A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

будова і ремонт електровоза

Дата: 14.04.2023 21:49
Кількість переглядів: 33

Тема:

Станина, підшипникові щити

Підшипникові щити електричних машин служать в якості сполучних деталей між станиною і якорем, а також опорною конструкцією для якоря, вал якого обертається в підшипниках, встановлених у щитах.

Підшипникові щити електричних машин постійного струму виготовляють методом лиття (переважно зі сталі, рідше з чавуну і сплавів алюмінію), а також зварювання або штампування. У центрі щита є розточування під підшипник, в якій встановлюють кульковий або ролі -новий підшипник кочення. У потужних машинах постійного струму в ряді випадків використовують підшипники ковзання.

Електрична машина QO станиною для кріплення на опорній конструкцій і підшипниковий щитом для кріплення на виконавчому механізмі. /- Збудник, 2 і 4 -передній і задній підшипникові щити, j - станина, 5 - зубчаста шестірня. Підшипникові щити електричних машин постійного струму виготовляють методом лиття (переважно зі сталі, рідше з чавуну і сплавів алюмінію), а також зварювання або штампування. У центрі щита єрозточування під підшипник, в якій встановлюють кульковий або роликовий підшипник кочення.

Вентилі й радіатори трансформаторів, а також підшипникові щити електричних машин та інші аналогічні частини забороняється використовувати для упору домкратів та кріпленнястроп.

При установці і фіксації контрольними шпильками кришок підшипникових щитів електричних машин забороняється збіг отворів перевіряти пальцями. Слід остерігатися попадання пальців рук в місця роз'єму щита.

Знімачі для зняття шківів інапівмуфт з валів електричних машин. а - ручний. 6 - гідравлічний. Щоб отримати доступ до обмоток, знімають передній і задній підшипникові щити електричної машини, попередньо відвернувши болти, що кріплять щити до станини.

Знімачі для стягуванням шківів інапівмуфт з валів електродвигунів. Щоб отримати доступ до обмоток, знімають передній і задній підшипникові щити електричної машини, попередньо відвернувши болти, що кріплять щити до станини. При розбиранні машин потужністю до 25 кет для демонтажу підшипникових щитів і виведення ротора із статора застосовують консольне пристосування (мал. 78), підвішують до гака пересувного козлового крана. Pазборку більш потужних машин виробляють за допомогою монорельсового пристрою, що складається з рейки, що прикріплюється до станини, і комплекту роликів. Pвіді із статора виводять обережно, щоб не пошкодити лобові частини обмотки статора. При зніманні щита з підшипником ковзання попередньо піднімають мастильне кільце, щоб не пошкодити його.

Знімачі для втасківанія шківів і напівмуфт з валів електродвигунів. Щоб отримати доступ до обмоток, знімають передній і задній підшипникові щити електричної машини, попередньо відвернувши болти, що кріплять щити до станини.

Спеціальне з'єднання. Тип II. | Спеціальне з'єднання. Тип III. Вимога цього параграфа не поширюється на болти і гайки, які недоступні для відгвинчування в зібраних виробах, а також на болти і гайки підшипникових щитів електричних машин потужністю понад 100 кет.

Допустимі радіальні зазори в підшипниках кочення. | Приварювання до станини чавунної лапи електродвигуна. |Pемонт станини і підшипникових щитів.

Станини і підшипникові щити. До найбільш поширених пошкоджень станин і підшипникових щитів електричних машин відносяться поломка лап кріплення і ушкодження різьби в отворах станини, тріщини підшипникових щитів, знос центрирующей заточки (замка) для з'єднання щита із станиною статора, знос посадочної поверхні під підшипник, обрив болта в різьбових отворів станини .

Віджимною болт. Ці пристосування засновані на принципі гвинтового преса або домкрата. Часто пристосування для розбирання поєднане з конструкцією самих деталей машини. Наприклад, у фланцях підшипникових щитів електричних машин, крім отворів для крепящих болтів, ввертають в торець станини, передбачаються ще два діаметрально розташованих отвори з такою ж різьбленням, яку мають отвори в станині.

Знімання підшипникового щита за допомогою віджимного болта. Ці пристосування побудовані за принципом гвинтового преса або домкрата. Часто пристосування для розбирання поєднане з конструкцією самих деталей машини. Наприклад, у фланцях підшипникових щитів електричних машин, крім отворів для крепящих болтів, ввертають в торець станини, передбачається ще два діаметрально розташованих отвори з такою ж різьбленням, яку мають отвори в станині.

Завдання на дистанційне навчання:

Законспектувати матеріал і вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індивідуальні консультації на вайбер 0669797045


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень