальних кліщів для зняття ізоляції. Під час   опресування жил місцевим втисканням зубами пуансона 1 в одному чи кількох місцях створюється вели­кий тиск на наконечник або гільзу 4, які вміщені в матрицю 2, внаслідок чого створюється добрий електричний контакт між наконечником (гільзою) та струмопровідною жилою 3. При опресуванні жил об'ємним способом великий тиск і відповідно добрий електричний контакт створюється по всій поверхні обтискання. Під час опресування жил комбінованим способом електричний контакт поліпшується внаслідок додаткового створення великого тиску в місці втискання зуба пуансона. Ці способи розглянуті для монолітних проводів.

При з'єднанні багатожильних мідних проводів перерізом до 10 мм2 перед опресуванням зні­мають з кінців жил ізоляцію, зачищають їх до блиску і накладають одна на одну, обгортають мідною або ла­тунною стрічкою шириною 18—20 мм і товщиною 0,2— 0,3 мм й обтискають ручни­ми кліщами типу ПК-2. З'єднання одножильних мідних проводів опресуванням у тонкій стрічці. З'єднання багатожильних алюмінієвих проводів і кабелів проводять за тією ж технологією, але замість стрічки ви­користовують калібровані мідні гільзи.

 

 

 

 

Електрозварювання змінним струмом методом контактного розігрівання (бездугове зварювання) використовують для з'єднання та розгалуження алюмінієвих одножильних проводів перерізом 2,5—10 мм2.

Газове зварювання використовують для з'єднання і розгалужен­ня одно- і багатожильних мідних та алюмінієвих проводів і кабелів перерізом 16—120 мм2. Зварювання мідних одножильних проводів з перерізом 2,5-4 мм2 виконують так само як і зварювання алюмінієвих жил. З'єднання алюмінієвих жил з алюмінієвими проводять у такій послідовності:

1) знімають ізоляцію спеціальними пристроями або ножем дов­жиною 5-7 см;

2) зачищають жили до металічного блиску і скручують;

3) змазують кінці скручених жил на відстані 5—6 мм від їх торців шаром флюсу ВАМИ, не допускаючи його попадання на ізоляцію;

4) розміщують жили вертикально і затискають їх у тримачі;

5) притискають до жил вугільний електрод і тримають його до розплавлення алюмінію й утворення зварної кульки;

6) вимикають зварювальний апарат не відриваючи електрод, щоб запобігти розбризкуванню розплавленого металу;

7) усувають залишки флюсу та шлаків, промивають місце зва­рювання бензином і покривають вологостійким лаком;

8) ізолюють місце зварювання ізоляційною стрічкою або одяга­ють ковпачки.

При з'єднанні алюмінієвих жил з мідними знімають ізоляцію з кінців алюмінієвої жили на відстані 60 мм, а з кінця мідної — на відстань 20—30 мм. Скручують зачищені жили так, щоб на мідну жилу були навиті три-чотири витки алюмінієвої жили. Далі операції виконують так, як зазначено вище. Проте таких з’єднань краще уникати або використовувати, де немає великих навантажень і агресивних середовищ.

Наконечники при окінцюванні алюмінієвих жил можна зварю­вати з жилою напівавтоматично або аргонодуговим ручним зварю­ванням неплавким (вольфрамовим) електродом. Для захисту зварю­вальної ванни від кисню використовують інертний газ - аргон. Зварювання проводять з використанням присаджувального дроту з алюмінієвого сплаву.

Пропан-кисневе зварювання використовують для з'єднання і відгалуження алюмінієвих жил перерізом до 35 мм2. З'єднання, відгалуження й окінцювання алюмінієвих жил перерізом 50-240 мм2 і 300-1500 мм2 виконують у сталевих формах.

 

 

 

Паяння з'єднань і розгалужень мідних і алюмінієвих проводів, а також напайка на них наконечників здійснюється на будь-яких перерізах жил, хоча алюміній паяється набагато важче. Цей спосіб дуже поширений. 3’єднання мідних бага­тожильних проводів паянням відбувається як з попереднім скручуванням так і за допомогою мідних гільз та олов'яно-свинцевого припою ПОС-30.

Мідні жили перерізом до 10 мм2 можна з'єднати скручуванням (мал. 28.3) з подальшим паянням. Перед паянням з проводів знімають ізоляцію на довжину 5-7 см за допомогою ножа або спеціальних кліщів для зняття ізоляції, кінці жил очищу­ють від окису. Розплавлення припою здійснюється полум'ям паяль­ної лампи. Для кращого схоплення припою використовують флюси — каніфоль або паяльну пасту.

Для з'єднання паянням алюмінієвих одножильних проводів перерізом до 10 мм2 використовують спеціальні припої, що містять цинк і алюміній та мають різні темпе­ратури плавлення. Зачищають кінці жил, з'єднують їх скручуван­ням, утворюючи в місці їх дотикання жолобок. З'єднання нагрівають паяльною лампою, припій плавлячись облужує і заливає жолобок. При паянні багатожильних алюмінієвих проводів попередньо облужують всі жилки. Після паяння, місця з'єднань або окінцювань ре­тельно прочищають, покривають лаком та ізоляційною стрічкою. За допомогою паяння можна з'єднати мідні жили з алюмінієвими. Для цього використовують припої для алюмінію і попередньо облужують кінці мідних жил припоєм ПОС-60. Проте таких з’єднань краще уникати або використовувати, де немає великих навантажень і агресивних середовищ.

Паяння мідних та алюмінієвих проводів великих перерізів виконують шляхом занурення в розплавлений припій з попереднім ретельним очищенням від окислів.

 

Паяння.

Зварювання.                                                                      

Скрутка.

 

Болтові та гвинтові затискачі. З'єднання, розгалуження і приєднання алюмінієвих і мідних жил проводів і кабелів виконують також механічним способом за допомогою затискачів.

Таке з'єднання використовують для приєднання алюмінієвих і мідних жил до виводів електроустаткування, а також окінцювання цих жил перерізом 2,5—120 мм2 способом закручування в кільце для приєднання до гвинтових затискачів, а також для з’єднання алюмінію з міддю.

У за­тискачах з рознімним пластмасовим корпусом виконують розгалуження від магістральної мережі без її розрізання.

Перед з’єднанням з проводів знімають ізоляцію на довжину 0,5-1 см за допомогою ножа або спеціальних кліщів для зняття ізоляції.

Під час приєднання одножильних проводів до гвинтових затискачів слід дотримуватися таких правил:

1) гвинтові затискачі повинні мати обмежувальну шайбу-зірочку, яка б запобігала витисканню жили і антикорозійне покриття;

2) для зачищення жил користуються кварце-вазеліновою пас­тою, технічним нейтральним вазеліном або скляною шкіркою чи наждачним папером.

 

 

Окінцювання проводів для приєднання до затискачів електроприймачів при перерізі одножильних проводів до 10 мм2, а багатожильних до 2,5 мм здійснюється простим зачи­щенням кінця жили під пестик на довжину, яка залежить від перерізу провода та величини кільця. Кінець жили вводять під затискач або попередньо згинають у ви­гляді кільця за годиннико­вою стрілкою. Кінець багатожильного про­воду перед цим обов'язково скручують і пропаюють. В окремих випадках в середи­ну кільця встановлюють пістон. Жили перерізом понад 10 мм2 окінцьовують напресованими наконечниками.

 

Затиски WAGO. Використовуються для монолітних алюмінієвих та мідних проводів перерізами 0,5-4 мм2. Багатодротяні проводи даних перерізів можна з’єднувати в роз’ємних затисках. Для з’єднання зачищається ізоляція на довжину 0,5-1 см і проводи просто вставляються в затиск WAGO. Лише для затисків, необхідно спочатку підняти затискач, а після вставлення проводу опустити його і затиснути провід.

Порівняно з іншими способами з’єднання затиски WAGO роблять процес розключення розподільних коробок менш трудомістким та швидшим зі збереженням тих самих показників якості і надійності.

 

 

 

 

Після виконання з’єднань жил проводів і кабелів виконується їх ізоляція за допомогою ізоляційної стрічки, ізоляційних ковпачків та ін. Затиски WAGO, клемні переходи не потребують ізолювання, оскільки їх корпус передбачає ізоляцію. В деяких випадках болтові з’єднання відповідно до їх розміщення та конструкції також не потребують ізолювання.

Ізоляція ізолентою

Ізоляція термотрубкою

Ізоляція ковпачками

Виробниче навчання  14.04.2023-21.04.2023

https://danube.pto.org.ua/index.php/component/k2/item/160-tema-4-4-elektromontazhni-materiali-detali-ta-virobi

ТЕМА УРОКУ:   З'єднання, відгалуження та окільцювання жил проводів і кабелів.                    

 

 

Кабельні наконечники.

https://takel.ua/nakonechniki-konnektory-i-soediniteli-kabelnye/nakonechniki-kabelnye-slabotochnye/

 

Види кабельних наконечників та гільз.

https://ital-tecno.com.ua/vidy-kabelnyh-nakonechnikov-i-gilz

 

Види, класифікація кабельних наконечників.

https://vse-e.com/ua/novosti/kabelnye-nakonechniki-vidy-klassifikatsiia


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень