A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Авдіївське професійно-технічне училище

Будова і ремонт тепловоза

Дата: 08.04.2024 22:55
Кількість переглядів: 8

Тема:

Шатуна поршнева група

Основні розміри шатунно-поршневої групи дані на рис. 1.2.

поршень - Алюмінієвий литий. При виготовленні строго витримується маса поршнів. Тому під час складання двигуна підбирати поршні однієї групи по масі не потрібно.

 

По зовнішньому діаметру поршні розбиті на п'ять класів (А, В, С, О, Е) через 0,01 мм. Зовнішня поверхня поршня має складну форму. По висоті вона бочкообразная, а в поперечному перерізі - овальна. Тому вимірювати діаметр поршня необхідно тільки в площині, перпендикулярній поршневому пальцю, на відстані 55 мм від днища поршня.

По діаметру отвору під поршневий палець поршні підрозділяються на три класи (1,2,3) через 0,004 мм. Класи діаметрів поршня і отвори під поршневий палець клеймуються на днище поршня (рис. 1.3.).

Поршні ремонтних розмірів виготовляються зі збільшеним на 0,4 і 0,8 мм зовнішнім діаметром. На днищах цих поршнів ставиться маркування у вигляді трикутника або квадрата. Трикутник відповідає збільшенню зовнішнього діаметра на 0,4 мм, а квадрат - на 0,8 мм.

Стрілка на днище поршня показує як правильно орієнтувати поршень при його установці в циліндр. Вона повинна бути спрямована в бік приводу розподільного валу.

поршневий палець - Сталевий, порожнистий, плаваючого типу, т. Е. Вільно обертається в бобишках поршня і втулки шатуна. Палець фіксується в поршні двома сталевими стопорними кільцями.

 

По зовнішньому діаметру пальці підрозділяються на три класи через 0,004 мм. Клас маркірується фарбою на торці пальця: синя мітка - перший, зелена - другий, а червона - третій клас.

Мал. 1.2. Основні розміри шатунно-поршневої групи

Мал. 1.3. Маркування поршня і шатуна:
 1 - стрілка для орієнтування поршня в циліндрі; 2 -ремонтно розмір;
 3 - клас поршня; 4 - клас отвори для поршневого пальця;
 5 - клас шатуна по отворі для поршневого пальця; 6 - номер циліндра

Поршневі кільця- Виготовлені з чавуну. Верхнє компресійне кільце - з хромованою бочкообразной зовнішньою поверхнею. Нижнє компресійне кільце скребкового типу. Маслос'емноє кільце - з хромованими робочими крайками і з разжимной кручений пружиною (розширником).

На кільцях ремонтних розмірів ставиться цифрове маркування «40» або «80», що відповідає збільшенню зовнішнього діаметра на 0,4 або 0,8 мм.

шатун- Сталевий, кований. Шатун обробляється разом з кришкою і тому вони окремо невзаємозамінні. Щоб при зборці не переплутати кришки і шатуни, на них клеймиться номер 6 (див. Рис. 1.3.) Циліндра, в який вони встановлюються. При складанні цифри на шатуне і кришці повинні знаходитися з одного боку

У верхню головку шатуна запресована стале-бронзова втулка. По діаметру отвору цієї втулки шатуни підрозділяються на три класи через 0,004 мм (так само, як і поршні). Номер 5 класу клеймиться на верхній голівці шатуна.

По масі верхньої і нижньої головок шатуни підрозділяються на класи, маркуються фарбою на стрижні шатуна. На двигун повинні встановлюватися шатуни одного класу по масі. Підганяти масу шатунів можна видаленням металу з бобишек на голівках до мінімальних розмірів 16,5 і 35,5 мм (рис. 1.4.).

Мал. 1.4. Місця, на яких допускається видаляти метал,
 при підгонці маси верхньої і нижньої головок шатуна

Підбір поршня до циліндра.Розрахунковий мінімальний зазор між поршнем і циліндром (для нових деталей) дорівнює 0,025- 0,045 мм. Він визначається як різниця мінімального розміру циліндра і максимального розміру поршня і забезпечується установкою поршнів того ж класу, що і циліндри. Максимально допустимий зазор (при зносі деталей) - 0,15 мм.

Якщо у двигуна, що був в експлуатації, зазор перевищує 0,15 мм, то необхідно заново підібрати поршні до циліндрів, щоб зазор був можливо ближче до розрахункового.

У запасні частини поставляються поршні класів А, С, Е. Цих класів досить для підбору поршня до будь-якого циліндру при ремонті двигуна, так як поршні і циліндри розбиті на класи з невеликим перекриттям розмірів. Наприклад, до циліндрів класів В і Б може підійти поршень класу С.

Завдання на дистанційне навчання:

Прочитати, законспектувати і вивчити.

Питання та індивідуальні консультації по телефону 0669797045


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень