A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

ПТЕ та інструкції

Дата: 10.09.2023 22:10
Кількість переглядів: 30

Тема:

При яких несправностях необхідно припиняти дію автоблокування

5.7.12 До несправностей, при яких необхідно припиняти дію автоблокування належать:

а) погаслі сигнальні вогні на двох чи більше розташованих підряд світлофорах на перегоні;

б) наявність дозволяючого вогню на вихідному чи прохідному світлофорі при зайнятій блок-ділянці;

в) неможливість зміни напрямку, в тому числі за допомогою кнопок (рукояток) допоміжного режиму на одноколійному перегоні або при відправленні поїзда по неправильній колії на двоколійномуперегоні з двостороннім автоблокуванням, а також на багатоколійних перегонах, на яких рух виконується за правилами, встановленими для одноколійних перегонів. Користування автоблокуванням у встановленому напрямку дозволяється.

Машиніст локомотива у разі виявлення несправності автоблокування, що вказана у підпунктах "а" і "б", зобов'язаний повідомити про це чергового по найближчій станції (поїзного диспетчера) і машиністів поїздів, що прямують слідом, а у разі несправності, що вказана у підпункті "б", крім того, негайно зупинити поїзд.

Прямування по перегону при погаслих сигнальних вогнях прохідних світлофорів (несправність, що вказана у п. 5.7.12 п.п. "а") машиніст здійснює, керуючись вимогами п. 5.2 та п. 16.27 Правил технічної експлуатації залізниць України ( z0050-97 ).

Після зупинки поїзда перед вихідним або прохідним світлофором з дозволяючим показанням (або після їх проїзду) при зайнятій блок-ділянці машиніст повинен негайно сповістити чергового по станції та машиністів поїздів, що рухаються услід поїзду. Машиніст відновлює рух: по станції - за вказівкою чергового по станції (поїзного диспетчера), який при цьому повинен керуватися вимогами п. 18.7, а на перегоні - після звільнення блок-ділянки поїздом, і прямує зі швидкістю не більше 20 км/год з особливою пильністю та готовністю зупинитися, в подальшому керуючись показаннями світлофорів.

Черговий по станції, отримавши повідомлення про несправність автоблокування на перегоні, або, виявивши несправність його за контрольними приладами, зобов'язаний:

- припинити відправлення поїздів на цей перегін (по цій колії), привести вихідні світлофори у забороняюче положення та на кнопки (рукоятки) надіти червоні ковпачки:

- викликати через радіозв'язок машиністів поїздів, що знаходяться на перегоні і попередити їх про несправність;

- сповістити про несправність автоблокування поїзного диспетчера;

- зробити відповідний запис в журналі огляду і сповістити електромеханіка СЦБ (змінного інженера дистанції сигналізації та зв'язку).

На ділянках з диспетчерською централізацією вказані дії виконує поїзний диспетчер.

В усіх вказаних випадках за наказом поїзного диспетчера дія автоблокування припиняється і рух поїздів встановлюється за телефонними засобами зв'язку, порядком, встановленим розділом 9.

5.7.13 Після припинення користування автоматичним блокуванням і переході на телефонний зв'язок машиністам локомотивів видаються колійні записки (бланк ф. ДУ-50, наведений на стор. 93) порядком, передбаченим у п. 14.3.6.

Колійні записки є водночас і дозволом на проходження вихідного світлофора із забороняючим показанням. Проїзд маршрутних світлофорів із забороняючим показанням після припинення користування автоблокуванням виконується у порядку, передбаченому у пункті 5.7.5.

5.7.14 Якщо один із роздільних пунктів, що обмежують перегін з несправним блокуванням, не обслуговується черговим по станції, то після припинення дії автоблокування відправлення поїздів на вільний перегін з таких роздільних пунктів (за наявності у поїзного диспетчера контролю за положенням колій та стрілок) надалі до вступу до роботи чергового по станції проводиться за наказом поїзного диспетчера, що передається машиністу локомотива за формою:

 

"Наказ N ______ Дата ______ Час (год _____, хв ________.)

Автоблокування на перегоні (колії перегону) не діє. Поїзду

N ______ дозволяю відправитись зі станції ___________ і прямувати

до вхідного світлофора станції ________, а далі керуватися його

показаннями. ДНЦ __________ (прізвище)".

 

Наказ поїзного диспетчера про закриття блокування у цих випадках передається лише на станції, де є черговий по станції.

Відправлення поїздів з цієї станції після закриття блокування здійснюється за колійними записками, при цьому у випадках відправлення поїзда на одноколійний перегін колійна записка може бути видана лише після отримання черговим по станції реєстрованого наказу диспетчера за формою:

 

"Наказ N ______ Дата ______ Час (год _____, хв ________.)

Перегін _______ (_______ колія перегону) від поїздів вільний.

Дозволяю відправити поїзд N _______ ДНЦ _____________ (прізвище)".

 

Зазначений наказ записується у журнал поїзних телефонограм ф. ДУ-47.

5.7.15 Якщо поїзд прямує з декількома діючими локомотивами або підштовхуючим локомотивом, що рухається на весь перегін, письмові дозволи на відправлення вручаються тільки машиністу ведучого локомотива. Машиністи інших локомотивів повинні керуватися сигналами, повідомленнями та командами машиніста ведучого локомотива.

 

5.8 Припинення дії автоблокування

5.8.1 Припинення дії автоблокування внаслідок її несправності з переходом на телефонні засоби зв'язку проводиться за реєстрованим наказом поїзного диспетчера за формою:

 

"Наказ N ______ Дата ______ Час (год _____, хв ________.)

У зв'язку з несправністю автоблокування з ___ годин __ хвилин

по парній (непарній) колії перегону _____ (на перегоні ____) дія

автоблокування припиняється і встановлюється рух поїздів за

телефонними засобами зв'язку за правилами двоколійного

(одноколійного) руху. ДНЦ ______ (прізвище)".

 

Перед передачею наказу про перехід на телефонний зв'язок для організації руху поїздів, а також про відновлення руху поїздів за автоблокуванням поїзний диспетчер повинен переконатися через чергових по станціях, а також при наявності - через засоби диспетчерського контролю, у вільності міжстанційного перегону (колії перегону).

Викладач Шеховцов Микола Васильович

Завдання присилати на вайбер 0669797045


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень