A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

гальма рухомого складу

Дата: 29.10.2023 22:07
Кількість переглядів: 13

Тема: Дії машиніста під час вимушеної зупинки поїзда на перегоні

16.43 Під час вимушеної зупинки поїзда на перегоні машиніст зобов'язаний:

зупинити поїзд по можливості на майданчику і прямій ділянці шляху, а то й потрібно екстреної зупинки;

привести в дію автогальма поїзда і допоміжне гальмо локомотива, на спеціальному самохідному рухомому складі - автогальма, а при наявності приладів управління і допоміжне гальмо;

негайно оголосити через радіозв'язок про зупинку машиністам локомотивів і моторвагонних поїздів, що прямують по перегону, і черговим по станціях, що обмежують перегін, які повинні негайно доповісти про це поїзного диспетчера. Крім того, машиніст пасажирського поїзда зобов'язаний повідомити про причину зупинки начальнику (механіку-бригадиру) пасажирського поїзда по радіозв'язку, а машиніст спеціального самохідного рухомого складу - керівнику робіт в господарчому поїзді;

якщо зупинка не пов'язана із затримкою поїзда біля світлофора із заборонним показанням, з'ясувати її причини і можливість подальшого руху;

якщо рух поїзда не може бути відновлено протягом 20 і більше хвилин, і немає можливості утримати поїзд на місці на автогальмах, привести в дію ручне гальмо локомотива, спеціального самохідного рухомого складу і подати сигнал для приведення в дію наявних в складі ручних гальм (провідниками пасажирських вагонів, кондукторами, керівником робіт у господарчому поїзді). У поїздах, де таких працівників немає, помічник машиніста повинен укласти під колеса вагонів наявні на локомотиві гальмівні башмаки, а при нестачі їх, крім того, привести в дію ручні гальма вагонів у кількості та у відповідності з порядком, встановленим Начальником Білоруської залізниці;

додатково повідомити через поїзний радіозв'язок чергового по станції або поїзного диспетчера про причини зупинки та необхідні заходи по ліквідації перешкод, що виникли для руху. При несправності поїзного радіозв'язку повідомлення черговому по станції або поїзного диспетчера передати з найближчого пункту, що має телефонний зв'язок (через помічника машиніста, кондуктора, провідника пасажирського вагона, керівника робіт в господарчому поїзді);

спільно з усіма працівниками, які обслуговують поїзд, вжити заходів до усунення виниклої перешкоди для руху, а в необхідних випадках забезпечити огородження поїзда та суміжної колії.

При обслуговуванні локомотивів пасажирських поїздів одним машиністом виконання операцій по закріпленню і огорожі поїзда проводиться начальником (механіком-бригадиром) пасажирського поїзда та провідниками вагонів за вказівкою машиніста, переданому по радіозв'язку.

16.44 Огорожа поїзда, що зупинився на перегоні, проводиться:

пасажирського - при затребування відновного або пожежного поїзда, а також допоміжного локомотива - негайно після виклику;

якщо поїзд був відправлений під час перерви дії всіх засобів сигналізації та зв'язку, - негайно після зупинки поїзда.

У всіх випадках негайно має бути огороджене місце перешкоди для руху поїздів на суміжній колії двоколійного або багатоколійного перегону і в першу чергу з боку очікуваного поїзда.

Порядок огородження визначається Інструкцією з сигналізації на Білоруській залізниці, а порядок дії працівників - Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на Білоруській залізниці.

16.45 На ділянках, обладнаних автоблокуванням, при зупинці на перегоні пасажирського поїзда провідник останнього пасажирського вагона зобов'язаний перевірити видимість поїзних сигналів, уважно спостерігати за перегоном і у випадку появи слідом йде поїзда вжити заходів до його зупинки.

16.46 Якщо поїзд зупинився на підйомі і в хвості немає штовхача, машиніст за необхідності може осадити поїзд на більш легкий профіль того ж перегону.

В цьому випадку попереду поїзда, що осаджується повинен знаходитися працівник локомотивної бригади, головний кондуктор чи керівник робіт в господарчому поїзді. Швидкість осаджування поїзда повинна бути не більше 5 км / год.

Осаджування не допускається:

пасажирських поїздів у всіх випадках;

на перегонах, обладнаних автоблокуванням або автоматичною локомотивною сигналізацією;

під час туману, хуртовини і при інших несприятливих умовах, коли сигнали важко помітні;

якщо поїзд, що зупинився був відправлений під час перерви дії всіх засобів сигналізації та зв'язку.

При зупинці на підйомі поїзда, вага якого перевищує норму за умовами зрушення з місця на даному підйомі та осаджування якого не допускається, машиніст повинен негайно викликати допоміжний локомотив.

Перелік таких місць і вагових норм встановлюється Начальником Білоруської залізниці.

16.47 Поїзд може бути повернутий з перегону назад на станцію відправлення тільки за розпорядженням чергового по цій станції відповідно до порядку, встановленого Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на Білоруській залізниці.

16.48 Якщо поїзд не може самостійно слідувати після зупинки, він виводиться з перегону допоміжним локомотивом відповідно до порядку, встановленого Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на Білоруській залізниці. У цій інструкції встановлюється і порядок дії локомотивних бригад при розриві поїзда.

На ділянках, обладнаних автоблокуванням і поїзним радіозв'язком, для надання допомоги що зупинився на перегоні поїзда може бути використаний локомотив, що йде слідом вантажного поїзда і у виняткових випадках дозволяється проводити підштовхування слідом поїздом нормальної ваги та довжини.

Під час вимушеної зупинки на перегоні моторвагонного поїзда і неможливості його подальшого самостійного руху дозволяється чіплялися до нього слідом йде моторвагонний поїзд для виведення здвоєним составом на станцію.

16.49 Якщо затребуваний відновлювальний або пожежний поїзд, а також допоміжний локомотив, то поїзд, що зупинився не може почати рух, поки не прибуде затребувана допомога або не буде виданий новий відповідний дозвіл на рух.

Порядок витребування, призначення та руху відбудовних чи пожежних поїздів і допоміжних локомотивів, а також порядок з'єднання на перегоні двох моторвагонних поїздів та їх подальшого проходження встановлюються Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на Білоруській залізниці.

Завдання на дистанційне навчання:

Прочитати, законспектувати, вивчити.

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Питання та індівідуальні консультації на вайбер


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень